Odată ce copilul ajunge la vârsta adolescenţei activităţile pe care le face se schimbă. Începând de la această vârstă, copilul îşi va dori să fie din ce în ce mai independent, iar activităţile pe care le preferă sunt cele care au legătură cu grupul de prieteni, dar în acelaşi timp îi ajută să iasă în evidenţă, să atragă atenţia.
Părinţii au un rol major în această perioadă de tranziţie şi prin modul în care le oferă oportunităţi de a face acele lucuri care îi ajută să devină nişte adolescenți care au încredere în ei.
Iată câteva activităţi pe care adolescenţii le preferă. Copiii pot să se perfecţioneze în fiecare dintre ele înainte de a ajunge la vârstă adolescenţei.
Patinajul
Poate băieţii nu vor fi atraşi de ideea de a face patinaj, acesta fiind un sport asociat în primul rând cu graţia şi elegantă feminină. Dar asta nu înseamnă că băieţii nu vor merge, în cele din urmă, la patinoar, mai ales dacă grupul de prieteni s-a decis să meargă. Vestea bună este că cei mai mulţi copii îşi pot menţine echilibrul în mod natural, dar chiar şi aşa este nevoie de puţin exerciţiu pentru a putea patina bine. Momentul în care îşi vor putea ţine echilibrul perfect în timp ce patinează va conta enorm la dezvoltarea încrederii de sine a viitorului adolescent.
Înotul
Înotul este o altă activitate care îi transformă pe copii când ajung la vârstă adolescenței. Piscinele devin chiar locul preferat de mulţi pentru petrecerea timpului liber. Până când copilul se va transforma într-un adolescent, înotul va contribui la încrederea de sine mai ales dacă ajunge să stăpânească bine acest sport.
Parcurile tematice
Parcurile tematice reprezintă o destinaţie populară pentru vancanțele de vară ale adolescenţilor. De regulă, atunci când ating vârsta adolescenţei, copii îşi vor dori să facă aceste excursii cu grupul de prieteni. Pentru a avea un tânăr încrezător şi sigur pe el, va trebui să îl familiarizezi cu aceste parcuri încă de mic.
Sportul
În materie de sport nu există restricţii şi nici un clasament, pentru că indiferent de sportul pe care îl practică, copilul are toate şansele să îşi dezvolte siguranţa de sine. Sportul se numără printre activităţile care dezvoltă încrederea în sine, indiferent că e sport individual sau de echipă.
Instrumentele muzicale
Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenți sunt tentaţi să intre într-o formaţie sau să iniţieze proiecte muzicale, iar acest lucru este cât se poate de util pentru a creşte încrederea de sine. Orice adolescent care poate să evolueze în faţa unui public are siguranţă şi încredere în el şi mari şanse de a se bucure şi de popularitate în rândul colegilor sau prietenilor.
Luaţi masa în oraş
În ziua de azi sunt mulţi copii obişnuiţi să mănânce în oraş împreună cu familia. Din când în când, puteţi lua masa în oraş pentru că astfel îi vei dezvolta copilului tău multe abilităţi sociale care îi vor folosi când ajunge adolescent. Cu siguranţă, ieşirile în oraş cu prietenii se vor număra printre activităţile preferate şi dacă vrei ca şi copilul tău să fie relaxat şi sigur pe el în aceste situaţii, atunci ajută-l să înveţe protocolul, regulile sau cum să aleagă un loc potrivit în care să ia masă.