Înainte să meargă la gradiniță, copilul trebuie să stăpânească anumite abilităţi pentru ca tranziţia să fie mai uşoară. Experţii în psihologia copilului găsesc extrem de importante câteva abilităţi: capacitatea de a socializa, comunicarea, auto-controlul, e nevoie să ştie literele şi numerele, să fie independent, aptitudinile fizice şi abilităţile motrice sunt esențiale. Chiar dacă aceste abilităţi par mai degrabă specifice copiilor mai mari, experții spun că este nevoie să petreci cu copilul doar câteva minute pe zi înainte de a începe şcoala pentru că îl vei ajuta să înveţe toate aceste lucruri.
“Dacă copilul tău poate sta 3 minute pentru a desena ceva, stai cu el pentru a mai prelungi cu 2 minute acest interval. Dacă faci acest lucru în fiecare zi timp de două săptămâni, îl vei putea face să stea 10 minute. Adăugând câte un minut în fiecare repriză de desenat, îl poţi face să stea atent şi 30 de minute. La grădiniţă, copiii au nevoie să poată stă să se concentreze asupra unei activităţi cel puţin 10-15 minute. Repetând împreună acasă îl ajuţi pe cel mic să fac acest lucru cu succes la şcoală”, a fost sfatul unuia dintre experții care au participat la studiu.
Iată care sunt abilităţile pe care experţii le consideră importante pentru copii atunci când aceştia încep grădiniţa.
Abilităţi sociale
Abilităţile sociale sunt importante pentru copii şi e nevoie de practică pentru a-l ajută pe cel mic să se integreze uşor într-un grup, fără să aibă nevoie de atenţie specială. Părinţilor li se recomandă să îi introducă frecvent pe micuții lor în grupuri care au mai mult de 5 copii. În felul acesta, cel mic are ocazia să socializeze cu cât mai mulţi copii şi să lege relații, dezvoltându-şi astfel abilităţi sociale care îi vor folosi mai ales atunci când ajunge la şcoală.
Abilităţi motrice
Dezvoltarea abilităţilor motrice este importantă pentru ca atunci când ajunge la grădiniţă copilul trebuie să ştie să îşi poată controla mişcările degetelor pentru a face anumite lucruri şi acestea au impact direct asupra abilităţii de a scrie a copilului.
Atenţia
Atunci când încerci să îl înveţi pe cel mic activităţi noi, ai grijă să fie cât mai simple. Atenţia lui abia acum se dezvoltă aşa că va trebui să potriveşti mărimea şi complexitatea activităţii cu această abilitate. O modalitate eficientă de a-l face pe cel mic să stea concentrat şi să fie atent cât mai mult timp este să citiţi împreună poveşti. Vorbiţi despre subiectul cărţii şi despre personaje şi descrieţi pozele.
Independența
Părinţii trebuie să se gândească la toate activităţile pe care copilul le face pe parcursul unei zile la grădiniţă. De exemplu, dacă cel mic urmează să mănânce la grădiniţă, învaţă-l dinainte cum să procedeze şi poţi face asta exersând cu el acasă. Un alt mod de a-i cultiva independenţa este acela în care îl spui să îşi pregătească singur pacheţelul pentru a doua zi la grădiniţă sau să îl laşi să îşi aleagă hainele pe care le va îmbrăca.
Exprimarea liberă
Este foarte important să îl înveţi pe cel mic să îşi recunoască sentimentele și să şi le exprime. În felul acesta copilul îşi dezvoltă inteligenţa emotională şi încrederea în sine. Grădinița este un loc în care copiii au nevoie să înveţe să se integreze într-un grup mare de copii şi să primească mai puţină atenţie în mod individual. Atunci când se exprimă bine vor fi capabili să îşi gestioneze sentimetele care îi copleşesc şi să facă faţă shimbărilor mult mai bine.