*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Constipația la copii – cauze și remedii

Constipația la copii – cauze și remedii

Din păcate și copiii sunt afectați de constipație, nu doar adulții.

Cauzele constipației la copii:

  1. Erorile alimentare – sunt cele mai frecvente cauze ale apariției constipației la cei mici. Uneori este vorba doar despre alimente noi introduse în meniul copilului, digestia este mai greoaie până se obișnuiește cu ele. Mesele neregulate, lichide insuficiente, diete bogate în grăsimi și zahăruri rafinate, produse lactate și preparare din carne în exces, sunt în topul factorilor care pot provoca această afecțiune la copii.
  2. Probleme emoționale – schimbările de locație, certurile și situațiile conflictuale din familie, stresul cauzat de teme, școală, abuzul, neglijarea, frica și alte probleme care îl afectează psiho-emoțional pe cel mic, pot avea ca rezultat și dereglarea funcțiilor digestive manifestându-se fie prin diaree, fie prin constipație.
  3. Afecțiuni digestive sau alte probleme medicale- sindromul colonului iritabil, diabet, hipotiroidism, retard mintal, paralizie cerebrală, boala Hirschsprung, afecțiuni ale coloanei vertebrale, intoxicația cu plumb.
  4. Anumite medicamente – constipația poate fi un efect advers al unor medicamente administrate copiilor (fier, antiacide). Dacă măriți cantitatea de lichide dar problema nu dispare, este bine să informați medicul de familie sau pediatrul care i-a prescris tratamentul.
  5. Lipsa de mișcare – în anumite afecțiuni este recomandat repausul la pat și, în cazul în care se prelungește, poate să apară constipația. Dar sunt mai frecvente situațiile când copiii sunt uitați în fața unui computer sau televizor și nu ies la joacă, nu fac mișcare, iar rezultatul este constipația, obezitatea infantila și alte rele.
  6. Antecedente familiale – când cauzele de mai sus au fost epuizate ți există în familie persoane care se confruntă cu aceeși problemă se poate să fie doar ceva moștenit.
Citește și:   Întărește imunitatea copilului primăvara

Remedii și prevenire constipație:

  • asigură-te că cel mic consumă suficient de multe lichide mai ales în caz de temperaturi ridicate sau activități fizice. Acestea pot fi și compoturi, sucuri naturale, apă plată, ceaiuri.

  • Bebelușii se pot constipa atunci când se face tranziția la diverzificare sau la laptele praf,  iar o băutura care le poate fi de ajutor este sucul de prune (până la 100 ml/zi). Dacă bebelușul are peste 6 luni, i se poate da și apă între mese, însă nu este recomandat ca laptele praf să fie diluat mai mult decât scrie pe etichetă. Pe piață se găsesc numeroase formule de lapte praf destinate ameliorării constipației.
  • Introduceți în alimentația copilului zilnic fibre: cerealele integrale, fructe (mere, pere, prune, caise, piersici, potocale, struguri), legume, orz, ovăz, fasole uscată, secară, paste făinoase, pâine integrală, semințe și tărâțe de grâu.
  • Încurajați viața activă și sporturile – reduceți timpul de ecrane, luați-i zilnic la o plimbare, mers pe role sau pe bicicletă, înscrieți-i la un curs sportiv.
  • Mesele trebuie să fie la ore regulate, descurajați consumul de dulciuri, snacksuri și alte ronțăieli între. Poate însă mânca fructe ca și gustare.
  • Reduceți consumul de produse lactate- brânzeturi, iaurt – există copii cu intoleranță la lactoză care se constipă consumând aceste produse alimentare.
  • O baie caldă ajuta la relaxarea musculaturii anale și stimulează circulația sangvină iar materiile fecale se pot elimina mai ușor. Puteți pune în apă într-un lighenaș două linguri de bicarbonat de sodiu și lăsați copilul să se relaxeze 10-15 minute în ea. La fel poate fi de folos masarea ușoară a abdomenului folosind ulei pentru bebeluși sau uleiuri naturale. 12
  • Nu vă grăbiți cu administrarea de laxative decât după ce ați epuizat toate soluțiile de mai sus. Se poate utiliza unul sau două supozitoare cu glicerină pentru a lubrifia scaunul tare făcându-l mai ușor de eliminat.
Citește și:   Primul ajutor în caz de sângerări nazale

Dacă problema constipației nu se rezolvă și apare tot mai des, trebuie discutată cu un medic gastroenterolog pediatru.