Pentru ca o activitate atât de simplă precum este scrierea de mână să nu devină o corvoadă pentru copilul tău, încearcă să îl ajuţi prin intermediul unor activităţi simple care îl vor “împrieteni” pe cel mic cu literele, prime cuvinte şi cu elaborarea, mai târziu, a unor texte curate şi frumos încadrate în pagină.
Iată cum poţi să îl ajututi pe copilul tău să îşi îmbunătăţească scrisul:
Caută moduri amuzante de a exersa
Oferă-i copilului un instrument special pentru scris, un stilou ceva mai aparte sau creioane colorate. Nu îl pune să scrie cuvinte obişnuite, ci încearcă să îl provoci să rezolve jocuri de cuvinte, anagrame sau dă-i o temă anume şi cere-i să alcătuiască o listă de cuvinte care au legătură cu aceasta.
Încurajează desenul şi jocurile de puzzle
Pentru a dezvolta abilităţile fizice necesare scrisului, cum ar fi postura, ţinerea corectă a stiloului, dexteritatea, coordonarea, este necesar ca micuţul să folosească cât mai des diferite obiecte.
Identifică problema
Cele mai frecvente probleme legate de scrisul de mână se încadrează în patru direcţii principale: forma literelor, mărimea lor, distanţa dintre cuvinte şi alinierea. Identifică problema şi ai grijă ca acesta să exerseze literele sau conceptele care îi dau cele mai mari bătăi de cap.
Asigură-te că atunci când scrie, foloseşte ambele mâini pentru a ţine foaia sau caietul. De asemenea, o altă regulă importantă este aceea ca de fiecare dată trebuie să scrie pe masă sau birou.
Foloseşte instrumentele potrivite
Dacă observi că cel mic are probleme în utilizarea unui anumit instrument de scris, schimbă-l cu unul potrivit copilului tău.
Scrisul în moduri inedite
Chiar şi o activitate serioasă cum este scrisul se poate transforma într-un motiv de amunzament. O oglindă aburită, zăpada, nisipul ud sau chiar sosul din farfurie sunt locuri inedite în care poate fi exersat scrisul de mână.
Chiar dacă va scrie cu degetele, cu un beţişor sau cu un creion, creativitatea copilului e stimulată şi îl va face să ajungă să îndrăgească scrisul de mână.