Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Alegerea cadourilor de Crăciun pentru copii- între așteptări și utilitate

Alegerea cadourilor de Crăciun pentru copii- între așteptări și utilitate

”Bunica împletea și trimitea de Crăciun câte o căciulă și un fular la toți cei 8 nepoți ai ei. Când am crescut, am început și eu să fac glume, să nu mai am nici un entuziasm să deschid cadoul de la ea, pentru că oricum știam ce era înăuntru. Pe la 10 ani nici nu mai consideram la modă chestiile împletite. Eram de acum mare, aveam alte gusturi. În 2003 bunica a murit, cam cu 2 luni înainte de Crăciun. Aveam pe atunci 16 ani. Sub brad m-au așteptat și în acel an daruri minunate de la părinți și cunoscuți. Dar a fost prima dată când am simțit că nu era un Crăciun complet. Lipsea cadoul micuț și moale cu căciula și fularul de la bunica. Devenise, fără să realizez, prețios, un simbol al împlinirii, al sărbătorii perfecte, al familiei alături de tine, indiferent unde este fiecare. ”

Această mică amintire a prietenului meu Ioan a trezit în mine noi sentimente și întrebări despre semnificația darurilor de Crăciun. Este adevărat că mulți dintre copiii de astăzi au așteptări și preferințe diferite decât pe timpul nostru, al părinților sau bunicilor. Uneori cifrele prețurilor cadoului dorit sunt mari și părinții fac eforturi sau sacrificii să li-l cumpere.  Alteori chiar nu au cu ce să acopere toată lista trimisă moșului.

Citește și:   Fotografii de Crăciun cu copii care au ieșit... amuzante foc!

La ce ar trebui să te orientezi atunci când cumperi un cadou de Crăciun unui copil:

  • chiar dacă are așteptări foarte mari, tu ești adultul, tu ești cel care discerne dacă e o necesitate, ceva ce îi va fi folositor și dacă familia își permite
  • alege ceva care să îi arate dragostea voastră ca și părinți, învață-i de mici să aprecieze și lucrurile mici, simple și cu valoare sentimentală
  • învață-i să-și ia bucuria din a dărui chiar ei daruri de Crăciun nu doar din a primi: pentru cei din familie, pentru copii sau persoane sărace; învățați-i să economisească din timp pentru asta
  • un studiu arată că peste 40% dintre cadourile copiilor ajung la gunoi sau nu sunt folosite niciodată; de fapt un procent asemănător este și la cadourile adulților. Cumpără-i ceea ce poate folosi, ceva ce știi sigur că îi este util, că este din zona lui de interes.
  • mulți copii nu sunt încântați de haine primite în darurile de Crăciun, consideră că este de datoria părinților să le asigure astfel de articole; așadar nu opta pentru haine, chiar dacă i s-au rupt blugii în genunchi ci oferă-i-le cu altă ocazie; dacă este ceva ce își dorea mult sau e un adolescent îndrăgostit de anumite articole, poate că poți include și haine (de exemplu nepoțica mea își dorea de mult o rochiță de prințesă ca a unui personaj din Frozen și i-am cumpărat-o eu Crăciunul trecut).
  • poate un joc educativ, o carte, un dicționar nu se vor afla niciodată pe listele lor; dar vei fi mirat să îi vezi în final bucuroși să le primească și să le folosească; eu sunt și pentru elemente surpriză.
  • echilibrează darurile dacă ai mai mulți copii, să nu simtă vreunul dintre ei că este mai puțin valorizat și că nimic dintre dorințele lui nu au fost împlinite
  • este bine să fii sincer cu copiii, să știe de mici că voi le cumpărați cadouri și nu Moșul sau spiridușii și să-i învățați să fie realiști când fac listele
  • valorizați ca familie alte lucruri și nu doar cadourile: timpul petrecut împreună, împodobirea brăduțului, vizionat filme de Crăciun, făcut prăjituri și alte mici activități implicând și copiii, vizite la bunici sau la alte rude, ieșit în oraș la patinoar sau într-un parc cu decorațiuni de Crăciun etc.
  • nu transformați Crăciunul într-o competiție (sau nu-i ajuta pe ce copii să facă asta). Unii copii folosesc darurile primite pentru a-i înjosi pe alți copii sau a arăta cât de bogați sunt ei și părinții lor. Nu-i creșteți individualiști și nici invidioși, comparându-se cu alți copii.

Lasa un comentariu