De câțiva ani moda este ca, în afară de petrecerea de onomastică organizată acasă sau într-un spațiu special pentru evenimente, părinții să organizeze mici petreceri la școală sau grădiniță, în clasa copilului.
Acest lucru poate fi simplu, sărbătoritul servește colegii cu bomboane. Dar acum se face mai mult de atât, se fac adevărate petreceri, se duce mâncare, dulciuri, răcoritoare și chiar tort. În unele locuri se fac și jocuri, se pune muzică etc.
Ce trebuie să știi dacă vrei să sărbătorești ziua copilului cu colegii:
- trebuie să ai permisiunea conducerii- în multe școli și grădinițe, un astfel de eveniment are nevoie de aprobarea conducătorului unității sau a educatoarei ori învățătorului. Aceștia trebuie să se asigure că petrecerea nu încurcă orele și ce are clasa planificat dar și că se respectă regulile unității cu privire la accesul persoanelor din afară sau privitoare la astfel de evenimente. Poate nu există ceva scris concret ca reguli, dar cineva trebuie să știe ceea ce intenționezi să faci cu toate detaliile.
- atenție la dulciurile și produsele servite copiilor- dacă ai copii de vârste mici la grădiniță, trebuie să te asiguri că toți părinții sunt de acord să le dai dulciuri. De asemenea, să afli dacă nu sunt copii care au anumite alergii alimentare sau tratamente medicale care îi fac să nu poată consuma anumite produse. În acest caz trebuie să te asiguri că duci ceva ce pot toți mânca sau că asiguri separat si pentru cei cu probleme ceva. Alimentele trebuie să fie de calitate și la termen și să nu fie ușor perisabile. Pentru tort ai nevoie de un certificat de conformitate că este făcut la cofetărie, nu poți duce un tort făcut acasă. Ca și alternativă, poți face un tort din dulciuri ambalate și în filmulețele de mai jos aveți câteva exemple.
- află dacă se obișnuiește în clasă – interesează-te dacă s-a mai făcut așa ceva în clasă, dacă e ceva obișnuit. Într-o clasă în care sunt și copii din familii fără posibilități, cei care nu își permit să facă același lucru de ziua lor se pot simți prost, pe când copilul tău poate dezvolta trăsături nu tocmai pozitive: vanitate, individualism.
- folosește decorațiuni speciale- pancarde cu ”La mulți ani”, cu numele copilului sau decorațiuni din baloane. Coifurile, coronițele din hârtie, pahare și farfurii colorate pot completa decorul copilăresc. În orice caz adaptează-le la vârsta și preferințele copiilor
- jocuri/ activități – dacă este timp și este permis, poți face acea aniversare memorabilă organizând activități scurte de lucru manual, jocuri, concursuri, punând melodii pe care ei pot dansa
- ia-i în afara clasei – în anumite situații poți lua toți copiii din clasă într-un parc, la o cofetărie/ pizzerie sau altă locație pentru a petrece acolo ziua de naștere. Doar că ai nevoie și de acordul sau prezența părinților în acest caz și va fi considerabil mai scump.
- curăță la final– nu uita că după ce termini evenimentul, trebuie să te asiguri că totul rămâne curat și pus la loc, pentru a nu fi nevoit personalul unității de învățământ să curețe după voi.