Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

La școală pentru prima dată

La școală pentru prima dată

În general copiii sunt foarte încântați să înceapă școala, să meargă de la grădiniță la un alt statut, acela de școlar. Se simt mai mari, mai importanți. În plus uniforma nouă, ghiozdanul, rechizitele cumpărate le stârnesc și mai mult interesul, îi fac să aștepte cu nerăbdare.

Pe de altă parte, psihologii ne avertizează că pot exista anumite probleme la școlarii începători.

În zonele de sat sau când copilul merge la școală împreună cu alți prieteni de la grădiniță, tranziția este mai ușoară. Multe instituții de învățământ din mediul rural sunt în aceeași curte sau în apropiere una de alta, așa că nici locația nu se schimbă semnificativ. Dar copiii care merg în zone și în colective total noi pentru ei, sunt mai predispuși să se adapteze mai greu.

Se mai adaugă la toate aceste schimbări și trecerea de la perioada lejeră de vacanță, la o altă rutină cu trezit mai devreme, mâncat la timp, teme etc.

Nu în toate situațiile, dar unii copii pot prezenta la inceputul clasei 0 unele simptome ciudate ca:

  • plâng după părinți și nu vor să stea singuri la școală
  • nu vor să se trezească, nu vor să meargă dimineața la școală
  • sunt rușinoși, retrași, nu interacționează cu colegii noi sau cu învățătoarea
  • urinează pe ei (la școală sau enurezis nocturn apărut în această perioadă)
  • unii se îmbolnăvesc brusc (vomită, febră, dureri ciudate provocate de nimic altceva decât de emoții)
  • sunt irascibili, cu schimbări dese de dispoziție
  • vor să ia jucării la școală
  • pot fi furioși, violenți- o mămică mi-a povestit că fetița ei a rupt toate cărțile și caietele de școală etc
Citește și:   Copilul are un conflict cu profesorul său. Intervii sau nu?

Este bine să știți că, indiferent de manifestare, acestea sunt normale, sunt un mod prin care ei își comunică teama de ceva nou, durerea pierderii locurilor și persoanelor familiare, emoția în fața necunoscutului. Acestea se vor ameliora repede, în câteva zile sau după 1-2 săptămâni, rareori persistă o perioadă mai lungă la copiii mai sensibili și mai introvertiți.

Cum să-ți pregătești copilul pentru școală:

  • fă treptat tranziția la un nou program: pune-l să se culce devreme, să se trezească mai dimineață, obișnuiește-l cu un program de masă fix, dă-i să facă mici teme după-amiaza, așezat la biroul sau masa unde va studia el (chair dacă e doar colorat sau exersat scrierea, ori să joace un joc logic)
  • cumpărați împreună rechizitele, uniforma, vorbește-i cu entuziasm cât de frumos va fi la școală, că este acum un copil mare
  • povestește-i despre beneficiile școlii: își va face noi prieteni, va învăța lucruri noi, vor avea multe activități frumoase
  • mergi cu el și vizitați școala înainte de deschidere, poate cunoaște învățătoarea, 1-2 colegi pe care o să-i aibă
  • întreabă-l cum se simte la gândul că merge la școală, ascultă-l cu atenție; spune-i că este normal să se simtă și emoționat, speriat, să îi pară rău că nu este cu colegii și educatoarea de la grădiniță
  • explică-i pe înțelesul lui cum va arăta programul lui, ce va face, cum e ceremonia de deschidere, cât și între ce ore durează școala, ce va face după etc. Copiii vor fi mai liniștiți să știe dinainte ce îi așteaptă. Asigură-l pe copil că va avea timp pentru joacă și activitățile lui preferate.
  • asigură-l că îl iubești, că ești mândră/ mândru să ai acum un copil mare și că vei fi acolo pentru el dacă va interveni ceva
  • pregătiți împreună ghiozdanul, scrie pe coperți, pe penar numele copilului și învață-l cum să le recunoască. Poți lipi și abțibilduri cu un personaj preferat al lui pentru a fi mai ușor de identificat pentru el.
  • învață-l sau reamintește-i reguli de comportament sau ce ar trebui și ce nu să facă la școală: salut, cum să se adreseze învățătoarei, cum să ceară voie la toaletă, cum să se poarte cu colegii, comportament la ore etc. Insistă și pe reguli de siguranță pe care trebuie să i le reamintiți din când în când: nu pleacă din curtea școlii, nu stă de vorbă cu străini, nu merge cu ei în mașină sau în alte locuri, nu lasă pe nimeni să atingă părțile lor intime etc.Și încă un ultim sfat: dacă ceva manifestări negative se întâmplă la începutul școlii, nu-l certa, nu-l pedepsi, doar ai răbdare cu el pentru că această perioadă va trece.

Lasa un comentariu