Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îl ajuți pe copilul cu dificultăți de citire

Cum îl ajuți pe copilul cu dificultăți de citire

Dificultăţile de citire pe care le are copilul nu trebuie neglijate şi nici puse pe seama vârstei.

Pe măsură ce cresc şi ajung la gimnaziu şi apoi la liceu se pot confrunta cu adevărate frustrări greu de reparat mai târziu, provocate atât de faptul că îşi conştientizează problema şi accentuată de notele mici pe care poate le primeşte tocmai din cauza că nu citeşte fluent şi de felul în care îl tratează colegii, care sunt la vârsta la care “vânează” orice greşeală.

Pe de altă parte, cititul va deveni şi mai greoi pentru că şi textele pe care le va întâlni în clasele superioare vor deveni mai complexe.

Din fericire există metode şi strategii care îl pot ajuta pe copil să îşi îmbunătăţească modul în care citeşte.

Ajută-l să decodeze textul pe care îl citeşte

Îl vei ajuta pe copil să înceapă să citească mai repede, dacă îi vei pronunţa tare cuvintele din textul pe care îl are de citit. Sunetele sunt foarte importante în acest proces. Copiii întâmpină dificultăţi în a decoda cuvintele şi de aceea au nevoie de ajutor şi exerciţiu pentru a-şi dezvolta abilitatea de a citi.

Citește și:   Cum să-ți încurajezi copilul să citească în vacanță

Ajută-l să citească fluent

Fluența cititului este influenţată de o serie de factori. Copiii se opresc de multe ori să audă sunetele cuvintelor pe care le citesc. Apoi, petrec mult timp şi energie pentru a decoda înţelesul textului pe care îl citesc, iar acest lucru îngreunează foarte mult cititul. Toţi aceşti factori şi rezultatul nesatisfăcător îi pot face să devină anxioşi.

Cea mai bună metodă în acest caz este să îi citeşti copilului cât mai mult şi de câte ori ai ocazia cu voce tare. Această metodă funcţionează chiar şi în cazul liceenilor care au dificultăţi şi este o tehnică bună care a dat rezultate de cele mai multe ori.

De asemenea, copiilor cu dificultăţi de citire trebuie să li se dea ocazia cât mai des să citească în faţa clasei. Acesta este un exerciţiu extrem de bun şi valoros, chiar dacă pare chinuitor pentru un copil ce se confruntă deja cu această frustrare provocată de problema cititului fluent.

Ajută-l să își dezvolte vocabularul

Mulţi dintre copiii au această problemă cu fluența cititului tocmai pentru că nu vor să citească. Şi pentru că nu vor să citească, nu învaţă cuvinte noi. Învăţarea permanentă a unor cuvinte noi este importantă pentru că doar aşa copilul va începe să şi citească mai repede.

Citește și:   Dezvoltă-i copilului tău gustul pentru lectură

Un exerciţiu util este acela în care îl pui pe copil să citească un text cu voce tare şi din când în când îl poţi opri pentru a-i pune întrebări din ceea ce a citit . În acest fel şi el îşi va da seama ce a înţeles din text şi dacă a reţinut ideile importante.

De asemenea, îl poţi ajuta să facă legături între cuvintele noi pe care le învaţă şi conceptele pe care deja le ştie sau dă-i ocazia să folosească cuvintele pe care le învaţă în diferite moduri.

Ajută-l să înţeleagă ce citeşte

Pune-i întrebări în timp ce citeşte pentru a vedea dacă a înţeles sau nu ideile şi conceptele din text. Un exerciţiu la fel de util este să îi ceri să facă un rezumat succint la ceea ce a citit.

O altă metodă eficientă, recomandată de mulţi specialişti, prin care copilul se poate obişnui să citească mai fluent este cea care presupune folosirea, pentru o perioadă, a audiobook-urilor.

Lasa un comentariu