Statisticile despre obezitatea la copii încep să fie tot mai îngrijorătoare.
Timpul petrecut în faţa televizorului sau pe tabletă, lipsa exerciţiilor fizice şi expunerea la mesaje care încurajează consumul de alimente nesănătoase, bogate în zahăr şi grăsimi, au determinat creşterea numărului de copii supraponderali.
Nu vorbim acum de copii din Statele Unite care sunt prezenţi în toate statisticile şi daţi drept exemplu tocmai din cauza numărului mare de supraponderali, ci şi de cei din România, unde această problemă a devenit tot mai frecventă.
Principalele cauze ale obezităţii la copii:
- Moştenirea genetică – la fel ca multe trăsături moştenite din familie, genele pot determina câte de repede sau cât de încet va consuma, copilul tău, caloriile acumulate şi cum organismul lui va metaboliza alimentele.
- Stilul de viaţă influenţează foarte mult greutatea copilului. Un copil care nu face mişcare şi îşi petrece timpul în faţa televizorului sau computerului poate deveni într-un timp foarte scurt supraponderal. Efecte negative asupra greutăţii copilului o au, de asemenea, mesele neregulate şi alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, dulciurile şi băuturile carbogazoase.
- Starea emoţională poate transforma într-un timp extrem de scurt un copil cu o greutate normală, într-un copil supraponderal. La fel ca şi adulţii, unii copii au tendinţa să exagereze cu mâncatul atunci când sunt deprimaţi, stresaţi, au stări de anxietate sau chiar atunci când sunt plictisiţi. Supraveghează în permanență starea psihică şi emoţională a copilului tău!
Cum previi apariţia obezităţii în cazul copilului tău:
Obezitatea poate avea consecinţe extrem de grave asupra stării de sănătate a copilului: bolile de inimă, diabetul, boli ale sistemului digestiv, dar şi respingerea socială care îl poate afecta din punct de vedere psihic şi aşa mai departe. Şi în cazul obezităţii este recomandată prevenţia.
Iată câteva moduri prin care îl poţi ajuta pe copilul tău să îşi păstreze o greutate normală.
- Încurajează-l să facă sport. Între 30 de minute şi o oră de mişcare zilnică îl ajută pe copil să ardă caloriile şi să fie într-o formă fizică bună.
- Hidratarea este esenţială, aşadar ai grijă că micuţul să bea suficientă apă sau lapte în timpul zilei şi să evite băuturile acidulate.
- Nu îl forţa să mănânce, nu îl “şantaja” în speranţa că va termina tot ce i-ai pus în farfurie, nu îi oferi prea multe alternative atunci când refuză un anumit fel de mâncare.
- Consumul de legume şi fructe proaspete trebuie să fie la ordinea zilei.