Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ajută-l să facă față eșecului la examene

Ajută-l să facă față eșecului la examene

Fie că este vorba despre examenul de capacitate, ca cel care tocmai se desfășoară zilele acestea, sau despre alte teste și examene, copiii noștri se poate să experimenteze la un moment dat eșecul, care poate însemna să nu treacă acel examen sau să obțină un rezultat mai mic decât se așteptau.
Pentru noi ca adulți acest lucru poate fi simțit și analizat diferit, dar pentru ei poate suna ”catastrofal”, ca și cum se sfârșește lumea. Aproape în fiecare an sunt cazuri când aceștia se sinucid sau au tentative de sinucidere din cauza unor astfel de rezultate, ceea ce trebuie înțeles ca un semnal de alarmă și un impuls de a face ceva preventiv.

Cum să-ți ajuți copilul/ adolescentul să treacă printr-un eșec:

  • în primul rând pregătește-l pentru o eventuală nereușită – nu contează cât de bun e, cât de mari sunt așteptările tale ca părinte, cât de mult ai investit în pregătiri. Este de datoria ta să vorbești copilului despre un eșec și cum să treacă peste el. Nu trebuie să fii psiholog ca să poți face asta, transmite-i doar că eșecul face parte din viață, că nu ne ies lucrurile întotdeauna cum ne dorim și că trebuie să trecem peste ele. Orice examen poate fi repetat, o ușă închisă poate însemna altele deschise, așa că nu trebuie să dispere. Asigură-i că le ești alături și că îi iubești indiferent ce rezultate au. Încurajările constante vor avea un efect mai bun și pe termen scurt dar și pe o perioadă mai lungă în viitorul lor.
  • evită amenințările și jignirile – ”Dacă nu iei examenul o să stai închis toată vara în casă și îți vând telefonul!” . Mulți părinți cred că amenințările și intimidările vor ajuta copilul lor să se concentreze mai mult pe învățătură și să ia examenele. În realitate această atitudine le crește stresul din perioada examenelor și le transmite că eșecul va avea consecințe foarte grave. Copii pot ajunge să ia decizii nefaste din cauza fricii de pedeapsă, nu neaparat din cauza nereușitei la examen în sine. De asemenea, spunându-le că un eșec înseamnă că sunt ”proști”, ”handicapați”, ”că nu le pasă de eforturile dvs” și alte jigniri de genul, poate declanșa în ei crize serioase de personalitate, le afectează stima de sine și pot reacționa prin probleme de comportament nedorite.
  • supraveghează-i să se alimenteze sănătos și să doarmă suficient- în perioada examenelor este important ca să nu se extenueze pierzând nopțile (chiar dacă face asta studiind) și să mănânce la timp, alimente bogate din punct de vedere nutrițional. Unii copii/ adolescenți dezvoltă anumite probleme de alimentație din cauza stresului: consum excesiv de dulciuri, de cafea sau băuturi energizante, bulimie, anorexie etc. Trebuie să fii atent la acestea și să îl oprești la timp, chiar să ceri ajutorul unui specialist la nevoie. Insomnia poate fi un alt semn că presiunea resimțită de ei este prea mare și au nevoie și de altfel de activități plăcute și de relaxare. În cazul unui eșec, extenuarea fizică și psihică poate exacerba sentimentele lor și face ca lucrurile să pară mai grave decât sunt.
  • nu reacționa exagerat- de multe ori reacția părinților la eșecul copiilor este cea care le transmite acestora că sunt niște ratați și că nu mai e nici o cale de ieșire pentru ei.  Este normal să ne simțim dezamăgiți, să ne vedem așteptările neîmplinite, speranțele năruite, dar reacționând exagerat în fața lor, nu-i ajutăm deloc să treacă cu bine prin eșec, mai mult, îi destabilizăm emoțional. Nici acuzând cadrele didactice că nu și-au făcut treaba bine, nu au corectat corect sau au dat subiecte prea dificile nu le va fi de un mare ajutor, le transmiteți mai degrabă sentimentul de victimă și vor învăța să de-a vina pe alții pentru eșecul lor.
  • ajută-i să-și facă un plan de revenire- copiii/ adolescenții nu văd foarte departe de ceea ce se întâmplă în prezent, de aceea pot percepe eșecul ca fiind un final de drum. Ajută-i imediat să vadă alternative, să își facă un nou plan. Îmi amintesc de fata unei colege care a dat de 4 ori la medicină și a picat. Părinții au încurajat-o mereu să-și urmeze visul dar ei știau că acel examen este mult peste nivelul ei, așa că în același timp au înscris-o la o școală post-liceală sanitară. Fata lucrează acum într-un spital mare. Când ceilalți colegi continuă și ei rămân ”pe margine”, nu este de obicei un impuls să fie mai buni anul viitor sau sesiunea următoate. Ajută-i să-și găsească ceva util de făcut, sau să aibă o nouă abordare, să adopte noi metode de pregătire sau să încerce ceva pe măsura lor.

Lasa un comentariu