Zahărul îi face pe copii să se simtă obosiţi şi le provoacă stări schimbătoare. Acestea sunt principalele efecte ale consumului prea mare de zahăr în cazul celor mici, dar mai sunt şi altele, la fel de grave. Zahărul reduce capacitatea de funcţionare a creierului, creşte pofta de mâncare, conduce la obezitate, poate provoca dureri de cap şi apariţia inflamaţiilor, dar poate provoca şi apariţia diabetului.
Pentru părinţii care fac eforturi de a reduce cantitatea de zahăr din alimentaţia copiilor, următoarele sugestii pot fi luate în calcul.
– Este important ca zahărul să nu dispară deodată din alimentaţie. Trecerea la o alimentaţie sănătoasă se face treptat.
– Sucurile de fructe şi băuturile carbogazoase sunt cea mai mare capcană, atunci când vrei să elimini zahărul din alimentaţia copilului. Chiar dacă un suc pare mai puţin periculos decât o ciocolată întreagă, această concepţie este total greşită. Sucurile şi băuturile acidulate conţin foarte mult zahăr şi alţi îndulcitori sinteci, ingrediente ce sunt de-a dreptul periculoase.
– O discuţie cu copilul despre dulciurile din viaţa sa este importantă şi recomandată. Explică-i foarte clar că dulciurile în exces îi pot face rău.
– Găseşte înlocuitori naturali pentru zahăr. O alimentaţie echilibrată îl va face pe copil să nu simtă nevoia să mănânce dulciuri. Pofta de dulciuri poate fi ţinută sub control cu fructe, iaurt simplu, stafide, cereale integrale.
– Dulciurile făcute în casă sunt mult mai sănătoase, iar cantitatea de zahăr poate fi redusă mai uşor. Dacă îi prepari copilului prăjituri în casă, poţi folosi în loc de zahăr fructe proaspete, nucă de cocos, fructe uscate, miere – acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care pot substitui zahărul oferind senzaţia de desert dulce.