Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când este copilul pregătit să rămână singur acasă

Când este copilul pregătit să rămână singur acasă

Nu există o vârstă anume la care putem spune despre un copil că este suficient de matur și responsabil încât să rămână singur acasă, în așa fel încât parinții să stea fără griji. Totuși, există câteva semne care îți pot da de înțeles că micuțul tău este pregătit să stea singur acasă. Dacă ajunge mereu la timp de la școală, dacă reușește să își rezolve singur problemele și te anunță de fiecare dată unde pleacă și când se întoarce, atunci ai un copil care poate să își poarte singur de grijă, indiferent de situație. Pentru cei mai mulți copii, aceste abilități apar în jurul vârstei de 10-12 ani. De asemenea, este foarte important ca tu și copilul tău să puteți comunica bine. În felul acesta îi poți spulbera orice teamă pe care o are legată de ideea de a rămâne singur acasă.

Chiar dacă cel mic dă semne că e suficient de pregătit să rămână singur acasă, trebuie să mai iei in considerare câțiva factori, cum ar fi siguranța cartierului în care locuiți, disponibilitatea vecinilor de a interveni în cazuri extreme și cât timp va petrece copilul singur acasă.

Citește și:   Sfaturi amuzante pe care părinții le-au împărtășit pe internet

Cum îl pregătești pentru a sta singur

Dacă tu și copilul tău ați discutat despre această nouă schimbare din viața lui, dar și a ta ca părinte, următorul pas este să îl pregătești pentru experiențele ce vor urma.

Copiii care rămân singuri acasă trebuie să știe cum să reacționeze dacă rămân blocați afară, dacă se sperie, dacă se plictisesc și se simt singuri – așadar trebuie să îi explici cum să facă față unor eventuale momente de acest gen.

De asemenea, atunci când rămâne singur acasă, copilul tău trebuie să știe cum să folosească telefonul, să aiba la îndemână o lista cu numere de telefon la care să sune în caz de urgență, cum să răspundă și ce să spună dacă sună cineva, în ce situații poate să te sune.

Când te pregătești să îl lași singur acasă, trebuie de asemenea, să îl înveți și câteva reguli pentru a fi in permanență în siguranță. Așadar, spune-i cum și dacă trebuie să răspundă când sună cineva la ușă, arată-i cum să închidă și să deschidă ușile și ferestrele, ce să facă dacă are impresia că e cineva în casă atunci când ajunge de la școală.

Citește și:   Cum îți pregătești copilul de prima călătorie cu avionul

Nu uita să îl mai înveți cum să folosească obiectele din bucătărie (aragaz, chiuvetă, cuțitele, aparatele electrice), spune-i ce să facă dacă simte că miroase a fum sau gaz și ce trebuie sa faca dacă începe o furtună puternică.

Daca îl înveți toate aceste lucruri vei vedea ca micuțul va căpăta încredere în el și în abilitățile lui și va putea să facă față oricăror probleme sau urgențe care pot apărea în timpul pe care îl petrece singur acasă.

După ce i-ai explicat copilului ce presupune să stea singur acasă pe timpul zilei stabilește o perioadă de probă pentru a vedea daca acesta se poate adapta schimbării. Pentru început, spune-i că este o situație temporară și roagă-l să îți spună dacă poate sau nu să stea singur acasă.

După ce trece perioada de probă și copilul spune că poate sta singur acasă, nu uita ca din când în când să porți o discuție cu el pe această temă și să vezi dacă este în continuare încântat de ideea de a sta singur acasă, cât timp voi, părinții, sunteți la serviciu.

Lasa un comentariu