Însuşirea bunelor maniere depinde de la copil la copil. Unii dintre ei învaţă rapid ceea ce este politicos să facă şi ce nu ar trebui să facă niciodată. Sunt însă şi copii care, chiar dacă sunt învăţaţi de părinţi bunele maniere, le uită repede şi au nevoie de puţin ajutor pentru a şi le aminti. Chiar dacă micile abateri nu sunt atât de grave în ochii părinţilor, aceştia ar trebui să realizeze că pentru persoanele străine comportamentul neadecvat al copilului poate fi deranjat.
Iată care sunt bunele maniere pe care cel mic le uită cel mai frecvent și ce ar trebui să îi aminteşti cât mai frecvent copilului tău.
Să nu intre în casă până când nu este invitat de gazdele la care merge. Atunci când mergeţi în vizită, copilul poate fi atât de entuziasmat, încât să nu mai aibă răbdare şi să dea buzna în casă gazdelor. Învaţă-l să fie răbdător şi să aştepte până vine gazda să vă deschidă uşa. Nu-l lasă pe cel mic să bată sau să sune insistent la uşa gazdelor voastre, cu atât mai mult atunci când acestea nu fac parte din familie.
Învaţă-l să se adreseze adulţilor. Poţi face asta, jucând cu el diverse jocuri şi intră în rolul unor personaje cărora micuţul ar trebui să se adreseze. Domnul, doamna şi numele de familie al acestora ar trebui să facă parte din vocabularul celui mic atunci când se adresează unor persoane străine. Atunci când sunteţi în public, cel mic ar trebui să ştie cum să se adreseze unui adult. Dacă nu ştie, cel mai bine ar fi să îi aminteşti într-un mod cât mai subtil.
Să nu se comporte ca o gazdă atunci când este în vizită. Unii copii se simt foarte bine atunci când sunt în vizită încât încep să alerge dintr-o parte în altă şi dintr-o camera în cealaltă fără să mai ceară permisiunea. Indiferent unde se află în vizită, chiar dacă e la bunici sau la verişorii săi acasă, copilul trebuie să primească permisiunea înainte. De asemenea, el nu ar trebui să atingă nimic fără să i se dea voie. Cel mic trebui să se poarte cu respect atunci când este în vizită.
Să nu mănânce sau să bea fără să i se dea voie înainte. Multor copii le place să deschidă frigidere sau dulapuri atunci când sunt în vizită. Înainte de a pleca de acasă, aminteşte-i copilului că nu este politicos să facă astfel de lucruri care le-ar putea supăra pe gazde. Spune-i că poate începe să mănânce sau să bea abia atunci când cei la care sunt în vizită îl invită.
Învaţă-l să se ofere să ajute gazda. Încurajează-l să se ofere să ajute atunci când mergeţi în vizită. Micuţul se poate oferi să ajute la aranjarea mesei sau să strângă masa la final.
Să spună “Mulţumesc” şi “La revedere”. Aminteşte-i celui mic să le mulţumească gazdelor atunci când pleacă. Dacă nu s-a simţit bine în vizită, spune-i că nu trebuie să mintă şi că e suficient să mulţumescă pentru invitație la plecare.
Lasa un comentariu