Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Câte ouă poate mânca un copil de Paște?

Câte ouă poate mânca un copil de Paște?

Sosește în curând Paștele și delicatesele pot varia de la o regiune la alta a țării (nu mai vorbesc despre românii care locuiesc în alte țări). Dar ceva este comun aproape peste tot: vopsirea și consumul de ouă roșii.

Fiecare copil se bucură de acest timp și a fost mereu o experiență minunată să-i implic pe cei mici în colorarea și desenarea diverselor modele pe ouă. Dar vine și întrebarea multor părinți, câte ouă poate mânca un copil, mai ales că s-ar putea să fie atrași de culorile lucitoare și de faptul că sunt grozave cu cozonac.

Specialiștii precizează că ouăle sunt excelente pentru copii, conținând proteine, minerale, vitamine și aminoacizii de care aceștia au multă nevoie în creștere.

Beneficiile ouălelor sunt multiple:

  • oul este o sursă importantă de colină care ajuta la reglarea sistemului nervos, a creierului, și îmbunătățește memoria și concentrarea copiilor
  • combate anemiala și ajută la o refacere mai rapidă a copiilor aflati în convalescență, slabi sau anemici
  • ajută la calmarea tusei convulsive la copii
  • previne unele tulburari oculare majore
  • contine vitamina D, foarte impotantă pentru imunitatea celor mici, pentru dezvoltarea mușchilor și oaselor; joacă un rol vital în asimilarea calciului și fosforului; contribuie la protejarea de virusuri și bacterii
  • un ou pe zi previne coagularea sângelui și unele boli cardiace
  • este un aliment hrănitor, îi ajută să fie activi și să aibă un tonus fizic bun
  • conține vitamina B6 care contribuie la combaterea depresiei si asigurarea unui tonus psihic bun– ouăle sunt recomandate mai ales adolescenților, copiilor în perioada examenelor stresante sau celor cu probleme emoționale
  • ajută la îngrijirea și creșterea sănătoasă a părului și a unghiilor
Citește și:   Mănâncă sănătos de sărbători

Câte ouă îi poți da?

Dacă ai un copil sub un an, medicii pediatri recomandă introducerea treptată a gălbenușului ouălelor doar după 6 luni, fierte tari, dar nu mai mult de 2 pe săptămână, cu distanțe de 3-4 zile între ele. Albușul se introduce doar după 12 luni pentru că poate provoca alergii. Se va da copilului tot fiert și se va evita forma nepreparată corespunzător. Deci după un an, oul de Paște poate fi oficial consumat întreg!

Și între 1 și 3 ani nu este recomandat ca un copil să consume mai mult de 3 ouă pe săptămână. Atenție însă la copiii care prezintă alergii alimentare, consumul de ouă trebuie să se facă cu grijă.

Copiii peste 5 ani, în schimb, pot consuma şi 5-6 ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare.

Unii specialiști sunt îngrijorați de conținutul mare de colesterol al ouălelor și recomandă ca, la atingerea vârstei adolescenței, copii să treacă la consumul de ouă recomandat adulților, adică nu mai mult de 2-3 pe săptămână. Totuși subiectul ”Este colesterolul din alimente bun sau rău pentru adulți?” este foarte intens discutat în multe sfere medicale și științifice, iar mai recent se consideră benefice alimentele cu colesterol.

Citește și:   Obezitatea la copii: cauze și prevenție

Oricum, nu lăsați disputele savanților să le întunece copiilor sărbătoarea Paștelui. Respectați orientativ cantitățile de mai sus, verificați ca ouăle să fie în termen, fierte corespunzător și în rest…

[dropcap]Paște fericit![/dropcap]

Lasa un comentariu