Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sarcina pe săptămâni

Sarcina pe săptămâni

Fiecare sarcină este diferită, acest lucru îl spun chiar şi femeile care au trecut de mai multe ori prin această experienţă.

Sarcina pe săptămâni îţi arată cum evoluează sarcina încă din momentul conceperii şi până în ziua în care bebeluşul vine pe lume şi cum se transformă fizic, dar şi la nivel psihic fiecare femeie gravidă, pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

Pentru a fi cât mai pregătită de marea întâlnire cu micuţul tău citeşte care sunt principalele etape de evoluţie şi cu ce simptome ale sarcinii te vei confrunta în perioada meternității, pentru ca nimic să nu te poată lua prin surprindere sau pe nepregătite atunci când în tine se dezvoltă o ființă.

Ţine cont însă că,  odată ce experimentezi un simptom sau ai anumite dubii, să apelezi la medicul care îţi supraveghează sarcina.

Săptămâna 1

În prima săptămână de sarcină nu vei simţi multe schimbări, poate chiar nimic nu ţi se va părea anormal până acum. Cu toate acestea, viitorul bebeluş îşi începe drumul celor 9 luni de sarcină. Celula proaspăt formată se fixează de peretele uterului, începând astfel o perioadă de acomodare pentru celula-ou în care aceasta îşi va căuta cel mai bun loc pentru a se fixa pe peretele uterului. Aici va rămâne şi se va dezvolta pe parcursul celor lunilor de sarcină.

Săptămâna 2

În această săptămână te poţi confrunta cu dureri abdominale şi stări de disconfort care vin să confirme că eşti însărcinată. În această etapă, anumite aspect fizice ale bebeluşului tău, printre care culoare ochilor şi a părului, sunt deja decise. După ce ovulul este fertilizat se va desface în două nuclee şi va începe să se dividă rapid. Acesta îşi va dubla volumul în doar 12 ore şi va “porni” spre uter unde va rămâne pentru următoarele 40 de săptămâni. În cea de-a doua săptămână de sarcină nu vei simţi schimbări la nivel fizic sau hormonal, însă corpul tău va începe să se pregătească pentru schimbările iminente ce vor apărea în perioada următoare.

Săptămâna 3

În săptămâna 3 de sarcină, bebeluşul tău se dezvoltă deja în uter şi are o dimensiune de 0.015 cm. În această săptămână, lichidul amiotic se formează în jurul embrionului şi va proteja fătul de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Aceasta este săptămâna în care viitoarea mămică trebuie să facă anumite schimbări în stilul său de viaţă, mai ales legate de dietă şi timpul alocat relaxării şi odihnei.

Săptămâna 4

În această săptămână oul fertilizat sau zigotul se fixează în pereţii uterului unde va rămâne până la finalul sarcinii. Tot acum se formează placenta, prin intermediul căreia se va hrăni fătul, şi cordonul ombilical. În săptămâna 4 se formează şi organele copilului. În această etapă, mămica se poate confruntă cu stări acute de oboseală, menstruaţie neobişnuită şi stări de greaţă.

Săptămâna 5

Săptămâna 5 de sarcină este foarte importantă pentru că acum se dezvoltă sistemul nervos al copilului, dar şi oasele, muşchii şi inima. Mai mult decât atât, inima poate începe chiar să pompeze sânge. În ceea ce o priveşte pe mămică, chiar dacă nu apar modificări la nivelul fizic, este posibil ca stările de greaţă să fie tot mai dese şi mai acute şi va creşte nevoia de a urina mai des. Aceste simptome nu sunt însă obligatorii şi unele femei se poate să nu se confrunte cu ele.

Săptămâna 6

Viitorul bebeluş are deja 3 milimetri. Acesta se dezvoltă din ce în ce mai mult, este perioada în care i se formează ochii, mânuţele şi picioarele. Inima începe să bată cu 100-14- bătăi/minut, iar sângele să circule prin micul său corp. În această săptămâna de sarcină, mama va resimţi primele schimbări fizice evidente: câteva kilograme în plus, talie mai îngroşată, vărsături mai dese.

Săptămâna 7

Săptămâna 7 de sarcină este foarte importantă pentru că este etapa în care bebeluşul dă primul semn de independenţă, mai exact acesta va avea propriul sânge şi nu îl va mai folosi pe al mamei. De asemenea, în cea de-a şaptea săptămână, încep să se formeze trăsăturile copilului, ochii, gura, musculatura. În această săptămână, mămica este posibil să se confrunte cu primele pofte şi cu creşterea apetitului.

Săptămâna 8

Săptămâna 8 de sarcină vine cu o mulţime de schimbări. Bebeluşul creşte din ce în ce mai mult, iar în această etapă are dimensiunea unei boabe de fasole. Este săptămâna în care vor deveni tot mai evidente trăsăturile feței, se dezvoltă plămânii şi creierul, micuţul putând face deja primele conexiuni. Mămica va continua să acumuleze kilograme, e posibil ca greţurile să persiste, să apară crampe, dureri la nivelul sânilor şi dureri de spate.

Săptămâna 9

În săptămâna 9 de sarcină, fătul măsoară 30 de centimetri. Capul, mâinile şi picioarele bebeluşului sunt acum bine delimitate şi funcţionale, iar trăsăturile feței devin tot mai proeminente.

Săptămâna 10

Începând cu săptămâna 10 de sarcină, viitorul bebeluş trece în etapa fetală şi ritmul său de creştere va fi tot mai mare. Organele vitale ale copilului încep să funcţioneze şi tot acum este posibil să auzi pentru prima dată bătăile inimii celui mic. Începând din săptămâna 10, viitoarea mămică ar putea experimenta senzaţiile de vomă, greţuri şi stările de oboseală.

Săptămâna 11

Începând din săptămâna 11 de sarcină, micuţul pe care îl porţi în pântece va începe să se mişte în voie în locul pe care îl are. Acum vei începe să simţi cum mişcă, pentru că te va lovi din când în când cu mânuţele şi picioarele. Mămica începe acum să simtă mult mai bine că este însărcinată, iar schimbările la nivel fizic vor deveni abia acum mult mai vizibile. Tot de acum, stările de rău şi greţurile ar trebui să dispară defintiv. Odată ce se încheie primul trimestru al sarcinii, o serie de riscuri şi emoţii nu vor mai exista.

Săptămâna 12

Începând cu săptămâna 12 de sarcină, bebeluşul începe să se dezvolte şi mai repede decât până acum. În această săptămâna vei observa schimbări chiar şi de la o zi la alta. Este o etapă în care celui mic i se de dezvoltă hormonii, rinichii şi urina. Tot acum puiul tău începe să se hrănească individual. Începând din a 12 săptămâna de sarcină organele genitale ale copilului vor fi din ce în ce mai dezvoltate, iar în scurt timp viitorii părinţi pot afla dacă vor avea fetiţă sau băiat. La nivel fizic, mămică începe să observe cum se acumulează kilograme în plus, iar uterul devine tot mai pronunţat. Este foarte importantă păstrarea unei stări de spirit bune, de optimism pentru mamă, pentru că din cauza transformărilor fizice multe dintre ele ajung să traverseze momente neplăcute. Fiecare mămică trebuie să ştie pe tot parcursul sarcinii că kilogramele acumulate în cele 9 luni vor dispărea rapid după naştere.

Citește și:   Baia bebelușului

Săptămâna 13

Săptămâna 13 de sarcină este ultima din primul trimestru şi atunci când ajungi în această etapă este momentul să te relaxezi. Dacă până acum ai avut parte de complicaţii şi momente delicate, odată cu săptămâna 13 cel mai sigur acestea nu vor mai exista. Fătul se dezvoltă în continuare în ritm alert, iar mama se va mai putea confrunta doar cu câteva dureri în jurul abdomeniului, dar care nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare – acest lucru se întâmplă pentru că ligamentele din jurul uterului se extind tot mai mult pentru ca bebeluşul să aibă loc.

Săptămâna 14

În săptămâna 14 de sarcină, corpul copilului este din ce în ce mai dezvoltat şi începe să se hrănească direct din placentă. În această etapă, pentru mămică va fi din ce în ce mai dificil să ascundă faptul că este însărcinată, burtica fiind deja pronunţată. Tot acum gravidele încep să fie din ce în ce mai preocupate de dietă, tocmai pentru că e posibil să apară anumite efecte neplăcute cum ar fi constipaţia, iar unele dintre ele pot începe să practice sport şi exerciţii fizice recomandate în sarcina.

Săptămâna 15

În săptămâna 15 de sarcină, bebeluşul are mărimea unui măr şi continuă să crească în ritm alert. O parte dintre funcţiile sale se dezvoltă în această etapă.Vasele de sânge se ramifică tot mai mult, plămânii ar putea începe să respire lichid amiotic, sistemul osos şi cel respirator se vor întări considerabil. Tot acum s-ar putea să ai şansă să îl vezi micuţul tău cum îşi bagă degetele în gură, dacă faci o vizită la ecograf. În săptămâna 15 de sarcină, medicul poate aproxima cât mai bine data la care vei naşte.

Săptămâna 16

În săptămâna 16 de sarcină, bebeluşul are deja 100 de grame şi continuă să crească şi să se dezvolte. Tot începând din această săptămână mişcările şi loviturile lui devin tot mai pronunţate. Începând cu săptămâna 16 de sarcină, mamelor le sunt recomandate efectuarea testelor genetice.

Săptămâna 17

Începând cu săptămâna 17 de sarcină copilul începe să fie tot mai activ şi să se mişte în burtă. Tot începând din această săptămână, puteţi începe să comunicaţi cu bebeluşul vostru, pentru că acesta începe să audă și să recunoască anumite sunete, cel mai important dintre ele fiind chiar vocea mamei sale. În acest moment al sarcinii, burtica de gravidă va fi mai rotundă că până acum. Dacă până acum ai auzit doar că gravidele se confruntă cu picioare umflate şi imflamarea degetelor şi încheiturilor, acum vei avea ocazia să te convingi că acesta nu este un mit şi fiecare femeie însărcinată va suferi de boala “tunelul carpian” caraterizată prin aceste simptome.

Săptămâna 18

În săptămâna 18 de sarcină, bebeluşul se apropie de 200 de grame. Copilul este tot mai bine dezvoltat şi organele lui genitale la fel, aşa că dacă medicul nu a putut până acum să îţi spună dacă aştepţi o fetiţă sau un băieţel, acum nu mai poate avea niciun dubiu. Tot în săptămâna 18 de sarcină se formează mielina, stratul protector din jurul ţesuturilor nervoase. Mămica poate experimenta începând din săptămâna 18 probleme cu somnul, mai ales că va fi din ce în ce mai dificil să găsească o poziţie confortabilă pentru a dormi. Este recomadat ca gravida să doarmă pe partea stângă şi să evite sub orice formă să doarmă pe burtă. În această etapă sunt foarte importante investigaţiile medicale pentru a determina starea bebeluşului şi a descoperi eventuale probleme de sănătate ale bebeluşului.

Săptămâna 19

În săptămâna 19 de sarcină se va dezvolta din ce în ce mai bine creierul celui mic şi încep să se formeze ariile corticale senzitive pentru văz, auz, gust, miros şi atingere. Mămica se poate simţi slăbită, pot apărea stări de leşin, poate simţi o durere sub buric sau în zona abdominală, indigestii, ameţeală.

Săptămâna 20

În săptămâna 20 de sarcină copilul are deja 300 de grame. Acum , aceasta începe să depoziteze un strat de grăsime şi va începe să se mişte tot mai mult şi mai puternic în uter. Tot în această etapă mămicile pot constata că bebeluşul şi-a format obiceurile de somn şi activitate, dacă vor urmări cu atenţie ce se petrece în interiorul lor.

Săptămâna 21

În săptămâna 21 de sarcină sistemul digestiv al copilului începe să se dezvolte şi chiar vor fi câteva tentative de funcţionare a acestuia. Tot acum, pielea bebeluşului se îngroaşă. Statisticile spun că săptămâna 21 de sarcina este cea mai dificilă perioadă pentru o gravidă. Mai mult de 80% dintre femeile însărcinate traversează ceea ce specialiştii au denumit baby blues, adică o perioada în care stările depresive şi de tristeţe îşi vor face apariţia, chiar şi în viaţa femeilor care au ştiut întotdeauna să îşi controleze emoţiile. În această perioadă, suportul partenerului, al familiei şi al prietenilor apropiaţi este foarte important, cu siguranță orice femeie nerăbdătoare să devină mămică va depăşi cu brio etapa.

Săptămâna 22

În săptămâna 22 de sarcină copilul cântăreşte deja 450 de grame şi toate organele şi sistemele din organisumul său sunt în plină dezvoltare. În această săptămână, stările negative care te-au acaparat cu o săptămâna în urmă vor dispărea şi vor fi înlocuite cu dorinţa de a-ţi ţine bebeluşul cât mai curând în braţe.

Săptămâna 23

Săptămâna 23 de sarcina este cea în care copilul atinge aproape 500 de grame. Pielea copilului este tot mai groasă şi de culoare roşie, uşor ridată, cel mic începe să perceapă tot mai bine zgomotele şi vei observa că la unele dintre ele reacţionează, iar urechile sale încep şi acestea să se contureze.

Săptămâna 24

În săptămâna 24 de sarcină sistemele interne ale bebeluşului sunt dezvoltate şi funcţionează. De acum, relaxarea şi optimismul vor deveni esenţiale pentru viitoarea mămică, iar alte preocupări , gânduri şi îngrijorări trebuie, obligatoriu, eliminate.

Săptămâna 25

În săptămâna 25 de sarcină se formează coloana vertebrală, nările, plămânii şi restul componentelorsistemului nervos periferic ale copilului. Pentru mamă, săptămâna 25 de sarcină vine cu dureri tot mai sâcâitoare de picioare şi de spate.

Citește și:   Cafeaua afectează sarcina?

Săptămâna 26

În săptămâna 26 de sarcină, inima copilului va continua să se dezvolte, iar bătăile inimii sale se vor auzi şi mai bine. Profitaţi de ocazie şi la fiecare control medical ascultaţi bătăile inimii bebeluşului vostru. Continuaţi să vorbiţi cu bebeluşul din burtă şi chiar puneţi muzică de relaxare atunci când sunteţi acasă, cel mic va percepe tot mai bine sunetele din jur pe măsură ce şi urechea sa internă este mai bine definită. Mămica se poate confrunta începând cu această etapă a sarcinii cu hipertensiune.

Săptămâna 27

În săptămâna 27 de sarcină bebeluşul poate avea aproape 1000 de grame. Acum i se deschid pleoapele, iar retina formează straturi ce vor fi sensibile la lumină. Informaţia va fi apoi transmisă prin nervul optic către creier, iar acest lucru face ca după naştere, copilul să poată deja să decodifice informaţia recepţionată prin intermediul văzului. Din cauza kilogramelor acumulate până acum, mama se poate simţi tot mai slăbită şi îi va fi din ce în ce mai greu să se deplaseze. Cu toate acestea specialiştii recomandă mişcare uşoară.

Săptămâna 28

În săptămâna 28 de sarcină copilului începe să îi apară firele de păr şi genele, iar el va continua să crească şi să se dezvolte. Din această etapă, mămica va trebui să ţină foarte bine sub control sarcina, de aceea e nevoie ca vizitele la medic să aibă loc o dată la două săptămâni.

Săptămâna 29

În săptămâna 29 de sarcină bebeluşul tău ar trebui să aibă deja mai mult de 1000 de grame şi va continua să ia rapid în greutate. Tot în această etapă, sistemul nervos al copilului se dezvoltă cel mai mult.

Săptămâna 30

În săptămâna 30 de sarcină, bebeluşul este atât de dezvoltat încât ocupă uterul în întregime, dar chiar şi aşa el va continua să crescă. Schimbările de dispoziţie şi poate insomniile ori somnul agitat vor fi la ordinea zilei pentru mămică, în această perioadă a sarcinii.

Săptămâna 31

Săptămâna 31 de sarcină îţi aduce un bebeluş ce are deja 1 kilogram şi jumătate. Cel mic va continuă să crescă, chiar dacă spaţiul din uter devine prea mic pentru el. Acesta este şi motivul pentru care va începe să se mişte tot mai des în căutarea unei poziţii cât mai confortabile pentru el. Pentru graviduță, perioada devine tot mai tensionată, mai ales când începe să fie presărată cu mici probleme de sănătate cum ar fi stările de anxietate sau faptul că îi va fi tot mai dificil să respire.

Săptămâna 32

Dacă totul a decurs normal până acum, la fel va fi şi în săptămâna 32. Sarcina continuă să evolueze şi bebeluşul creşte în continuare. Începând cu săptămâna 32 de sarcină, gravida se poate confrunta cu dureri în zona pelviană din cauza șoldurilor care încep să devină tot mai late.

Săptămâna 33

A mai rămas puţin timp până când vei face cunoştinţă cu bebeluşul tău. În săptămâna 33 se vor mai produce mici schimbări. Acum este etapa în care dezvoltarea sistemului nervos central se accelerează şi tot acum, pielea copilului devine tot mai roz aşa cum va fi şi în momentul în care va veni pe lume. Pentru mama, disconfortul fizic va fi tot mai mare, iar acumularea kilogramelor se va face tot mai rapid.

Săptămâna 34

În această săptămână, bebeluşul ar putea avea deja mai mult de 2000 de grame, dar nu este nicio problemă dacă nu atinge aceste dimensiuni, pentru că fiecare bebeluş se dezvola diferit şi în viaţa intrauterină, aşa cum se întâmplă şi după ce vine pe lume.

Săptămâna 35

Săptămâna 35 de sarcină nu aduce alte schimbări decât cele de greutate. Copilul continuă să crescă şi să acumuleze un strat de grăsime extrem de important pentru el după ce va veni pe lume. În schimb, mămica se va confrunta în această perioadă cu schimbări bruşte de dispoziţie şi cu stări de disconfort fizic.

Săptămâna 36

Săptămâna 36 de sarcină aduce un bebeluş din ce în ce mai puternic şi mai grăsuţ care continuă să crescă. Pentru mămica ce aşteaptă să aducă pe lume copilul este foarte importantă relaxarea în această perioadă. Este ultima săptămâna în care totul este destul de previzibil, pentru că de aici înainte copilul poate veni pe lume oricând.

Săptămâna 37

Săptămâna 37 de sarcină nu vine cu schimbări majore. Cel mic continuă să ia în greutate, sistemele lui sunt bine dezvoltate şi totul este pregătit pentru marea întâlnire. În această săptămâna, este posibil ca mămica să observe atât că burtica nu mai creşte şi că a şi slăbit puţin, dar aceste lucruri nu sunt valabile pentru toate femeile însărcinate, pentru că organismele reacţionează diferit.

Săptămâna 38

În săptămâna 38 copilul se apropie de 3000 de grame, iar stratul de grăsime pe care îl acumulează este tot mai gros. Începând de acum, copilul poate veni pe lume în orice moment.

Săptămâna 39

În săptămâna 39 de sarcină nu se produc schimbări majore. Bebeluşul ar putea cântări deja mai mult de 3,5 kilograme şi va continua să se dezvolte până în momentul în care vine pe lume. În ceea ce o priveşte pe mămică, în această perioadă stările de anxietate şi iritabilitate vor alterna celor de veselie şi optimism.

Săptămâna 40

În săptămâna 40 de sarcina copilul este tot mai bine dezvoltat: are greutatea optimă, stratul de grăsime este optim pentru a-l proteja în primele zile de viaţă şi toate sistemele funcţionează normal. Mămică devine şi ea tot mai nerăbdătoare, iar stările de nervozitate şi cele de veselie şi optimism vor fi în continuare la ordinea zilei.

Săptămâna 41

În săptămâna 41 de sarcina bebeluşul este poziţionat cu capul în jos şi e pregătit să vină pe lume. În săptămâna 41 de sarcină copilul se va mişcă foarte mult, însă odată ce îşi găseşte poziţia potrivită pentru a se naşte, mişcările se vor rări. Mămică va traversa acum stări de emotivitate accentuate şi va plânge din senin.

Săptămâna 42

Bagajele trebuie să fie deja pregătite! Contracţiile pot apărea oricând şi odată ce le simţi e cazul să pleci spre spital pentru că în scurt timp bebeluşul tău va veni pe lume.

Lasa un comentariu