Rezolvarea unui puzzle este atât o activitate relaxantă pentru copii, dar şi o metodă prin care aceştia îşi pot îmbunătăţi performanţele şcolare. Puzzle-urile ajută, printre altele, la dezvolarea memoriei şi a vocabularului, abilităţi necesare oricărui elev.
Experţii în domeniu au venit cu cercetări clare care demonstrează beneficiile pe care rezolvarea puzzle-urilor le au, acestea fiind o metodă de învăţare care ajută dezvoltarea copilului și influențează pozitiv și rezultatele școlare.
Avantajelele jocului de puzzle pentru copii
- Dezvoltă coordonarea
Când încep jocul de puzzle, copii au tendința de a folosi cât mai multe încercări, lucru ce presupune mai multă concentrare şi o coordonare foarte bună a mâinilor şi a ochilor. Atunci când încearcă să rezolve puzzle-ul copilul va face aceste încercări care presupun o bună coordonare.
- Vor rezolva mai uşor problemele care apar în activitățile de zi cu zi
Piesele oricărui puzzle trebuie să fie aşezate corect, în final, iar aceasta este o problemă care are nevoie de rezolvare. Spre deosebire de alte jocuri educative, puzzle-ul are doar o singură soluţie, iar copilul va face atâtea încercări câte sunt necesare pentru a-l duce la bun sfârșit.
- Dezvoltă abilităţile cognitive
Rezolvarea puzzle-urilor creşte atenţia distributivă şi în funcţie de “tema” puzzle-ului ales, copilul poate dobândi cunoştinţe noi de vocabular, învaţă culorile, alfabetul, formele, animalele sau învaţă să numere.
- Învaţă să sorteze şi să clasifice
Înainte de a începe să pună cap la cap piesele unui puzzle, unor copii le place mai înainte să le pregătească, sortându-le în funcţie de culoare sau formă, dezvoltâdu-și astfel o abilitate extrem de importantă pentru multe situații cu care la un moment sau altul se vor confrunta.
- Dezvoltarea vocabularului
Unul dintre cele mai importante beneficii pe care puzzle-urile le au asupra copiilor este dezvoltarea vocabularului. Atunci când rezolvă un puzzle, copilul păşeşte într-o poveste din care sigur va avea ceva nou de învăţat. Lucrurile noi pe care le descoperă, cuvintele, noțiuni necunoscute până atunci, îi vor rămâne în minte şi îşi va aminti mai apoi de ele.
- Abilităţile de memorare
Nu vă miraţi că micuţul se apucă să rezolve acelaşi puzzle la nesfârşit. În această situaţie el va încerca să îşi amintească cum a rezolvat prima dată jocul, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea capacităţii de memorare.
- Abilităţile sociale
Puzzle-urile pot fi rezolvate atât în echipă cât şi separat, în cadrul unor întreceri între cei mici. Indiferent de modul de desfăşurare, abilităţile de socializare ale celui mic se vor îmbunătăţi vizibil.
- Încrederea de sine
Atunci când încep şi rezolvă puzzle-urile singuri, încrederea în propriile forţe începe să crească simţitor şi ce părinte nu îşi doreşte un copil care să aibă încredere în el?
Beneficiile jocului de puzzle nu se rezumă doar la acestea, ci pot fi diferite de la copil la copil. Pe toți însă, puzzle-urile îi ajută să fie creativi, deschişi la lucruri noi, curioşi şi bineînţeles, extrem de fericiți, atunci când reuşesc să îl rezolve.