Primăvară natură se trezeşte la viaţă, dar apare astenia sau oboseala de primăvară! Astenia nu este o boală, ci mai degrabă este o stare şi este la fel de comună în rândul copiilor, la fel cum este şi în rândul adulţilor.
Dacă natura se trezeşte la viaţă în această perioadă, nu acelaşi lucru se poate spune despre organismul nostru care începe să îşi piardă treptat din energie odată cu schimbarea de temperatură, lumină şi presiune atmosferică.
Iată cum îl ajuţi pe copilul tău să facă faţă asteniei de primăvară în aşa fel încât să nu ajungă să între într-o stare de depresie, pentru că aceasta este cea mai comună urmare a unei astenii de primăvară scăpată de sub control.
Oboseala este o afecţiune caracterizată de un dezechilibru hormonal care apare ca rezultat al schimbărilor atmosferice şi care duce la perturbarea ritmului biologic normal: creşte ziua, se încălzeşte, se modifică presiunea atmosferică. Toate aceste schimbări transmit semnale la creier care activează secreţia de hormoni şi neurotransmiţători (responsabili de starea de spirit). Chiar şi în cazul copiilor, când acest nivel nu este echilibrat se instalează o stare de apatie şi triste.
Principalele simptome ale asteniei de primăvară
Cele mai multe dintre simptomele care apar la adulţii cuprinşi de astenia de primăvară se manifestă şi în cazul copiilor. Acestea sunt apatia, starea permanentă de oboseală şi somnolenţă, nervozitate, anxietate, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap şi musculare, lipsa de atenţie şi concentrare, tristețe.
Dacă observi că micuţul tău prezintă astfel de simptome odată cu venirea primăverii, acordă-i atenţia cuvenită pentru a nu se transforma într-o stare mai gravă, care să îi afecteze întreaga stare de sănătate.
Există câteva lucruri esenţiale pe care le poţi face pentru a împiedica apariţia asteniei de primăvară la copilul tău. În primul rând este foarte important să aibă un stil de viaţă echilbrat, suficientă odihnă şi o alimentaţie potrivită din care să nu lipsească vitaminele şi mineralele esenţiale pentru a preveni oboseala care se instalează la început de primăvară.
Cei mai importanţi nutrienți sunt cei care oferă energie şi un tonus bun: viatmina B care se găseşte în ouă, cereale integrale, peste şi lapte; vitamina C din citrice, legume verzi; magneziu, fosforul din brocoli, carne roşie, fructe uscate; zinc; fierul pe care îl pot lua din spanac, mazăre, cartofi.
Pe lângă alimentaţia bogată în vitamine sunt importante relaxarea, somnul odihnitor şi sportul pentru că activitatea fizică este una dintre cele mai bune metode prin care poate fi prevenită astenia de primăvară.