Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Vizitele la muzeu stimulează învățarea

Vizitele la muzeu stimulează învățarea

Când eram elevă, crescând într-un sat, îmi amintesc că nu aveam multe oportunități de a vizita muzee, monumente sau alte locuri interesante în zonă. Dar am participat la câteva excursii cu clasa în care am vizitat case memoriale, Mausoleul de la Mărășești și acestea au avut un mare impact în viața mea. De exemplu, nu-mi plăcea obiectul Istorie, dar după vizita la mausoleu am devenit interesată de ce s-a petrecut de fapt în războaiele mondiale și am căutat cărți să citesc despre asta iar atitudinea mea față de acest obiect s-a schimbat.

Desigur, în zilele de acum există mult mai multe oportunități de învățare: mai multe cărți, DVDuri, internetul, programe TV. Totuși vă asigur că nimic nu are un efect mai puternic decât vizita fizică la un muzeu, monument sau alt locaș de cultură ori din alt domeniu din care copilul poate învăța.

Experimentând fizic ceva este ceva diferit pentru copii. Multe muzee au activități interactive pentru vizitatori, evenimente, exponate pe care copiii le pot atinge, atmosfera de acolo îi poate transporta în cu totul altă epocă, alt domeniu.
Niște specialiști au făcut un experiment observând preșcolari care erau duși prima dată la grădina zoologică. Ei au constatat că majoritatea plângeau ori erau speriați în preajma animalelor și concluzia a fost că micuții nu asociau animalele văzute la TV, în cărți sau în desenele animate ori alte resurse de pe net cu animalele din realitate. Copiii învață mai bine explerimentând, fiind implicați cu toate simțurile, fiind luați din mediul lor și introduși în ceva nou.
Vizitele la muzee dezvoltă curiozitatea, interesul pentru diferite domenii științifice sau culturale, îi ajută pe micuți să cunoască lumea și să-și îmbunătățească cultura generală dar și să-și descopere noi talente și interese.  Cu ajutorul muzeelor copilul poate cunoaște și lucruri din trecut care nu mai pot fi experimentate fizic astăzi (istorie, dinozauri, descoperiri).
Așa cum am spus în experiența mea mai sus, vizitarea unui astfel de loc interesant poate crește interesul unui copil pentru un obiect de la școală și chiar să-l ajute în alegerea unei viitoare cariere.

Citește și:   Mami, nu le-a mai rămas nimic!

Avantajul este și că multe muzee au prețuri mici pentru copii și reduceri pentru familii care merg împreună sau grupuri de la școală.

Cum să stimulezi învățarea creându-i copilului acces la muzee:

  • interesează-te în zona ta ce muzee, monumente, expoziții sunt și du-l în weekend-uri, în vacanțe
  • când mergi undeva cu copiii în concedii sau în alte zone ori țări la rude vizitați punctele de interes din acel loc, incluzând muzee, mănăstiri, monumente
  • expuneți copiii la evenimente diverse: un spectacol de operă live, vizita la muzee pe diferite teme (aviație, trenuri, obiecte tradiționale, știință), du-i la expoziții de pictură, de sculptură etc
  • urmărește în presă sau pe internet ce evenimente culturale sau de altă natură sunt în oraș și participați cu copiii (desigur, dacă sunt potrivite pentru ei)
  • unele muzee au activități speciale sau găzduiesc exponate rare pe perioade scurte
  • propune educatoarei/ învățătoarei sau grupului de părinți ieșiri și participarea la anumite evenimente locale
  • cumpără copilului mici amintiri de la muzee, care-l vor ajuta să-și amintească ce a văzut și experimentat acolo

Lasa un comentariu