*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Fumezi cu copiii în cameră?

Fumezi cu copiii în cameră?

Aveam aproape 2 ani, tatăl meu fuma pe atunci. Nu foarte mult, de obicei mergea afară sau în altă cameră. Totuși în acea zi de iarnă se desfășura un campionat de fotbal. Mama gătea în bucătărie, tata și-a invitat niște prieteni să se uite la meci. Eu mă jucam pe un fotoliu, dar în aceeași încăpere.

Tata și prietenii lui au băut bere și au fumat țigară după țigară. Pentru că era prin decembrie și la țară încălzirea este o problemă, nu au deschis geamul sau ușa. Mi s-a spus că la finalul reprizei I au văzut că zăceam pe fotoliu, albastră la față și pe mâini. Abia mai respiram, de fapt nici nu au fost siguri că mai respir. S-au speriat toți, au deschis repede ușile, geamurile, m-au scos afară și m-au frecat cu zăpadă să-mi revin. Cel mai îngrozit a fost tata. Eram primul lui copil, singurul. Mă putea pierde în mod stupid de la niște țigări. A lăsat fumatul chiar în acel moment și nu a mai pus niciodată țigara în gură niciodată.

Cazul meu a fost ceva fericit. Mulți copii au părinți fumători și nu se sinchisesc de faptul că fumul poate avea efecte devastatoare asupra lor.

Citește și:   Boli frecvente la copii de vârstă școlară și prevenirea lor

Iată care sunt câteva consecințe directe ale fumatului pasiv:

– indiferent de vârstă, copiii care inhalează fumul țigărilor sunt expuși la peste 250 de substanțe chimice, toxice, cancerigene, precum azotatul de arseniu sau acidul cianhidric.
– dacă mama fumează pe timpul sarcinii copii se pot naște cu greutate mică, există riscul să moară la naștere sau cu câteva zile înainte și ,chiar dacă au venit pe lume fără probleme, vor fi predispuși să se îmbolnăvească des în primul an de viață și chiar să sufere de ”sindromul morții subite”.
– expunerea copiilor la fumul țigărilor le crește predispoziția de boli respiratorii, astm, infecții ale urechilor, afecțiuni pulmonare
– fumul toxic poate afecta inima, ducând la accidente vasculare sau atac de cord
– copiii fumătorilor prezintă adesea mai multe alergii decât cei crescuți în alt mediu
– fumul afectează și creierul și dezvoltarea psihică a copiilor, crește riscul apariției întârzierilor mentale (ADHD), a bâlbâielii și a durerilor cronice de cap.

Deci, dragă mămică sau tătic, nu uita că atunci când aprinzi țigara, nu ești singurul afectat. Sănătatea și viața celor mici sunt responsabilitatea ta!