Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pantofii cu toc la copii- un trend cu urmări pe viață

Pantofii cu toc la copii- un trend cu urmări pe viață

Orice copil este atras de pantofii cu toc ai mamei și ne amuzăm copios când cei mici încearcă să-i poarte prin casă.

Acest articol nu este totuși despre ei, ci despre încălțămintea cu tocuri la fetițe care este, se pare, un trend .  Găsești pantofi cu toc și pentru fetițe de doar 2-3 ani, ceea ce pare absurd. Există unele tendințe vestimentare care par să dispară singure dacă le ignori suficient de mult, dar tocurile înalte pentru fetițe au deteriorat picioarele copiilor noștri de mulți ani. Vrei să-i faci pe micuții tăi fericiți. Poate te văd purtând tocuri; poate alte fetițe pe care le văd le poartă. Dar nu poți să iei mereu în considerare orice dorință a copilului tău. Uneori trebuie să spunem „nu” pentru binele lor.

”În calitate de chiropractician, văd de multe ori daunele pe care pantofii cu toc înalt le pot face picioarelor. Am tratat multe doamne care au crescut într-o perioadă în care femeile purtau doar tocuri înalte. Au început tinere. Le purtau în fiecare zi. Le-au purtat la școală, le-au purtat la muncă, le-au purtat la cumpărături și le-au purtat când au făcut curățenie. Acum vin toate la cabinetul meu, dorindu-și să fi avut grija mai mult de picioarele lor când erau mai mici. Ele suferă de probleme groaznice, artrită și degete de la picioare deformate. Și-au scurtat tendonul lui Ahile atât de mult încât nu pot purta nimic plat. Așa că ele continuă să-și chinuie picioarele în pantofi cu toc incomozi.” Dr Dina Kulic

Pantofii cu toc înalt sunt unul dintre cei mai mari factori ai problemelor piciorului la femei. Nu este diferit la copii. Oasele picioarelor copiilor nu se opresc din creștere și nu se formează complet până ajung la vârsta adultă. Nu contează cât de înalt este tocul, nu vorbim despre cel de peste 6-8 cm sau numai despre cel subțire,  ci despre orice platformă a pantofilor la copii.

Citește și:   Va fi mersul la școală o alegere a părinților?

Permițând copiilor tăi să poarte tocuri înalte, le produci mai multe daune decât îți imaginezi:

  1. Un pantof cu toc înalt împinge greutatea corpului înainte. Pot să apară deformări ale degetelor de la picioare, care au astfel o poziție nenaturală, se curbează înăuntru. Tocurile cresc presiunea pe curbura talpei piciorului și, cu siguranță, se schimbă centrul de greutate al persoanei. „Până la 5-6 ani nu se vede, însă piciorul pus în pantofi cu toc creează o boltă, poate duce la picior scobit sau alte afecţiuni care se tratează numai chirurgical. „, ne-a explicat dr. Alexandru Ulici.
  2. Purtarea permanentă a pantofilor cu toc înalt mai poate produce apariția unghiilor încarnate și chiar excrescențe patologice dificil de remediat (monturi, bătături, umflături etc.).
  3. Purtate perioade îndelungate și la vârste foarte fragede, tocurile modifică aliniamentul șoldurilor și al coloanei vertebrale. Cei care le-au purtat pot avea dureri loombare recidivante și chiar prezenta deformări permanente ale coloanei.
  4. Mersul cu pantofii cu toc înalt pentru copii le reduce echilibrul. În primul rând, suprafața pantofului este redusă drastic, ceea ce duce la un contact mai mic al tălpii cu pământul și asta la rândul său va reduce stabilitatea. Nu uitați că copiii mici nu au întotdeauna cel mai bun echilibru. Sunt stângaci, le place să alerge și nu sunt întotdeauna atenți. A-ți face copilul și mai stângaci cu încălțăminte necorespunzătoare poate crește riscul de căderi, entorse de gleznă și chiar fracturi. Aceasta este o vătămare pe termen lung.
  5. Nu numai că talpa încălțămintei scade stabilitatea purtătorului, dar piciorul în sine va deveni mai puțin stabil. Copii au tendința să meargă pe vârfuri. Tendonul lui Achile se poate scurta, fascia plantară se poate scurta, copiii pot acuza dureri de călcâie.
  6. Presiunea pe genunchi crește cu circa 26% și aceștia pot fi afectați. Pot să apară dureri și chiar osteoartrită.
  7. Tocurile înalte forțează corpul să redistribuie greutatea sa în pingeaua tălpii și se transformă în dureri articulare. Se poate produce îmbolnăvirea ireversibilă a tendoanelor piciorului și pot să apară afecțiuni ale terminațiilor nervoase.
  8. Specialiștii vorbesc și despre efectul de hipersexualizare a micuțelor cumpărându-le încălțăminte sau îmbrăcăminte care nu este pentru vârsta lor. „Este o hipersexualizare care va avea efecte fizice şi emoţionale negative. Va duce la pubertatea precoce şi la apariţia unui comportament sexual precoce când corpul pare pregătit pentru începerea vieţii sexuale, însă din punct de vedere emoţional este un copil”, a declarat pentru Gândul psihologul Daniela Gheorghe.
Citește și:   Boli frecvente la copii de vârstă școlară și prevenirea lor

Ca părinți dorim ceea ce este mai bun pentru copiii noștri. Îi protejăm la fiecare pas. Îi facem să se culce la timp și să-și mănânce legumele. Îi învățăm să spună te rog și mulțumesc. Îi facem mereu să se spele pe dinți chiar și atunci când nu doresc, deoarece este modul în care își păstrează un zâmbet sănătos. Deci, de ce să-i lăsăm să poarte pantofi care le pot provoca leziuni pe toată durata vieții?

Lasa un comentariu