Am vrut pentru copiii mei o viață fără gadgeturi

0

Am un băiețel de doi ani și când vede telefonul sau calculatorul parcă e hipnotizat, doar acolo trage, ar sta toată ziua să privească desene dacă l-aș lăsa. Problema e că și eu și tatăl lui lucrăm mult pe computere și în ultima perioadă am lucrat de acasă, datorită restricțiilor din pandemie. Întrebarea mea și a multor mămici este cum poți să ții copiii de astăzi departe de gadgeturi, mai ales că ești privit ciudat de către alți părinți dacă nu le cumperi de mici telefoane sau tablete.

Am găsit de curând povestea lui Niki Boon, o mămică fotograf din Noua Zeelandă. În copilărie ea însăși a crescut în peisajul mirific de la țară și a dorit pentru cei patru copii ai săi altceva decât viața dependentă de gadgeturi de la oraș.

”Am crescut la o fermă din Noua Zeelandă, o copilărie desculță, sălbatică și liberă. În parte, munca mea fotografică se inspiră din libertățile și aventurile copilăriei mele care încă există atât de puternic în mintea mea. 
Astăzi trăim pe o mică parcelă de pământ unde mă străduiesc să reproduc această copilărie pentru copiii mei … Aici, în împrejurimile noastre sălbatice și minunate, mă străduiesc să le spun povestea lor .. Viața așa cum este.”

Fotografiile ei alb-negru sunt cunoscute în întreaga lume și cei care le văd se gândesc cumva la copii din timpurile trecute și nu la cei din epoca internetului și a atracțiilor eletronice. Dar vă asigur că sunt făcute în prezent și că micuții aceștia nu ar da libertatea și activitățile de acum pe nimic din lume.

Citește și:   Pildă japoneză despre creșterea copiilor

Proprietatea lor are câteva animăluțe și lui Niki îi place să îi observe interacționând cu ele:

Cei mici stau în interior doar cât sunt la școală ori fac teme, dar în majoritatea timpului sunt liberi nu doar în curte ci și prin păduricea de lângă ei, pe plajă sau la iazul din apropiere. Exlorează, cunosc lucruri noi, se murdăresc, sunt arși de soare și de vânt:

Joaca lor nu se limitează la un ecran micuț sau la niște jucării colorate: înnoată, călăresc, se cațără în copaci, își fac leagăne interesante, transformă totul într-o jucărie sau un joc.

Povestea acestei familii mă inspiră. Momentan nu locuim  la țară dar am crescut acolo cu aceleași tipuri de activități creative și cârduri de copii gălăgioși pe uliță și promit să îl ajut pe micuțul meu să vadă frumusețea vieții în natură și să nu devină sclavul unor gadgeturi.
Surse fotografii www.nikiboonphoto.com Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?