Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Studiu alarmant: 70% dintre copiii de 1-3 ani din România manâncă nesănătos

Studiu alarmant: 70% dintre copiii de 1-3 ani din România manâncă nesănătos

Un studiu desfășurat recent în România a evidențiat gradul scăzut de informare a părinților din România cu privire la importanța unei alimentații corecte a copiilor și faptul că obiceiurile alimentare ale copiilor nu sunt portivite vârstei. Rezultatele sunt îngrijorătoare: 70% dintre copiii de 1-3 ani din România mănâncă alimente nepotrivite vârstei lor, diversificarea alimentaţiei sugarilor începe, de obicei, mai devreme de 4 luni și doar 26% dintre copiii de 1-3 ani sunt hrăniți cu lapte adaptat nevoilor nutriționale specifice vârstei.

Medicii specialiști sunt de părere că, în primele 1000 de zile, au loc schimbări majore în dezvoltarea copiilor, adevărate miracole, cu impact pentru tot restul vieții și care pot fi influențate, în principal, printr-o alimentație corectă.

Dezvoltarea fizică este cea mai accelerată în primii 2 ani de viață, copiii dezvoltându-se de la o celulă la 500 de trilioane de celule, își triplează greutatea de la naștere până la 1 an, iar în înălțime cresc in medie câte 2 centimetri în fiecare lună.

„În primii 2 ani de viață, copiii au nevoi nutriționale mult mai mari decât adulții pentru că au un ritm de creștere accelerat: organismul lor cere de 4 ori mai mult fier și de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A și C. În același timp, stomăcelul lor reprezintă doar 20% din capacitatea gastrică a adultului, ceea ce ne avertizează să avem grijă ca meniul celor mici să nu fie același cu meniul adulților. Organizatia Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar diversificarea nu trebuie începută mai devreme de 4-6 luni pentru că doar atunci este pregătit organismul să primească alte alimente decât lapte. Alimentele cu care se recomandă să se înceapă diversificarea sunt: legumele și fructele pentru un aport suficient de minerale si vitamine și, treptat, alimente care conțin proteine”, declară dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Spitalul Medicover.

Dezvoltarea cognitivă este considerată cea mai fascinantă de către specialiști. S-a demonstrat că micuții dobândesc până la 80% din capacitățile cognitive în primele 1000 de zile, învață aproximativ 900 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, iar mărimea creierului se triplează de la naștere până la 2 ani.

Citește și:   6 lucruri pe care să i le spui când practică un sport

„Dezvoltarea creierului, cât și dezvoltarea cognitivă încep în uter, din luna a patra de sarcină când, cei mai mulți neuroni sunt formați și vor continua să supraviețuiască până spre finalul vieții. Diversificarea alimentelor și obiceiurile alimentare au un rol important în dezvoltarea cognitivă a micuților, de aceea, momentul mesei este despre explorare și plăcere, nu despre disciplinare și curățenie. Un lucru bine de știut pentru părinți este că mesele de diversificare sunt, pentru copii, momente de cunoaștere a lumii. Îi ajută în dezvoltarea limbajului prin exersarea musculaturii faciale și a limbii, și sunt primii pași în dezvoltarea abilităților de scriere prin manipularea mâncării și prin semnele pe care le face cu lingura sau cu mâna”, spune psihologul Bogdana Bursuc.

Bebelușii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil să îi protejeze, fiind nevoie de aproape 2 ani pentru ca acesta să se maturizeze și să funcționeze corespunzător. S-a dovedit că alimentația reprezintă un element esențial în procesul de maturizare, influențând, astfel, protecția naturală a copilului împotriva infecțiilor și a alergiilor.

„Una dintre cele mai comune manifestări ale unui sistem imunitar care nu este dezvoltat corespunzător sunt alergiile, 1 din 3 copii din Europa având istoric familial de alergii. Factorii de risc în dezvoltarea alergiilor sunt dezvoltați în timpul sarcinii și, ulterior, odată cu începerea diversificării mai devreme de 4 luni, influențați de introducerea laptelui de vacă în alimentația copiilor sau de o alimentație săracă în omega 3. Pericolul pe care părinții nu îl iau în serios este reprezentat de complicațiile care pot fi produse de alergii: până la 66% dintre sugarii cu dermatită atopică pot dezvolta boli ale aparatului respirator superior și până la 50% dintre aceștia pot dezvolta, ulterior, astm alergic”, este părerea Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.

Citește și:   Sfatul specialistului: Ghiozdanul e de preferat să fie purtat ca troler

Impactul major al programării metabolice în primele 1000 de zile a fost recent descoperit de specialiști, aceștia susținând că alimentația din perioada sarcinii și din primele luni de viață are un impact de durată asupra riscului de îngrășare, de apariție a obezității și, implicit, a unor boli influențate de stilul de viață, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau ateroscleroza.

„Un studiu desfășurat anul trecut în România de către Insitutul Național de Sănătate Publică a arătat că un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Este o cifră care va crește în viitor dacă gradul de educare a părinților cu privire la nutriția copiilor rămâne același. Problemele de greutate la școlari și preșcolari își au originile în primii ani de viață, în alimentația nepotrivită pe care o primesc copiii. Aportul crescut de proteine, introducerea hranei solide mult prea devreme sau mesele în exces sunt principalele greșeli pe care părinții le fac în primele 1000 de zile, cu impact negativ ulterior, asupra greutății”, spune Șef Lucr. Dr. Tudor Pop, Secretar Administrator al Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.

Nutriția adecvată vârstei are un rol major în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar primele 1000 de zile sunt cele mai importante reprezentând ocazia unică de a pune bazele unui viitor sănătos.

„Nu e ușor să fii părinte și pentru că îmi doresc să fac totul bine pentru copilul meu, am decis să mă implic într-o campanie de nutriție care acoperă toate etapele dezvoltării celor mici. Totodată, am un mare respect pentru medici și cred că dincolo de instinctul matern, medicul specialist este cel care știe cel mai bine ce să recomande pentru micuțul meu. La mine pe blog s-a format o comunitate strânsă de mămici și pentru că au încredere în mine, îmi doresc să fiu o sursă credibilă și serioasă de informații și să le răspund mereu la întrebări cu păreri avizate”, declară Dana Rogoz, ambasadorul campaniei de nutriție.