Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce faci când copilul refuză să îşi facă temele

Ce faci când copilul refuză să îşi facă temele

Temele pentru a doua zi au devenit motiv de ceartă între tine şi copilul tău? Situaţia nu trebuie lăsată să se complice şi este bine să schimbi lucrurile încă de când cel mic dă semne că urăşte să îşi facă temele pentru şcoală.

Plânge, se vaită şi încearcă să negocieze cu tine doar pentru a scăpa să îşi facă temele – dacă aşa arată fiecare seară acasă, este cazul să intervii pentru a schimba lucurile până nu se agravează.

Înainte să iei măsuri drastice, să țipi la el sau să îl pedepseşti, gândeşte-te că temele sunt o parte importantă din programul zilnic, uneori extrem de încărcat, al copilului şi acesta are mare nevoie de ajutorul tău, mai exact de susţinere şi sfaturi din partea ta.

Ce poţi să faci atunci când copilul refuză să îşi facă temele şi cum poţi să îndrepţi situaţia

În primul rând, încearcă să îţi păstrezi calmul. Chiar dacă a greşit toate problemele la matematică sau nu a făcut nimic corect la engleză nu este cazul să începi să țipi la cel mic, să îl critici în exces sau să îl faci să fie confuz în legătură cu aşteptările pe care le ai de la el.

Păstrează-ţi calmul, nu îţi vărsa nervii şi frustrările pe copil pentru că un ton negativ şi o atitudine agresivă nu vor duce la nimic bun, cu atât mai puţin când este vorba despre temele pentru şcoală.

Fă-l să înţeleagă foare bine care sunt responsabilităţile lui şi ce aşteptări ai de la el în privinţa temelelor pentru şcoală. Copilul trebuie să înţeleagă că temele sunt importante la fel că orice are legătură cu şcoala şi trebuie să facă tot ce poate, cu implicare şi seriozitate, pentru a le duce la bun sfârşit în fiecare zi. Stabileşte împreună cu cel mic un program pentru temele pentru şcoală.

Citește și:   Ce faci când copilul tău este ridiculizat de colegii de școală

Acestea ar trebui făcute în fiecare zi, la aceeaşi oră şi trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate, atât de copii, cât şi de părinţi.

Este important să îţi înţelegi bine copilul şi să îţi dai seama care este atitudinea lui faţă de teme. Încearcă să înțelegi exact care sunt materiile la care îi este greu să îşi facă temele, când are nevoie să facă pauze, când are nevoie de ajutorul tău pentru a-şi termina lecţiile.

Relaţiile cu profesorii copilului sunt foarte importante. Încearcă să îi cunoşti personal şi ţine legătura, măcar cu câţiva dintre ei, prin diverse metode de comunicare.

Este important să cultivi aceste relaţii cu profesorii copilului tău, atât pentru sfaturile importante pe care le pot oferi, dar şi pentru momentele mai dificile care sunt inevitabile chiar şi la şcoală.

Ajută-l cu ceea ce are nevoie cel mai mult atunci când îşi face temele, dar ţine cont că temele sunt responsabilitatea copilului. Aşadar nu încerca să îi faci treaba! De asemenea, cel care va spune în final dacă este corectă sau incorectă şi eventual va nota tema este profesorul. Responsabilitatea ta, ca părinte, este doar să îl ghidezi, să îi dai sugestii și să-i faci “misiunea” mai ușoară, în niciun caz să faci tema în locului copilului tău.

Stabileşte un program şi un loc pentru teme. Dacă cel mic are probleme cu concentrarea, este indicat să îi permiţi să facă din când în când mici pauze. Este important ca micuţul să înceapă să îşi facă temele la aceeaşi oră în fiecare zi. De asemenea, este esențial să ştie şi că are un loc din casă în care să îşi facă temele în linişte. Acest lucru îl va ajuta şi va înţelege importanța temelelor pentru a doua zi, peste care nu are cum să sară.

Citește și:   Învățare distractivă cu mijloace media

Începeţi de când copilul nu merge încă la școală. Probabil că îţi este greu să “chinuiești”copilul cu teme încă de când este foarte mic, însă în acest fel este puţin posibil să ajungă să spună că nu doreşte să îşi facă temele atunci când ajunge la şcoală. Cu cât va cunoaşte această responsabilitate de devreme, cu atât mai multă importanță  va acorda temelor atunci când începe să meargă la şcoală.

Oferă-i înţelegere şi susţinere. Dacă copilul este cu adevărat îngrozit că trebuie să îşi facă temele, încearcă să îi arăţi că îl înţelegi, că eşti alături de el şi încerci să îl ajuţi. Comunicarea este foarte importantă, pentru că doar aşa poţi înţelege de ce cel mic nu are nicio tragere de inimă să îşi facă temele pentru a doua zi.

Încurajează-l şi laudă-l de câte ori este cazul. Un copil care se simte apreciat este un copil motivat, capabil să mute şi munţii din loc. Nu ezita să îl lauzi şi să îi recunoşti meritele atunci când ia note mari la şcoală.

Aceştia sunt doar câţiva paşi spre a-l convinge pe copil să îşi facă conştiincios temele pentru a doua zi. Lucrurile nu se schimbă de pe o zi pe alta, însă acesta poate fi un bun început în a-l face să înţeleagă că temele sunt responsabilitatea lui şi sunt la fel de importante ca orice alte lucruri care au legătură cu şcoala.