Orice părinte ar trebui să își cunoască bine copilul, rutina lui, modul cum reacționează în anumite situații. Dar este bine să știți că, indiferent de vârsta copiilor, sunt situații critice în care intervenția imediată poate face diferența dintre viață și moarte.
Iată ce semne nu trebuie să ignori nicioadată la copilul tău:
1. Copilul nu răspunde – dacă un copil doarme și îl trezești, în câteva minute trebuie să fie treaz și activ. Dacă nu reușești să îl trezești, sau se trezește dar nu comunică, este somnolent, este neobișnuit de tăcut sau de inactiv, sună-ți imediat medicul. La fel și dacă este inconștient sau și-a pierdut cunoștințe în urma unei lovituri la cap. În caz că nu răspunde deloc când e strigat sau la stimuli (strânge-i degețelele să vezi dacă simte durerea), cheamă imediat salvarea.
2. Copilul are probeme de respirație – acestea por fi gâfâit fără să facă efort, șuierat, tuse excesivă sufocantă, respirație foarte rapidă sau mai rară decât de obicei. Iată ce semne care indică ceva grav trebuie să observi: copilul devine bleo-vânăt în jurul gurii, i se învinețesc buzele și pielea devină palidă. Chemați imediat savarea. Dacă bănuiți că cel mic ar fi putut înghiți ceva și asta îi blochează căile respiratorii, este important să interveniți imediat. În video de mai jos puteți învăța cum să acordați primul ajutor unui copil, în caz de înec.
https://www.youtube.com/watch?v=VeUnisgXkoU
3. Dacă după un puseu de febră, diaree și vomă sau după expunerea la soare observați că urina îi este foarte redusă ca și cantitate și închisă la culoare, pielea și buzele îi sunt foarte uscate, copilul este letargic sau iritabil, probabil suferă de deshidratare severă și are nevoie de intervenție specializată. Până vine medicul sau salvarea, încearcă să îi dai să bea, orice tip de lichide poate accepta, cu închițituri mici.
4. Febră mare– Valorile febrei la copii nu trebuie să ne sperie întotdeauna: Subfebra: 37,5 – 38,5°C, Febra usoara: 38,5 – 38,8°C, Febra moderata: 38,9 – 39,4°C, Febra mare: >39,4°C. În cazul unui copil mai mic de 3 luni, este bine să anunți imediat medicul dacă febra trece peste 39°C. Convulsiile febrile sunt însă cele care trebuie să ne îngrijoreze și pentru care să ducem copilul imediat la medic.
5.Leșin, amețeală și dureri de cap – dacă aceste simptome apar în urma unei lovituri la cap a copilului, trebuie dus imediat la doctor. Alte simptome care anunță că există o leziune cerebrală periculoasă pot fi voma, sensibilitatea la lumină, probleme de vedere, confuzie, mâna sau unul din membre sunt mai moi sau nu le poate mișca. La fel apelează la medic imediat dacă observi la copil febră și rigiditate a gâtului, în acest caz putând fi ceva infecțios periculos.
6. Plânsul care nu poate fi oprit/ controlat – în special e valabi pentru bebeluși sau copii foarte mici care așa își manifestă ei durerea. Dacă acest plâns nu poate fi însă alinat cu nimic și nu se oprește ci se intensifică, sună diferit decât plânsul copilului obișnuit, mergi imediat la medic să verifice cauzele.
7.Diaree însoțită de vomă – dacă asta se întâmplă o dată- de două ori, nu e nici o problemă. Dacă însă sunt mai mult de atât, pot indica ceva grav și trebuie ajuns de urgență la medic. Copiii foarte mici pot să se deshidrateze repede. Alte semne că trebuie intervenit imediat: voma sau fecalele celui mic conțin firicele sau cheaguri de sânge, ori sunt închise la culoare, aproape negre, când conțin bilă (ceva verde) sau mucus (o substanță albă).