Durerea abdominală este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un părinte se prezintă cu copilul la medic. Evaluarea unei „dureri de burtă” poate fi provocatoare atât pentru părinți, cât și pentru specialiști.
Cauzele durerii abdominale la copii
Cauzele posibile pentru durerea abdominală a copilului variază de la ceva banal, la o problemă care-i poate amenința viața, depinde de simptomele prezentate. Din fericire, cele mai multe astfel de dureri se îmbunătățesc rapid. Părinții se confruntă cu decizia dificilă dacă trebuie să o considere o urgență sau nu. Vom analiza mai jos unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale la copii.
- Infecțiile- Virusurile sau bacteriile pot provoca dureri abdominale provocând de obicei gastroenterite. De multe ori aceste infecții sunt asociate cu alte simptome gastro-intestinale, cum ar fi crampe, greață și diaree. Infecțiile virale tind să se rezolve rapid, în timp ce infecțiile bacteriene pot avea nevoie de un antibiotic prescris de specialist pentru a se îmbunătăți.
- Cauze legate de alimente – este vorba desprei intoxicații alimentare (care prezintă simptome similare gastroenteritei), alergii alimentare, consumul de cantități excesive de alimente – oricare dintre acestea poate provoca disconfort temporar.
- Otrăvirea- intoxicații: acestea pot varia de la probleme simple, cum ar fi consumul de săpun, până la probleme mai grave, cum ar fi înghițirea accidentală a unor medicamente sau a unor substanțe otrăvitoare.
- Probleme chirurgicale și cauze medicale- unele dureri abdominale necesită intervenții rapide chirurgicale ca de exemplu în caz de apendicita și blocaj intestinal. Durerile de burtă pot fi și simptome ale unor alte afecțiuni – complicații ale diabetului, infecții urinare sau hepatită.
Simptomele durerii abdominale la copii
De obicei, un părinte sau un îngrijitor poate observa când un copil are dureri abdominale. Bebelușii și copiii foarte mici pot plânge, pot avea expresii faciale dureroase și se pot chirci de durere. De obicei, copiii de vârstă școlară vor reuși repede să vă spună ce nu este în regulă. Unii adolescenți pot fi reticenți să raporteze durerea și trebuie să încercați să obțineți o explicație clară a ceea ce simt.
Iată ce întrebări să le pui și ce aspecte trebuie să urmărești:
Durata durerii
Un lucru important de reținut este că într-un caz mai puțin grav (de fapt în cele mai frecvente cazuri), durerea abdominală nu durează foarte mult. Cei mai mulți dintre noi am suferit dureri de la gaze sau diaree și ne amintim că durerea a dispărut de obicei în 24 de ore. Orice durere abdominală care continuă mai mult de 24 de ore trebuie evaluată de un medic.
Localizarea durerii
Majoritatea durerilor simple sunt situate în centrul abdomenului. Copilul se va freca sau ne va indica zona buricului. Durerea resimțită în alte zone trebuie să ne alarmeze mai mult. Ca de exemplu în cazul durerii situate jos sau în partea dreaptă a abdomenului. Durerea din acea zonă poate indica o apendicită și trebuie mers rapid cu copilul la medic.
Starea generală a copilului
Ca regulă generală, dacă copilul pare foarte bolnav pe lângă faptul că suferă de durerea de burtă, trebuie solicitat ajutor medical. Lucrurile cheie pe care trebuie să le observi atunci când apare durerea abdominală includ aspectul palid al copilului, transpirația, somnolența. Va trebui să vă alarmați atunci când un copil nu poate fi distras de la durere cu jocuri/ jucării/ activități preferate sau când refuză să bea sau să mănânce timp de câteva ore.
Voma și particularitățile ei
Vărsăturile însoțesc destul de frecvent durerile abdominale la copii și nu indică întotdeauna o problemă gravă. Cu toate acestea, ca și în cazul durerii, când nu este ceva grav vărsăturile dispar foarte repede. Regula este din nou că dacă vărsăturile țin mai mult de 24 de ore este un motiv legitim de a duce copilul la medic.
De asemenea fii atent la natura vomei. La orice vârstă, vărsăturile care par să conțină sânge sau material mai închis la culoare sunt un motiv de prezentare la urgență. Vărsăturile repetate și incapacitatea de a menține lichidele pot duce la deshidratare. Semnele de deshidratare, cum ar fi gura uscată și urina închisă la culoare sunt un alt motiv pentru a solicita îngrijiri de urgență.
Diareea
Este, de asemenea, foarte frecventă în cazul durerilor abdominale și indică adesea că un virus este cauza acestora. Aceasta poate continua mai multe zile, dar durează de obicei mai puțin de 72 de ore (trei zile). Diareea, mai ales când este asociată cu vărsăturile, poate duce la deshidratare. Orice tip de sânge prezent în scaun este un motiv pentru a solicita îngrijiri medicale. (sânge roșu sau negru, cu aspect de zaț de cafea)
Febra
Prezența febrei nu indică întotdeauna o problemă gravă. Mai mult decât atât, o temperatură normală poate fi observată în cazuri mai grave ale durerii abdominale.
Durerea inghinală
O problemă serioasă pe care un băiat o poate descrie drept durere abdominală provine de fapt din altă parte. Este torsiunea testiculară, o afecțiune în care un testicul se răsucește și își întrerupe propriul aport de sânge. Copilul poate fi jenat să menționeze locația, așa că ar trebui să-l întrebați dacă există vreo durere „acolo jos”. De obicei, o problemă testiculară este ușor de remediat dacă este tratată din timp. Deci, dacă un copil se plânge de durere în zona inghinală sau a testiculelor, solicitați îngrijiri medicale de urgență.
Probleme urinare
Durerea abdominală asociată cu orice probleme urinare cum ar fi urinarea dureroasă sau frecventă, ar putea indica o infecție a vezicii urinare și este un motiv pentru a solicita îngrijiri medicale.
Erupție cutanată
Uneori durerea abdominală este însoțită și de o erupție. Combinația unei erupții cutanate cu dureri abdominale este un motiv de a contacta medicul.
Lasa un comentariu