Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeScoala.ro este de vanzare! Solicita detalii!

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să îi ajuți să aibă succes la școală

Cum să îi ajuți să aibă succes la școală

Mulți părinți cred că succesul unui copil la școală este dat doar de condițiile pe care i le oferă să învețe, să își facă temele, de orele de pregătire suplimentare pe care le plătesc, uneori cu mari sacrificii. Totuși s-a observat în practică că mulți copii cu o situație materială bună acasă, cu tone de cărți și enciclopedii cumpărate și multe ore de pregătire, au totuși rezultate scăzute la școală. De ce se întâmplă asta? Ce altceva poate un părinte să facă?
Specialiștii au descoperit că este vorba de mai mult decât condițiile bune, ajutor la teme și mărirea volumul de informații al celor mici.

Numeroase studii de cercetare demonstrează că implicarea familiei promovează o serie de beneficii pentru elevi, dar că trebuie să se axeze, pe lângă pregătirea școlară și pe:

  • descoperirea talentelor și punctelor tari ale copiilor și dezvoltarea lor – copiii pot fi mai buni la anumite obiecte, pot natural să fie mai interesați de sport, desen, literatură, matematică și la alte subiecte să aibă probleme. Dacă încercăm să-i forțăm să fie în top la toate, se poate să obținem doar elevi mediocri, talentele și interesele lor fiind neglijate. Descoperă deci ce le place, ce înclinații au, ce învață cu drag și stimulează-le, asigură-te că au timp destul pentru ele; poți eventual să-i înscrii la un curs ori să facă o activitate extrașcolară legată de talentul lor.
  • formarea de abilități și comportamente sociale bune – în mod surprinzător, un copil care nu știe să se comporte cu profesorii, colegii, nu va avea succes la școală chiar dacă este super-deștept. Studiile arată că mulți adolescenți au abandonat liceul pe motiv că au avut conflicte cu colegii sau că nu au mai dorit să respecte autoritatea profesorilor. Alții au fost exmatriculați din cauza purtării lor necuviincioase.
  • încurajarea continuă a copiilor să își fixeze scopuri și să continue studiile (liceu, facultate) – succesul unui elev depinde și de modul în care părinținții știu să îl încurajeze să studieze dar și să continue studiile. Dacă în familie nu sunt multe persoane cu studii și atitudinea părinților este nepăsătoare, nu dau doi bani pe pregătirea școlară, copilul va prelua acest dezinteres și cu siguranță nu va avea rezultate mari ori nu va fi motivat să facă un liceu sau mai mult.
  • ajută-i să își mențină concentrarea și interesul pentru studii- uneori aglomerarea copiilor cu multe activități extrașcolare, pregătire, gadgeturi, nu face decât să îi distragă de la învățat. Același lucru se poate întâmpla și când copilul este implicat într-un sport, dans, orice activitate care îi ocupă mult timp ori presupune poate absențe de la școală și deplasări. Dar atenția de la studii poate fi acaparată și de grupuri de prieteni, noi interese, dependență de rețele de socializare, de jocuri, așa că trebuie să fim atenți ca părinți și să intervenim la timp pentru a îndepărta ceea ce îi distrage.
  • creșterea de copii responsabili – îmi amintesc că tatăl meu ne tot repeta mie și fratelui meu că el și mama lucrează iar școala este serviciul nostru. Un elev de succes arată multă responsabilitate în modul în care se pregătește, participă la cursuri etc. Învață-i de mici să își pregătească singuri ghiozdanul, uniforma, să consulte orarul, să-și noteze cerințele profesorilor, nu face tu totul pentru ei. De fapt responsabilitatea la copii nu se dezvoltă numai pentru activități școlare ci implicându-i și în alte activități casnice, dându-le mici sarcini, ajutându-i să fie independenți.
  • reducerea atmosferei conflictuale de acasă- problemele și conflictele de acasă pot să își pună amprenta asupra succeselor școlare ale copilului. Asta include situațiile tensionate părinți-copii dar și între părinți: certuri dese, decizii contradictorii cu privire la copii, divorț, violență domestică, abuz etc.
  • colaborarea strânsă cu personalul didactic- uneori oricât ne-am strădui ca părinți, copilul tot nu poate depăși anumite probleme legate de școală și trebuie să colaborăm cu învățătorul, dirigintele, profesorii pentru a vedea ce nu merge și cum să acționăm mai bine.