*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Probleme de sănătate ale copiilor cu părinți alcoolici

Probleme de sănătate ale copiilor cu părinți alcoolici

Tatăl soțului meu obișnuia să bea și să petreacă mult în tinerețea lui. Când însă soția i-a rămas prima dată însărcinată, a renunțat la alcool și nu a mai reluat acest obicei niciodată.

Acesta este un caz fericit. Mulți copii se nasc și cresc cu unul sau ambii părinți alcoolici. Pe lângă efectele devastatoare pe care le poate avea acest fapt asupra educației și formării lor ca individ, iată care pot fi problemele de sănătate cu care se pot confrunta:

Dacă mama a consumat alcool în timpul sarcinii

Alcoolul consumat traversează placenta și ajunge la fătul care se află în plină dezvoltare fizică și neurologică. Dacă pentru viitoarea mămică acest pahar nu înseamnă mare lucru, poate nici nu o amețește, bebelușii de câțiva centimetri descompun mult mai greu alcoolul decât adulții și îi pot afecta serios.

Se pot naște cu Sindromul alcoolismului fetal, o afecțiune foarte gravă. Simptomele ei sunt: greutate mică la naștere, deficit de creștere, crize epileptice și tulburări ale sistemului nervos central (tonus muscular diminuat și coordonare slabă a mușchilor, a mișcărilor, reflex de apucare diminuat, coordonare mână-ochi redusă).
Trăsăturile
la nivelul feței acestor copii pot fi și ele anormale, în jurul vârstei de 2 ani devenind evidente – capul și ochii pot avea dimensiuni mai mici, deschizătura pleoapelor poate fi mai îngustă, nasul mic și țuguiat, șanțul nazo-labial șters și buza superioară este mai mică.

Citește și:   Cum să-ți ajuți copilul alergic

Dacă unele dintre aceste caracteristici țin doar de estetică, întârzierile de creștere și problemele neurologice îi pot afecta pentru toată viața. Mai pot apărea disfuncții ale unor organe – la nivelul ochilor, urechilor, inimii, tractului urinar și sistemului osos.

Alcoolul folosit în sarcină atrage și unele probleme cognitive și mentale grave:

  • tulbură cognitive – de învățare, diminuarea atenției;
  • probleme de socializare și integrare
  • afectivitate redusă, tulburări de atașament
  • lipsa curiozității, a imaginației
  • probleme de comportament -probleme la supt, iritabilitate, hiperactivitate.

La mulți dintre acești copii problemele sunt vizibile încă de la naștere și ajung să fie abandonați.

Aici am văzut și am simțit ce înseamnă cruzimea în stare pură a unor părinți iresponsabili. Jumătate dintre micuții aflați în centrul pentru copii cu handicap din Bârlad sunt schilodiți sufletește și trupește pentru că mamele lor au băut alcool în timpul sarcinii.” Elena Lăsconi, lucrător Centru de plasament

Pentru a se dezvolta normal și a recupera handicapurile produse de alcool, copiii părinților alcoolici au nevoie de mulți ani de tratamente și terapii, dar nimic nu garantează că își vor reveni vreodată total.

Citește și:   Cu copii în mașină pe caniculă- ATENȚIE!

Copiii care cresc cu părinți alcoolici

Din punct de vedere fizic, acești copii pot dezvolta probleme multiple care apar, în principal, datorită faptului că alcoolismul aduce în familie neglijare, abuz, neasigurarea nevoilor nutriționale și emoționale, igienă precară și multe altele.

Unele dintre acestea pot fi:

-subnutriție, anemie

-greutate și înălțime mică

-infecții și boli cronice datorate netratării la timp a unor afecțiuni acute

-boli transmisibile și boli datorate lipsei de igienă

-răni infectate, fracturi și alte probleme produse prin accidentare, maltratare, lipsă de supraveghere

Emoțional copilul poate experimenta sentimente de: tristețe și neajutorare, furie, irascibilitate, frică, nesiguranță, vinovăție, rușine. Poate dezvolta probleme de comportament și de relaționare și uneori chiar depresii grave.

Viitorul copiilor care au avut părinți alcoolici

Studiile și statisticile arată că mulți dintre copii care s-au confruntat cu această problemă în familie, ajung ei înșiși alcoolici sau să aibă probleme cu legea. Unii însă devi mai puternici și aleg opusul.