Pentru că începerea unui nou an școlar se apropie cu pași repezi, a început deja goana după rechizite și uniforme.
Un accesoriu important și nelipsit pentru școală este ghiozdanul. Specialiștii atenționează că la alegerea lui nu trebuie să ții cont doar de designul atrăgător, cât mai colorat, sau de preferințele copilului, ci și de alte caracteristici esențiale pentru sănătatea lor.
Un studiu realizat de Universitatea din California, San Diego, concluzionează că „greutatea excesivă a ghiozdanelor este responsabilă pentru majoritatea durerilor de spate la copii”. Același studiu spune că o treime din copiii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani prezintă dureri de spate. Alte studii de mai târziu au ajuns la o concluzie similară.
„Copiii vin la mine și-mi spun: Mă doare spatele, gâtul și umerii. Un rucsac greu poate contribui, de asemenea, la dureri de cap și probleme de concentrare la școală.” spune Dr. Jacobs.
”Ca un schelet al unei case, coloana vertebrală este ceea ce menține corpul copilului robust și în poziție verticală. Punând prea multă greutate pe acest cadru, în timp ce corpul tânăr este în dezvoltare, ar putea schimba postura unui copil, îi poate comprima coloana vertebrală și îi poate afecta creșterea”, spune Rob Danoff, medic de medicină osteopatică și medic de familie din Philadelphia . ”De asemenea, ar putea contribui la probleme de spate sau leziuni atunci când copilul va crește mai mare „.
Copii care dezvoltă scolioză pot prezenta și imunitate slabă, migrene, alergii, astmă, oboseală cronică și boală de reflux gastro-intestinal.
Greutatea genții de școală este deci foarte importantă. Cât de greu este prea greu pentru ei?
„Ca regulă generală, cercetările arată că rucsacul nu trebuie să fie mai greu de 10-20% din greutatea corporală a copilului, pentru a evita durerea sau riscul de rănire”, spune Dr. Jacobs.
Pentru un copil de școală generală care cântărește de obicei între 25-35 kg, câteva caiete, manuale și un sandvich ar putea ușor împinge greutatea ghiozanului dincolo de pragul sigur.
Cumpără deci un ghiozdan de mărime potrivită, care nu este prea greu gol. Mai multe compartimente și buzunare îi pot ajuta pe copii să fie mai organizați, dar vor mări greutatea genții și va crește tendința celor mici de a le umple cu lucruri inutile la școală.
Materialul din care este confecționat poate și el adăuga la greutate, de exemplu pielea naturală sau sintetică sunt cele mai grele. Poliesterul si nylonul sunt și mai rezistente la apă decât alte meteriale.
Specialiștii recomandă pentru școlarii foarte mici ghiozdane cu roți care pot fi trase sau împinse. Pentru cei mai mari, curele de umăr cu căptușeală și un sistem de amortizare pe spate, vor preveni, de asemenea, durerile și problemele cu coloana.
Alege mai curând ghiozdane de purtat în spate cu două curele, decât serviete cu mâner sau genți care au o singură curea de umăr sau oblică.
Cel mai bine e să mergi cu copilul să-l încerce și să observi direct cât e de mare sau greu. Este ok să cumperi și online dar asigură-te că citești bine toate specificațiile despre material, mărime, greutate.