Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să-ți păcălești copiii să ia medicamente

Cum să-ți păcălești copiii să ia medicamente

Când sunt mici este o adevărată luptă să îi faci pe cei mici să ia medicamente. Copiii mei au făcut probleme până aproape să meargă la școală.

Dacă la siropuri era parcă mai ușor, cu pilulele era de groază:

”Mami nu se duce” ,”Nu pot s-o înghit!”, ”E prea mare”, ”Mă face să vomit” și multe altele.

Cred că nu sunt singura căreia i s-a întâmplat.

Cert este că pastilele nu se sfărâmă, asta nu a fost niciodată pentru mine o opțiune. Forma și învelișul lor sunt concepute special să se elibereze în organism într-un anume timp și mod. O singură dată am cerut medicului pentru băiatul meu pastile care se pot dizolva în locul comprimatelor, pentru că avea amigdalită și chiar nu putea înghiți nimic solid. Este o soluție mai ales pentru medicamente de răceală, vitamine, antitermice etc. Totuși asta ar trebui să fie doar o măsură excepțională, altfel nu o să învețe prea curând să ia medicamente solide.

Iată câteva trucuri utile cu care să îi ajuți

Unele le-am folosit personal, altele sunt recomandate de alte mămici pe forumuri și pagini web:

Asocierea cu ceva plăcut- într-o zi când fetița mea se plângea că o pastila e prea mare, că e greu de înghițit, mi-am amintit că o mămică a unui coleg de-al ei de la grădiniță mi-a povestit că îi dă băiețelului ei să înghită întâi bomboane de TicTac sau M&M și îi spune că e la fel și cu pastilele. După ce lua pilula problematică, îi mai dărea câteva bomboane să ronțăie și totul era perfect. Am încercat și eu și a mers.

Amestecate în iaurt- dacă este foarte mic, poți încerca să îl păcălești punând pastila ascunsă într-o lingură de iaurt și presărând pe deasupra bombonele mici colorate. Acestea îi vor distrage atenția și va lua pastila mai ușor.

Citește și:   Sporturile iernii pentru copii

O mămică recomandă să punem pastila într-o lingură de unt de arahide crunchy. Mă întreb dacă așa nu o să ronțăie și pastila.

O mai poți ascunde într-o cutie goală de suc sau… în spatele ei.

Dacă se plâng că sunt amare, pune-le într-o lingură de frișcă dulce. Poți cumpăra din aia la spay, e simplu de pus și e și aspectoasă. O alternativă este să le pui într-o lingură de miere.

Când avea cam 2 ani, am observat că unuia dintre băieții mei îi plăceau mult căpșunii. Așa că mi-a venit ideea să ascund pastila într-o copșună mică. Simțea că ceva nu e în regulă dar îi dădeam repede încă una în guriță și se grăbea să le înghită să mai primească.

O altă idee din partea unui medic pediatru, ne sfătuieștem când i-o dăm, să nu punem pastila pe limbă sau în partea din spate a gurii copilului ci mai degrabă sub limbă sau într-o parte și apoi să-i dăm apă. În acest mod cel mic nu va mai simți gustul ei.

Ia-l cu vorbe dulci, ne sfătuiește Elena Sova

În momentul în care doresc să îi administrez Sarei (2ani și 8luni) medicamentul, îi spun așa, deși ea, cum mă vede cu lingurița plânge: Știu, Sari, chiar știu că nu îți place să iei scârboșenia asta! Nici mie nu îmi place să iau pastiluțe, crede-mă! Dar, este important ca gâtul tău/ burtica ta/ nasul tău să se vindece! Presupun că vrei sa scapi de durere, nu?

Da, vreau! (spune de fiecare dată). O calmează foarte tare, pe lângă vorbele calde și un pic de empatie.

Nu-i păcăli ci spune-le clar ce urmează să faci, cum va fi medicamentul- păcăleala cu ”e dulce și bun” va ține doar o dată dacă nu este adevărat. Data viitoare nu va mai accepta să-l ia. Mai bine îi explici că e puțin amar, puțin mare, puțin ciudat la gust dar că o să treacă imediat ce ia apă, ceai sau sucul lui preferat.

Citește și:   Cătina, depozitul vitaminelor

Alte persoane spun să îi explici clar consecintele dacă nu vor să le ia: vrei să te doară gâtul în continuare? Vrei să ajungem la spital și să îți dea înjecții? Le poți arăta chiar poze pe net- uite aici copilul acesta e în pat, e foarte bolnav pentru că nu a luat pastile, uite i s-a umflat măseaua etc. Sau folosește un joc, un mic teatru cu o păpușă sau jucărie a lui preferată și explică-i cum o să-i ajute medicamentul. Fii creativ/ă.

Implică-i pe ei – dacă plâng și se zbat este inutil să încerci să-i forțezi. Asta va face ca orice administrare de medicamente ulterioară să fie percepută ca ceva neplăcut și refuzurile vor continua.

O mămică ne explică cum face ea:

Eu am învățat că dacă îi las să participe cu ceva la administrarea medicamentului sunt mai deschiși: scoate tu capacul și apoi îl pui tot tu și eu îți dau pastila. Îi spun: siropul asta nu e așa gustos dar trebuie să îl luam, ține tu sticla de apă și, după ce ți-l dau, bei apa repede și se duce. Celui mai mare ii spun sa pună el medicamentul în guriță, eu doar îl supraveghez.” Carmen Stancu

În rest să ai mult calm și răbdare când faci asta, pentru ca să nu-l agiți mai mult decât este. Iată și alte câteva sfaturi în video de mai jos.

Lasa un comentariu