Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

5 beneficii ale sportului Judo pentru copii

5 beneficii ale sportului Judo pentru copii

Mulți oameni cred că judo, karate, taekwondo, box sunt sporturi dure și nu foarte potrivite pentru copii, sau că de fapt ar merge mai mult pentru băieți. Desigur, fiecare părinte își cunoaște copilul și abilitățile, afinitățile lui dar Judo,  ca orice sport, are o serie de beneficii pentru orice practicant mic sau mare.
Ca informații generale, Judo este originar din Japonia și se axează pe prinderea adversarului pe spate, într-un cadru stabilit. Se practică purtând Judogi, un kimono alb. În țară la noi există numeroase cluburi și cursuri la care putem înscrie copiii, ca activitate de timp liber sau de performanță.

Beneficii Judo pentru copii:

  1. Ajută la o dezvoltare fizică sănătoasă- dezvoltă abilitățile motorii ale copiilor, întărește musculatura, îmbunătățește flexibilitatea și rezistența la efort a celor mici. Este o activitate excelentă pentru a le canaliza energia debordantă. Nu în ultimul rând, un copil care practică un sport este mai sănătos și are o imunitate mai bună în fața bolilor și îmbolnăvirilor. De asemenea, de previne viața sedentară și dependența de ecrane care afectează tot mai mult generația tânără.
  2. Îi disciplinează- pentru că sporturile au un regulament (individual, de echipă), copii învață de mici să fie mai disciplinați, să respecte regulile, să se raporteze corect la cei din jurul lor, fie că sunt copii sau adulți. Judo are anumite ritualuri care îi ajută în acest sens: copii nu au voie să meargă pe tatami (covorul de judo) încălțați, antrenamentele și competițiile încep cu un salut pentru care participanții sunt aliniați în ordinea rangului lor (culoarea centurilor), există un salut special pentru a arăta respect și a-ți onora adversarul etc. Prezența la antrenamente, un program strict de exersare, ajută de asemenea copilul să fie obișnuit cu o structură, să termine la timp alte activități pentru a putea participa la orele de Judo.
  3. Îi învață importanța efortului personal- copiilor li se oferă astăzi multe lucruri de-a gata, pentru care ei nu trebuie să facă nimic. Cam singura activitate care implică un anume efort este aceea de la școală și nu toți copiii strălucesc la învățătură, ori unii, mai înzestrați, pot obține note mari fără eforturi substanțiale. Un sport ca Judo poate ajuta mai multe categorii de copii. Ei vor învăța să-și canalizeze eforturile și voința pentru ceva util, pentru o performanță personală sau a echipei. După câteva luni de practică constantă și asiduă, tânărul judoka va fi supus unui examen despre cunoștințele pe care le-a dobândit și va putea să-și schimbe centura, trecând astfel la un alt nivel. Judo le crește încredea în sine, îi ajută să-și descopere abilități noi, să-și stabilească scopuri personale și să lupte pentru a le atinge.
  4. Îi învață auto-controlul– mulți copii cresc răsfățați și cu probleme de caracter, controlându-și greu emoțiile, dorințele, reacționând violent cu alți copii sau cu cei care nu le fac mofturile. Judo nu le amplifică violența ci, dimpotrivă, îi învață fair-play-ul, respecul partenerilor, auto-controlul, funcționarea cu ajutorul unor reguli sau indicații ale unui antrenor etc. Gestionarea corespunzătoare a emoțiilor și stresului la competiții este iarăși ceva ce trebuie să învețe de la vârte fragede și aceasta le va fi util oricând pe timpul vieții, în mai multe domenii.
  5. Socializare- copiii care sunt înscriși la o activitate extra-școlară au ocazia să interacționeze cu mult mai mulți copii și adulți decât cei care stau acasă după ore. Ei învață să prețuiască echipa, indivizii, câștigă deprinderi sociale noi. Judo le dă o deschidere și către o altă cultură, asiatică, unii dintre termenii folosiți fiind chiar în limba lor originală, japoneza.

Lasa un comentariu