Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Bolile contagioase – Rujeola

Bolile contagioase – Rujeola

Oriunde în mediul înconjurător, în aer, pe pământ, în apă, pe orice obiect sau vieţuitoare există o lume invizibilă cu ochiul liber, lumea vieţuitoarelor microscopice. Încă de la începutul vieţii sale omul vine în contact cu această lume nevăzută, dar din fericire cele mai multe microorganisme nu sunt patogene pentru om.

Rujeola este una dintre cele mai cunoscute boli eruptive contagioase ale copilăriei, fiind dată de un virus. Evoluţia ei este diferită de la un copil la altul, fiind mai grea la copiii de vârstă mică, la cei subnutriţi, sau care mai suferă şi de alte afecţiuni.

Din fericire, există vaccinarea antirujeolică, ce se poate aplica de la vârsta de 9 luni şi care dă o imunitate durabilă.

Perioada de incubaţie durează 10-11 zile, după care urmează o perioadă de 3-4 zile în care nu există erupţie. Boala seamănă în această fază cu un guturai mai sever. Ochii sunt injectaţi şi lăcrimează abundent. Febra creşte de la o zi la alta. Pe mucoasa bucală apar puncte albe. Urmează apariţia erupţiei, cu pete congestive, de culoare roz, uşor reliefate şi catifelate la pipăit.Acestea apar mai întâi după urechi, şi apoi se extind pe faţă, pe gât, şi se generalizează pe tot corpul şi pe membre pe parcursul a 3 zile, devenind mai mari şi mai intens colorate. Tusea, care la început este seacă, devine mai deasă, supărătoare. Febra creşte de la o zi la alta. De asemenea pot să apară: vărsături, diaree, dureri abdominale.

Citește și:   Copilul și sportul de performanță

După instalarea completă a erupţiei, situaţia începe să se remedieze. Febra începe să scadă, erupţia păleşte şi are loc o descuamaţie fină. Înainte de erupţie poate avea loc tumefierea ganglionilor din zona cefei, din spatele urechilor şi din zona latero-cervicală. Această tumefiere poate să persiste şi după dispariţia erupţiei.

După vindecare rămâne o imunitate pentru toată viaţa.

Rujeola aparută în timpul sarcinii poate determina avort spontan sau nastere prematura si poate fi severa, cu complicatii respiratorii.

Dacă este în forme simple, rujeola se tratează la domiciliu, sub supravegherea medicului. Alimentaţia va fi uşoară, cu lichide, ceaiuri, temperatura se va supraveghea în permanenţă.
Se face tratament antipiretic, se dau vitamine, antitermice, antialgice, antitusive, sedative usoare. Se va păstra igienă riguroasă a tegumentelor şi mucoaselor pentru profilaxia suprainfecţiilor bacteriene la nivel conjunctival, rinofaringian, otic. Este necesară izolarea – 2 săptămâni de la debut.

Se recomandă carantină în colectivităţi de copii unde au apărut mai multe cazuri.

Tratamentul complicaţiilor: sub supraveghere medicală, antibioterapie în caz de suprainfecţii; corticoizi în caz de laringita; etc.

Lasa un comentariu


1 comentariu

  1. as vrea mai multe detalii despre boala pt lucrare de diploma