Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cât trebuie să doarmă un copil pentru a fi sănătos

Cât trebuie să doarmă un copil pentru a fi sănătos

Specialiștii spun că un copil se dezvoltă normal atunci când are o rutină bine stabilită de somn și că somnul nu este doar o pauză pentru părinți sau reîncărcarea bateriilor celor mici, ci ceva esențial pentru sănătatea și creșterea lor.

Privarea regulată de somn duce adesea la anumite comportamente destul de dificile și probleme de sănătate – iritabilitate, dificultate de concentrare, rezultate școlare scăzute, hipertensiune, obezitate, dureri de cap și depresie.

Copiii care dorm suficient au un sistem imunitar mai sănătos și performanțe școlare, comportament, memorie și sănătate mintală mai bune.

Cât trebuie de fapt să doarmă un copil?

Perioada de somn depinde de vârsta lor biologică dar și de nevoile fizice, de exemplu un copil aflat în convalescență este indicat să se odihnească mai mult pentru a se reface mai repede.

Iată care sunt recomandările în funcție de vârstă pentru copii sănătoși (incluzând somnul din timpul zilei):

  • Bebeluși până la 12 luni: 12-16 ore de somn
  • Copii 1-2 ani: 11-14 ore de somn
  • Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn
  • Copii 6-12 ani: 9-12 ore se somn
  • Adolescenți 13-18 ani: 8-10 ore de somn

Datoria ta ca și părinte este să te asiguri că aceste ore sunt atinse de către copil, de aceea stabilirea unui program fix și neschimbat de culcare este esențială:
Ce mai poți face ca să fii sigur ca micuțul tău va putea dormi atâtea ore:

  1. Ai grijă să aibă o viață activă, cu multă mișcare, activități în aer liber, pentru a-i consuma energia în exces. În a doua parte a zilei planifică activități mai puțin active, care să-l pregătească de somn: fă-i o baie, citește-i o poveste etc. Totuși prea multe activități îngrămădite într-o zi, călătorii, schimbări, o viață haotică, pot avea efecte opuse și copilul va adormi mai greu.
  2. Redu-i timpul de acces la dispozitive electronice (TV, tabletă, telefon)– în nici un caz să nu le folosească în ultimile 90-30min înainte de somn. Studiile arată că îi pot perturba grav somnul și chiar le poate da agitație și insomnii.
  3. Crează un spațiu și o atmosferă care să încurajeze somnul- nu umple patul copilului cu jucării și alte lucruri care ar putea să-l distraga. Aerisește camera câteva minute înainte de a-l pune la somn. Ai grijă să  nu fie prea cald sau prea frig. Stinge-i lumina la o anumită oră, iar dacă nu este obișnuit cu lumina stinsă pune o lampă cu lumină slabă dar fără culori puternice, fără proiecții care se mișcă sau pulsează pe pereți. Îmbrăcarea în pijama, punerea alături a unei jucării preferate sau a unei păturici, va contribui de asemenea la o liniștire mai rapidă.
  4. Încearcă să limitezi ceea ce le poate perturba somnul- copiii sunt ”specialiști” în găsirea unor pretexte ca să nu-i pui la somn: vor la baie, vor apă, vor mâncare etc. Asta nu înseamnă că chiar au nevoie. Ca să preîntâmpini aceste mofturi, trimite-i la baie înainte să se bage în pat, pune o sticlă sau o cănuță cu apă lângă patul lor și nu devia de la programul de masă oricât te-ar ruga. Zgomotul și agitația din casă poate fi un alt factor perturbator. La fel și certurile și atmosfera tensionată de dinainte de culcare, indiferent dacă cel mic este implicat sau nu.
  5. Recunoaște problemele de somn și nu le lăsa netratate – poate dascălii ți-au semnalat despre copilul tău că nu este atent la ore, are probleme de concentrare sau chiar adoarme în bancă. Aceastea pot fi semnele unei boli dar și simptome clare ale lipsei de odihnă. Ia imediat măsuri, urmărește cu atenție perioada lui de somn, fă-i un program fix de somn, du-l la medic dacă situația nu se îmbunătățește. În special adolescenții pot avea tendința să-și limiteze perioada de somn amânând ori prelungindu-și temele până târziu, butonând dispozitive electronice, ieșind seara cu prietenii etc. Chiar dacă sunt mari, trebuie să iei măsuri ca nimic să nu-i afecteze programul de odihnă: ajută-l să-și organizeze mai bine timpul personal, limitează-i accesul la dispozitivele electronice  și ieșirile seara târziu.

Lasa un comentariu