Trebuie să le faci repede pachetul pentru școală, să le potolești foamea până când mâncarea este gata sau să le dai o gustare când ești pe drum. Ce alegi mai întâi? Dacă stai 20min la un popas pe autostradă, poți ușor vedea alegerile românilor pentru copiii lor. Dacă adulții optează pentru o ciorbă, o friptură, un hamburger ceva, în 80% dintre cazuri copiii sunt lăsați să aleagă de pe rafturi sneaks-urile preferate, dulciuri, sucuri acidulate ori chiar părinții le cumpără asta. Sunt alegerile cele mai potrivite?
Uneori aceste obiceiuri alimentare se extind și în alte împrejurări, în alte zile ale săptămânii, devenind o obișnuință. Doar priviți ce cumpără copiii în pauzele dintre ore, de la magazinele și chioșcurile din apropierea școlii.
Medicii și specialiștii atenționează că multe dintre aceste gustări sunt nocive pentru sănătatea celor mici, crescând riscurile de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, boli renale, metabolice și alte boli periculoase.
Topul gustărilor pe care nu ar trebui să le dai copiilor:
- Sneaks-uri la pungă –poate prețul acceptabil și aromele atrag, dar ca și părinți trebuie să știți că, pe lângă conținutul mare de grăsimi saturate, zahăr și sare, majoritatea sneaks-urilor au o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome,
coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Un studiu al Asociației Pro Consumatori a studiat mai multe astfel de produse din magazinele românești și au descoperit că: 59% din produsele analizate conțin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grași saturați, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor; 38% din produsele analizate conțin între 1 și 8 aditivi alimentari; 38% din produsele analizate conțin arome sintetice; 34% din produsele analizate conțin sare iodată; 31% din produsele analizate conțin între 2 grame de sare și 3 grame de sare per 100 grame produs; 22% din produsele analizate conțin potențiatori de gust și aromă; 22% din produsele analizate conțin extract de drojdie. Ei atenționează că până și pufuleții care par inofensivi sunt plini de aditivi alimentari și sare.
Sucurile la cutie/ doză – indiferent de ambalaj, dacă au sau nu acid, dacă promit ingrediente naturale, sucurile din comerț nu ar trebui să fie în nici un caz alegerea pentru copiii noștri. Conținutul de zahăr este mare și cantitățile din sucurile așa-numite ” pentru copii ” nu diferă prea mult. În medie sucurile “naturale” conțin 12.85g zaharuri/100ml, băuturile carbogazoase și necarbogazoase 12.6 g zaharuri/100ml, iar sucurile pentru copii 10.61 g zaharuri/100ml produs” ne avertizează Colegiul Pacienților care a efectuat un studiu privind conținutul de zahăr al băuturilor răcoritoare din România. Pe lângă zahăr acestea mai conțin și alte E-uri și substanțe nocive. Optați pentru apă plată sau sucuri făcute în casă, de care sunteți siguri că sunt naturale.
- Dulciuri din comerț – poate fi vorba de bomboane, drajeuri și alte dulciuri concentrate, dar și despre prăjituri, produse de patiserie și produse dulci ambalate pe care copiii sau părinții le consideră potrivite pentru o mică gustare sau desert. Tot zahărul este inamicul din aceste produse dar și grăsimile, chimicalele conținute. Înlocuiți-le cu fructe sau deserturi făcute în casă.
- Mezelurile/ salamurile – sunt o altă alegere a românilor pentru o gustare la școală sau între mese pentru ei și pentru copii. Pe lângă faptul că păstrarea lor în afara frigiderului pentru o perioadă le poate altera și face periculoase pentru sănătate, majoritatea preparatelor conțin cantități mari de sare, grăsimi și aditivi care cresc riscurile de cancer. De aceea specialiștii nu recomandă preparatele din carne la copii sub 5 ani, iar până la 10 ani limitat la 1-2 ori/ săptămână.
- Iaurturile cu fructe- „Iaurtul este un produs sănătos care ar trebui consumat cât mai des. Însă atunci când vorbim de iaurturile cu adaos de fructe, acestea sunt foarte periculoase. Conţin mai mult zahăr decât e permis şi nu e indicat consumul lor”. Liana Conţiu, nutriţionist- dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară. Asta pentru că fructele adăugate nu sunt naturale ci în multe situații siropuri concentrate sau arome. Iar dacă se folosesc bucăți de fructe, nu rezistă în produs fără conservanți. Dacă ai un copil care preferă iaurturile doar cu fructe, pune în iaurtul simplu o linguriță de gem de casă sau câteva fructe confiate ori congelate.