În zilele noastre copiii de vârstă școlară sunt mai solicitați decât oricând și au programe foarte încărcate. În afară de ore, li se dau multe teme, sunt înscriși la After school sau la numeroase cursuri și activități de timp liber. Uneori chiar și vacanțele le sunt pline.
Specialiștii atenționează că suprasolicitarea continuă și lipsa alternării cu activități libere, neorganizate, de relaxare, nu aduce nimic bun copiilor, că, dimpotrivă, poate provoca blocaje sau regres cognitiv dar și probleme emoționale, depresie, probleme de alimentație pe fond de stres etc.
”Este ca și cum ai avea prea multe programe deschise în computer. Chiar dacă mai funcționează, vor merge mai încet. Când mai închideți din aplicații, procesorul va avea iar viteză. La fel funcționează și creierul unui copil”, a spus Lea Waters în cartea sa ”The Strength Switch”.
Creierul are nevoie de perioade de repaos, de visare liberă, de funcționare fără a fi constrâns de reguli, program, date limite… Și noi adulții funcționăm la fel, de aceea după orele de serviciu stresant ne ”înecăm” pe facebook sau în vizionarea unui serial stupid.
O activitate extrașcolară sportivă sau de artă, solicită și ele creierul celor mici pentru că trebuie să fie atenți la ceilalți membrii ai echipei, la indicațiile instructorului, să anticipeze mișcări, să ia decizii, să învețe și să aplice noi strategii sau abilități etc. Nu sunt nici pe departe relaxante. Dar dacă ai un copil căruia îi place să schițeze ceva, să deseneze și observi că face asta oriunde, oricând, atunci probabil acesta e un mod al lui de a se încărca, de relaxare. Dacă îi place un sport pentru că îl aduce împreună cu prietenii din spatele blocului în timpul liber, atunci așa se destinde el.
Cum să-ți ajuți copilul să se relaxeze
Nu faceți o obsesie din performața școlară obligându-l să facă exerciții suplimentare, meditații, să participe la olimpiade și concursuri. Nu spun că meditațiile nu-și au rostul lor pentru un copil care are nevoie de ajutor la un obiect iar concursurile nu sunt utile, dar uneori copiii nu au nici un moment de respiro iar performanța este mai mult un țel personal al părinților decât al copilului.
Nu le încărcați programul inutil. Copiii suprasolicitați vor fi și mai vulnerabili la a dezvolta o dependență- de jocuri, TV, de mâncare etc. Vor căuta, inconștient, o cale de compensare a stresului resimțit. Așa cum unii adulți se refugiază de o viață stresantă în alcool, jocuri de noroc sau alte vicii.
Limitați activitățile extra-școlare la 1-2 zile maxim pe săptămână sau la o singură activitate o dată: de exemplu dă-l trimestrul acesta la șah și următorul la engleză, nu în același timp.
Ajută-l să descopere ce îl relaxează și să practice acel lucru. Unii copii știu ce le face plăcere, alții au nevoie să fie ajutați prin experimentarea diverselor activități: plimbare, mers pe bicicletă, desen sau lucru manual, un hobby etc. Ia tu inițiativa: du-l în weekend la iarbă verde, la un spectacol, în parc, la ski, ieșiți împreună la bazin, la pizza, gătiți împreună o prăjitură. Lasă-i să se joace și să exploreze liber natura, să inventeze, să-și facă noi prieteni.
Recunoaște semnele surmenajului și ia măsuri de ameliorare. Dacă observi tristețe fără motive, insomnii, probleme de alimentație, dependețe, coșmaruri, irascibilitate, gânduri de suicid, apelează la specialiști, nu vei putea rezolva tu asta, oricât te-ai strădui.