A fi mamă este una dintre cele mai grele meserii din lume. Maternitatea schimbă viața unei femei pentru totdeauna. Iată câteva lucruri fascinante despre maternitate:
- Deoarece una dintre primele silabe pe care le pronunță bebelușii este sunetul „ma”, majoritatea limbilor din întreaga lume au acest sunet ca bază pentru cuvântul lor pentru „mamă”. Totuși există și excepții: mama este „em” în ebraică, ”nene” în albaneză, “ahm” în arabă, ”mor” în daneză, ”ina” în filipineză, ”aiti” în finlandeză, “anya” sau “fu” în ungurește, “induk,” “ibu,” “biang” sau “nyokap” în indoneziană, “okaasan” sau “haha” în japoneză, ”tina” în samoană, “anne,” “ana” sau “valide” în turcă și „eu” în vietnameză.
- Cea mai tânără mamă din istorie este Lina Medina din Peru. Avea doar 5 ani și 7 luni când a născut un băiat prin cezariană , în 1939.
- Erramatti Mangamma deține în prezent recordul pentru a fi cea mai învârstă mamă după ce a conceput prin fertilizare in vitro la 74 de ani. Ea a născut două fetițe gemene în orașul Guntur din Hyderabad, India. De fapt, a devenit și cea mai în vârstă mamă care a născut gemeni.
- Doamna Vassilyev din Rusia a stabilit recordul mondial pentru cei mai mulți copii născuți de o singură femeie, dând naștere la 69 de copii între anii 1725 și 1765! 16 perechi de gemeni, șapte seturi de tripleți și patru seturi de cvadrupleți !! Un total de 27 de sarcini. A trăit până la vârsta de 76 de ani.
- Studiile spun că femeile care au născut după vârsta de 33 de ani au de două ori mai multe șanse să trăiască până la vârsta de 95 de ani.
- Bobbie McCaughey din Iowa SUA a dat naștere celor mai numeroși bebeluși care au supraviețuit la o singură naștere. În 1997, ea a avut primul set de septupleți (4 băieți și 3 fete).
- Cel mai scurt interval între două nașteri este de 208 de zile sau 6½ luni. Jayne Bleackley a născut un fiu pe 3 septembrie 1999. Ulterior a născut o fiică pe 30 martie 2000.
- În țările în curs de dezvoltare, complicațiile în timpul sarcinii și nașterii sunt o cauză principală a dizabilității și a decesului în rândul femeilor. Peste 99% din decesele materne apar în țările în curs de dezvoltare. Aproximativ 800 de femei mor în fiecare zi din cauze legate de sarcină în timpul sarcinii, nașterii și postpartumului din întreaga lume. Din cele 287.000 de decese anuale în țările în curs de dezvoltare, 56% au loc în Africa Sub-Sahariană, și încă 29% în Asia de Sud.
- În timp ce mămicile de azi apelează la medici moderni pentru ajutor la naștere, femeile din trecut cereau sprijin și protecție de la zeițe. Zeitățile antice asociate cu nașterea includ Eileithyia, zeița greacă a durerilor nașterii, Frigg, zeița norvegiană care veghea asupra femeilor căsătorite și în travaliu și străvechea zeiță egipteană Hathor, o zeiță cu cap de vacă asociată cu nașterea și maternitatea.
- Bebelușii pot părăsi pântecele, dar rămân mereu în inimile mamelor lor … și în creiere și în sânge! În timpul sarcinii, mamele și copiii fac schimb de celule prin placentă. Aceste celule pot persista în corpul mamei ani de zile după naștere.
- Mărimea uterului unei femei însărcinate poate fi și de 500 de ori mai mare decât de obicei. Mărimea normală a uterului este cât o piersică, iar uterul unei femei însărcinate ajunge la dimensiunea unui pepene mare!
- Oamenii de știință cred că hormonii care inundă creierul în timpul sarcinii pot duce la modificări permanente la mame, similar modului în care hormonii adolescenților contribuie la dezvoltarea creierului acestuia.
- Inima mamei se mărește în timpul sarcinii și începe să bată mai greu pentru a pompa mai mult sânge în corpul ei
- Picioarele unei femei însărcinate pot crește cu unul sau chiar două numere
- Alăptarea permite organismului matern să creeze medicamente pentru mamă și copil, în timp real – în timpul procesului de alăptare
- O mamă poate literalmente simți când copilul îi este foame, ca un al șaselea simț
- Bătăile inimii copilului sunt sincronizate cu bătăile inimii mamei atunci când aceasta se apropie de copil
- Mirosul nou-născuților încântă foarte mult mamele. Sunt ca niște dependenți care-și primesc drogul și o face pe mama să se simtă mai protectoare și în control
- Vocea mamei reprezintă un confort pentru nou-născuți și-i poate calma foarte repede. La fel mirosul mamei.
- Cele mai vechi sărbători ale Zilei Mamei din istorie au fost în Grecia și Roma antică. Grecii și romanii țineau festivaluri în cinstea zeițelor-mamă Rhea și Cybele.
- Un precedent timpuriu al Zilei Mamei este și festivalul creștin cunoscut sub numele de „Duminica mamei”, în care credincioșii se întoarceau la biserica mamă și sărbătoreau împreună. În cele din urmă, tradiția a devenit mai laică, iar copiii le duceau mamelor lor cadouri și flori ca apreciere.
- În Thailanda, Ziua Mamei este sărbătorită în august de ziua de naștere a actualei regine, Sirikit. Un fel de Ziua Mamei este sărbătorită în Etiopia toamna, când familiile se adună timp de câteva zile pentru a cânta cântece și a sărbători în onoarea maternității.
- Mamele din întreaga lume se confruntă cu provocări diferite, dar unele preocupări globale comune includ vinovăția de a nu petrece suficient timp cu copiii lor, a se simți copleșite și frustrate că sunt doar „părinte cu numele”
- Există mai mult de 2 miliarde de mămici pe planetă. Aceasta înseamnă că aproape 30% din populația lumii – care în prezent se ridică la aproximativ 7,5 miliarde de oameni – este în prezent mamă. Mamma Mia!
- Din cele 2 miliarde de mame din lume, a ta este cea mai bună