Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Învață-l pe copil cum să-și facă prieteni

Învață-l pe copil cum să-și facă prieteni

Mulți părinți se plâng că au copii care sunt singuratici, nu își fac prieteni, nu ies la joacă sau.. dimpotrivă își fac prieteni nepotriviți.

Este adevărat că un copil introvertit își va face mai greu prieteni, va prefera activitățile singur sau cu persoane pe care le cunoaște (frați, veri), dar putem face ceva să încurajăm și interacțiunile copiilor mai retrași:

  • du-l în parc sau alte locuri unde poate întâlni copii noi
  • dacă este mai mare, înscrie-l la cursuri extrașcolare sau la un club sportiv
  • ieșiți împreună în weekend în scurte excursii, în campinguri
  • trimite-l în tabere școlare
  • redu-i utilizarea tabletei, televizorului și a altor obiceiuri care îl vor ține izolat
  • încurajează-l să invite colegi, prieteni, să meargă în vizită
  • învață-l să se poarte cu prietenii: să nu fie violent, să nu aștepte avantaje doar de la ei, să împartă, să dăruiască

Învață-l pe copil ce înseamnă prietenie adevărată: copii cu care te poți juca, te simți liber să vorbești, să participi la anumite activități, cineva de la care înveți ceva bun, cu care te distrezi și te simți bine. Uneori prietenii se rănesc și de aceea e bine să ierte și să ceară iertare. O prietenie nu trebuie să fie pe primul loc înaintea familiei.

Pentru a preveni ca un copil să-și facă prieteni necorespunzători, îl poți învăța următoarele:

  1. Cum să recunoască un prieten toxic- în acea prietenie va simți că numai el/ea investește, se implică, face ceva pentru prietenul lui; va avea în prezența prietenului sentimente ca: disconfort, dezamăgire, tristețe, rușine, umilire; prietenul îi cere să facă lucruri cu care nu se simte în regulă, nu-i dă libertatea de alegere.
  2. Cum să recunoască un prieten care îl influențează la rău: îi cere să facă ceva ce părinții, profesorii i-au spus să nu facă sau ce știe bine că este greșit; îi arată atenție și prietenie doar dacă face ce îi cere el; se surprinde repetând vorbele sau faptele prietenului deși știe că nu sunt bune, nu sunt potrivite; prietenul încearcă să-l îndepărteze de părinți sau alte persoane cu o influență bună; îi cere să participe la ceva ce a aflat mai târziu că este greșit; îl folosește pentru a umili sau a face rău altor copii.
  3. Cum să refuze o prietenie sau ceva ce îi cere greșit un prieten – învață-l că e ok să spună nu, să refuze să facă ceva ce nu se simte confortabil sau e greșit. Poate să-l refuze direct, să-i spună că nu poate face asta, sau să spună că e ocupat, are teme, trebuie să meargă acasă etc. Mulți copii se tem de reacția prietenilor dacă refuză ceva, de batjocura lor, să nu fie umiliți. Învață-i că e mai bine să auzi niște vorbe spuse de copii răi decât să plătești mai târziu mult mai serios pentru o faptă rea.
  4. Cum să comunice ceea ce simte prietenilor- încurajează-ți copilul să spună atunci când el crede că un prieten îi cere ceva nepotrivit, când simte că nu vrea să facă ce îi cere, când se simte rănit de comportamentul lui sau de o poreclă, o vorbă anume. Mulți copii suferă în tăcere și nu îndrăznesc să le spună ce simt, uneori alți copii nu au nici o idee că chiar îi rănesc. De asemenea, să le spună dacă ceva în care vor să se implice este greșit, să încerce să-i oprească.
  5. Cum să ceară ajutorul unui adult când simte că ceva nu e în regulă cu un prieten- o greșeală frecventă este când copiii se află într-o prietenie nepotrivită dar nu cer ajutorul când nu se pot descurca. Uneori este și vina părinșilor că îi ceartă mereu, îi învinuiesc, îi cicălesc sau nu-i încurajează să vorbească despre prietenii lor, nu au timp, răbdare. Copilul înțelege din asta că tot el va fi acuzat, că adulții sunt ocupați, că trebuie să încerce să se descurce singuri. De aceea există multe victime ale batjocurii între copii, sunt copii care ascund abuzuri sexuale sau implicarea în infracțiuni.

Lasa un comentariu