In ultima vreme se observa o preocupare din ce in ce mai mare din partea noastra, a tuturora, pentru o alimentatie sanatoasa atat a copilului, cat si a adultului, deoarece se stie ca sanatatea noastra depinde in mare masura si de modul cum ne hranim.
Din pacate, intre teorie si practica exista diferente, in sensul ca nu tot ceea ce cunoastem punem in practica.
Sa ne imaginam o dimineata ploioasa de toamna. Este ora sapte fara un sfert. Intram in camera copilului cu intentia de a-l trezi, pentru a se pregati de plecarea la scoala. Acesta doarme profund, nici nu ne aude cand il stigam. Si pentru ca stim ca si somnul inseamna sanatate, ne gandim sa-l mai lasam sa doarma un sfert de ora, mai ales ca scoala este aproape, vom recupera noi intr-un fel. Uneori sfertul de ora „se lungeste”, si uite asa ajungem in criza de timp. Ne grabim si noi si copilul, acesta mananca foarte putin si in graba sau nu mananca deloc. Ne consolam cu gandul ca i-am pregatit pachetelul si i-am mai dat si ceva bani, sa aiba la el pentru orice eventualitate.
Si iata ca soseste si pauza mare. Ce credeti ca va prefera copilul? Paharul cu lapte? Pachetelul cu mancare? Nu! Se va repezi la chioscul din curtea scolii sa cumpere „bunatatile” frumos ambalate, colorate, cu personaje din povesti sau desene animate (comerciantii stiu sa-si faca foarte bine meseria), dar pline de coloranti si „E”uri. Este adevarat ca in ultimul timp astfel de produse nu se mai comercializeaza foarte aproape de scoli (acolo unde se respecta legea), se aduc produse de patiserie, dar si acestea sunt de obicei de calitate indoielnica si greu de controlat din punct de vedere igienic.
Obiceiul foarte raspandit de a-i da copilului bani in locul pachetelului cu mancare, pe cat este de comod, pe atata este de daunator.
Sa nu va mirati daca, intrand inrt-o clasa la ora opt fara cinci minute, veti gasi copii mancand cu pofta cornul luat de la patiserie (un fel de paine goala) sau cine stie ce „pufuleti” frumos colorati.
Deci, ar trebui sa ne gandim foarte bine, inainte de a lasa copilul sa mai doarma un sfert de ora in plus. Oare chiar il ajutam?
Ce punem in pachetelul copilului?
- In primul rand evitam sortimentele cu miros puternic (salam, chiftelute), pentru ca e foarte important ca aerul din clasa sa fie curat.
- Daca copilul a mancat dimineata, la ora 10 poate consuma dulciuri(nu ciocolata sau bomboane ci produse gen prajitura, de exemplu fursecuri) care sunt energizante, se digera si se absorb repede, ajutand organismul sa faca fata unui consum energetic mare. Foarte indicate sunt si fructele.
- Daca nu a mancat dimineata (ceea ce este foarte rau), un sandwich este foarte bine venit.
- Nu puneti foarte multa mancare, copilul se mai si joaca in pauza. Nu insistati cu alimente care nu ii plac, pe motiv ca sunt hranitoare, le va arunca la cosul de gunoi.
- Nu faceti parada cu alimente sau sucuri scumpe, ganditi-va ca nu toti parintii isi permit, se creeaza situatii delicate din care si copilul dumneavoastra are de pierdut (va vf evitat de ceilalti copii). Nu uitati, copiii sunt foarte fini observatori si au un simt al umorului dezvoltat, spun cu voce tare ce gandesc.
- Si nu in ultimul rand, sfatuiti-l sa-si serveasca si colegul de banca cu bunatatile din pachetelul lui.
4 comentarii