*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Să investesc în studiile copiilor sau să-i las să se descurce singuri?

Să investesc în studiile copiilor sau să-i las să se descurce singuri?

România are avantajul că statul asigură educație gratuită copiilor până la 12 clase, chiar și pentru studii universitare dacă aceștia au rezultate bune să fie admiși la stat. Cu toate acestea, locurile la stat sunt puține, bursele reduse ca număr și mici, iar pe lângă cheltuielile cu taxa, mai sunt și costurile mari ale cazării la locația unde se studiază, mâncare, transport, rechizite etc.

Studiile recente arată că, pentru a studia în marile centre universitare din România în 2018/2019, studenții au nevoie între 500 și 1000 eur/ lună pentru toate cheltuielile.

Modelul vestic este ”Lasă-l să se descurce singur după liceu, finanțarea noastră s-a încheiat”. De aceea tinerii care doresc să facă o facultate în țări europene, America, Australia, Canada, iau credite pe care le înapoiază mai apoi, după angajare. Pentru a-și suplimenta cheltuielile mulți își iau slujbe și plătite cu ora în campus sau în apropiere, este ceva foarte frecvent și obișnuit. Deși metoda pare foarte crudă pentru români, acest model a demonstrat că de fapt îi ajută să devină independenți, sunt mai serioși cu studiile și îi învață valoarea muncii.

Citește și:   Pregătește-ți copilul de școală în funcție de stilul lui de învățare

În România, 8 studenți din 10 sunt încă susținuți financiar de părinți și numai 20% dintre aceștia își iau slujbe pe timpul studiilor pentru a se întreține. Cum costurile sunt foarte mari, unii părinți se împrumută la bănci sau merg să lucreze în afara țării pentru a se descurca. Dacă ai mai mult de un copil la studii, atunci poate deveni covârșitor.

Ce poți să faci pentru a nu ajunge într-un impas din cauza studiilor copiilor:

  1. Încurajează-l să-și ia o slujbă, fie ea doar câteva ore pe săptămână, pe perioada studiilor. Astfel își va acoperi o parte din cheltuieli.
  2. Implică-l în economisirea de bani pentru studiile lui– poate să-și ia slujbe în vacanțe, să își pună alocația într-un cont etc.
  3. Economisește din timp pentru studiile copiilor ca să nu trebuiască să te împrumuți- o veste bună este că Guvernul lucrează la un act normativ prin care copiilor li se vor deschide conturi de economii la trezorerii în care părinții pot economisi pentru educația și viitorul lor. La sume de minim 1200 ron depuse/ an, statul va adăuga oprimă de 600 de ron și o dobândă de 3% pentru suma economisită.
  4. Evită să îi alinți oferindu-le totul de-a gata și dându-le sume mari să cheltuie necontrolat. Învață-i de mici valoarea banilor și cum să  planifice eficient cheltuielile.
  5. Pune-le condiții serioase despre cât și în ce situații pot beneficia de sprijinul vostru financiar- de exemplu băiatul vărului meu nu era prea interesat de studii și a început să chiulească și să eșueze la examene. Tatăl lui i-a spus serios că el îi va plăti totul doar 3 ani, dacă are de gând să facă mai mai mulți de atât, îl privește modul de finanțare. Cred că a funcționat pentru că trimestrul acesta nu a mai avut restanțe.
  6. Caută soluții mai puțin costisitoare– să studieze în localitatea de domiciliu dacă e posibil, studii la distanță, online iar ca și practică să ia o slujbă sau un internship în domeniu.
  7. Nu-i descuraja dacă vor să încerce diverse slujbe pe perioada studiilor, sau dacă vor să ia un an liber după liceu pentru a lucra și a-și strânge bani de facultate.