De când au început ieșirile în natură, excursiile și concediile, s-au înmulțit și cazurile de pișcături de căpușe. Dacă în general nu se întâmplă altceva decât o simplă inflamație locală în locul pișcăturii, unii copii pot avea simptome grave dezvoltând boala Lyme care, așa cum arată și relatarea de mai jos, poate condamna un copil la o viață în căruț cu rotile.
”Așa cum am putut, am încercat să-mi protejez copiii de pișcăturile de țânțari și insecte, nu am fost o mamă total ignorantă. Totuși s-a întâmplat ceva ce nu știu cum aș fi putut preveni. În 2017 am fost cu cei doi băieți ai noștri într-o stațiune la munte. La hotel era cazată încă o familie cu 3 copii care aveau și câine. S-au jucat împreună cu ai noștri toată perioada cât am stat acolo, am fost și în câteva drumeții împreună.
Cu două zile înainte să plecăm îl ajutam pe cel mic să facă duș, când am văzut ceva ca o umflătură pe piciorul lui. M-am gândit la o pișcătură de paianjen sau albină. Roșeața i-a trecut în câteva zile. Dar la o săptămână după ce ne-am întors acasă, a început să acuze diverse dureri de gât, de cap… am crezut că este o simplă gripă. Dar nu i-a trecut ci s-a agravat mai târziu cu dureri severe musculare și de articulații, cu febră care creștea și scădea și oboseală extremă. L-am dus la pediatru. Nu mi-a trecut prin cap să îi spun de pișcătura de la munte, trecuseră 4-5 săptămâni de atunci. I-au făcut o mulțime de teste, i-au încercat mai multe tratamente, nu funcționa nimic.
În noiembrie abia se mai putea ține pe picioare, l-am dus la spital. Alte teste și întrebări fără răspuns. Într-o dimineață medicul infecționist a întrebat dacă am observat vreo pișcătură sau ceva înțepătură ori tăietură la el. Mi-am amintit despre umflătura din vacanță. I-au luat alte teste și l-au diagnosticat în final cu boala Lyme, probabil de la o căpușă luată din iarbă ori de la câinii cu care s-au jucat. Din păcate diagnosticul și tratamentul au venit prea târziu pentru el. De atunci este într-un scaun cu rotile, nu mai are stabilitate deloc pe picioare. Și memoria și concentrarea îi sunt afectate.
Sfătuiesc părinții să îmbrace copiii cu haine lungi când se joacăm în iarbă și atenție la animalele de companie care pot fi purtătoare de căpușe. De asemenea, spune medicului dacă ai observat ceva, chiar dacă ți se pare că nu are legătură cu cazul.”
Când copilul vine de afară, cercetează-i amănunțit pielea pentru a observa posibile căpușe, mai ales în cazul când s-a jucat în curte sau a fost în natură. Nu o forța să o scoți dacă observi căpușa, apelează la un medic. Află mai multe despre mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci în video de mai jos.