Alimentația copiilor în creștere trebuie să fie mereu echilibrată și să conțină nutrienți care să ajute întregul organism. Pentru ca micuțul tău să aibă un creier sănătos, care să-l ajute să învețe bine la școală și să se dezvolte armonios mintal și emoțional, iată ce produse alimentare ar trebui să fie nelipsite:
1.Ovăzul:
Fulgii de ovăz fiert (cel fiert se digeră mai bine) poate fi amestecat cu tot felul de fructe – mere și scortișoară, fructe uscate, lapte, migdale marunțite, 1-2 lingurițe de miere naturală, banane proaspete.
Când preparați prăjituri de casă pentru copii, adăugați în compoziție și o mână de fulgi de ovăz.
2. Îmbogățește deserturile și gustările cu fructe de pădure și alte fructe delicioase
Sunt ideale pentru dezvoltarea armonioasă a creierului căpșunii, cireșele, afinele, murele. În general, cu cât culoarea este mai intensă, cu atât conțin mai mulți nutrienți. Au un nivel ridicat de antioxidanți, în special vitamina C, care pot ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor și a cancerului.
Studiile arată că se poate obține o ameliorare a memoriei cu extractele de afine și căpșuni. Semințele din fructele de pădure sunt, de asemenea, o bună sursă de grăsimi omega-3.
Dă-i copilului să consume cât mai multe fructe de pădure: adăugă-le în salate de fructe, în salată verde (afine, mure), la iaurt, în cerealele calde sau reci de la micul dejun, în compoziția deserturilor de casă și în sucuri nutritive de fructe. Avocado este un alt fruct-legumă care poate ajuta la dezvoltarea creierului.
3. Fasole este o hrană excelentă pentru creier
Fasolea este deosebită deoarece produce energie din proteine și carbohidrați complecși, este bogată în fibre, plus multe vitamine și minerale. „Fasolele sunt o hrană excelentă pentru creier , deoarece ele păstrează energia copilului și nivelul de gândire la vârf toată după-amiaza, dacă le are ca fel de mâncare la prânz” spune dr. Krieger.
Fasolea colorată sau sub formă de rinichi conține mai mulți acizi grași omega 3 decât alte tipuri de fasole și este foarte importantă pentru creșterea și funcționarea creierului. Poate fi introdusă în alimentația celui mic încă de la 7-8 luni.
4. Somonul
Peștii grași precum somonul sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și DHA – ambele esențiale pentru creșterea și funcționarea creierului. De fapt, cercetările recente au arătat că oamenii care folosesc mai mult din acești acizi grași în dieta lor au minți mai clare și scoruri mai bune la testele de inteligență.
Tonul este cu siguranță o sursă bună de proteine slabe, dar nu are un conținut foarte mare în omega-3 ca somonul conservat.
Poți prepara copiilor sanwich-uri delicioase de ton sau de somon. Amestecă bucățile din conserve cu iaurt cu conținut redus de grasimi sau iaurt simplu, cu stafide, țelină tăiată și morcovi (plus puțin muștar, dacă copilul tău preferăe gustul ). Servește-le pe pâine din cereale integrale – care este, de asemenea, un aliment bun pentru creier.
Bucățile de somon se pot consuma și în salate verzi sau mâncăruri de spanac, porumb fiert, amestecate cu orez etc.
5. Ouăle
Sunt bine-cunoscute ca o importantp sursă de proteine, dar gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, foarte bogate în colină, care ajută la dezvoltarea memoriei.
Dă-i copilului în creștere mai multe ouă: prepară-i o omletă delicioasă la micul dejun cu pâine prăjită. Se pot consuma și în salate verzi sau de legume în care adaogi ou fiert. Citește și articolul Câte ouă poate mânca un copil de Paște
6. Untul de arahide
Arahidele și untul de arahide sunt o sursă importantă de vitamina E, un antioxidant puternic care protejează membranele nervoase, și conțin în plus tiamină, care ajuta creierul și sistemul nervos să proceseze glucoza pentru energie.
Îi poți face copilului sandwich-uri cu unt de arahide la micul dejun sau ca gustare peste zi. Poți adăuga felii de mere sau de banane pe deasupra. În salatele lui preferate poți presăra o mână de arahide.
7. Cerealele integrale
Creierul are nevoie de o cantitate constantă de glucoză, iar boabele integrale asigură acest lucru. Fibra ajută la reglarea eliberării de glucoză în organism. Boabele integrale au, de asemenea, vitamine B, care hrănesc un sistem nervos sănătos.
Pâinea integrală este o necesitate pentru sandwich-urile copiilor. Mai puteți cumpăra și alte produse din cereale integrale: biscuiți, brioșe, chips-uri etc.
Cușcușul adăugat în felurile de mâncare de prânz sau cină este, de asemenea, o alegere inspirată. Nu te feri să-i faci copilului popcorn pentru o gustare distractivă, dar fără adaosuri de zahăr, sare sau grăsimi prea multe.
8. Legumele colorate
Roșiile, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, spanacul – legumele și verdețurile în culori vii si profunde sunt cele mai bune surse de antioxidanți care păstrează celulele creierului puternice și sănătoase.
Încearcă să tai feliuțe subțiri de cartofi dulci, stropește-i cu puțin ulei vegetal și apoi coace-i în cuptor (400grade, 20 de minute sau până când încep să se înroșească). Include dovleacul în plăcinte, prăjituri și mâncăruri.
Fă-i salate delicioase de morcovi și roșii mici (sunt mai dulci) amestecate cu câteva foi de salată verde. Copiii le plac salatele de spanac atunci cand au amestecate în ele și căpșuni, feliuțe de portocale, mandarine sau migdale tocate.
Un alt truc: ascunde tot felul de legume tocate în sosul de spaghete, supe și tocană.
9. Laptele și iaurtul
Produsele lactate sunt bogate în proteine și vitamine B – esențiale pentru creșterea țesutului cerebral, a neurotransmițătorilor și a enzimelor.
Studiile recente sugerează că copiii și adolescenții au nevoie de 10 ori mai multă vitamina D decât adulții – o vitamină care aduce beneficii sistemului neuromuscular și ciclului de viață global al celulelor umane.
Laptele cu conținut scăzut de grăsimi, iaurturile, brânzeturile ușoare ar trebui să nu lipsească din alimentația zilnică a copilului tău. În loc să cumperi iaurturi sau lapte cu diverse adaosuri și arome, poți adăuga tu fructe de pădure (proaspete, congelate sau uscate) și nuci tăiate (migdale sau nuci). Va fi mult mai sigur și mai sănătos.
10. Carnea
Fierul este un mineral esențial care ajută copiii să rămână energizați și să se concentreze la școală. Carnea de vită este una dintre cele mai bune surse de fier pentru ei. De fapt, doar 30gr pe zi s-a dovedit că ajută organismul să absoarbă fierul din alte surse. Carnea de vită conține și zinc, element care ajută la memorie.
Se poate folosi si carnea slabă de pasăre care contribuie pozitiv la concentrarea și memoria copiilor.