*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul elevului din ciclul primar

Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul elevului din ciclul primar

Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul unui elev din clasele I-IV? Iata o intrebare pe care trebuie sa v-o puneti daca aveti un copil de varsta scolara mica.

De multe ori vedem trecand spre scoala copii cu ghiozdanele in spate, unii dintre ei cocosati sub greutatea acestora. Daca vom incerca sa ducem noi aceste ghiozdane, vom constata ca nu este chiar asa usor.

Medicii spun ca un ghiozdan si continutul sau nu trebuie sa cantareasca mai mult de patru kilograme, daca detinatorul lui este un elev din ciclul primar. Daca greutatea este mai mare, copilul oboseste, si chiar pot aparea deformari ale coloanei vertebrale, aceste afectiuni ocupand locul al doilea in lista bolilor care afecteaza copiii de varsta scolara mica, pe primul loc aflandu-se afectiunile oculare.

Daca in drumul spre scoala mergem pe jos si ne mai si grabim, efortul este si mai mare. Copilul transpira, cand ajunge in clasa se dezbraca si astfel cresc sansele de imbolnavire a cailor respiratorii.

In mod normal un elev din clasele I-IV poarta in ghiozdan minim doua carti, minim patru caiete, penarul, culorile, pachetelul cu mancare, sticla cu apa. In ziua cand are abilitati plastice mai are blocul pentru desen, acuarelele, paharul pentru acuarele. Daca are si educatia fizica va avea sacosa cu echipamentul. In ziua cand are abilitati practice va lua materialele necesare acestei ore ( foarfeca, hartie colorata etc. ). Mai sunt si copii care uita in ghiozdan diferite obiecte din ziua precedenta. Numarul de carti si caiete creste proportionl cu anul de studii.

Citește și:   Cum îţi dai seama că se simte prea rău pentru a merge la şcoală

Ce ar fi de facut? Din pacate, nu prea multe. In primul rand alegerea unui ghiozdan corespunzator, pentru ca multe ghiozdane sunt grele, chiar goale fiind. Apoi sa obisnuim copilul sa-si ia la el numai strictul necesar.

Obiectele necesare abilitatilor practice si educatiei plastice ar putea fi lasate la scoala in dulapuri speciale. Tot in aceste dulapuri s-ar pune si un al doilea rand de manuale (cumparate de parinti, deci efort material din partea acestora.) . Daca bibliotecile scolilor ar fi dotate corespunzator, elevii ar putea folosi dictionare, atlase, culegeri si alte materiale de aici, nu ar trebui sa le mai aduca de acasa.

Unele scoli au program prelungit, copiii isi fac temele la scoala si nu mai sunt nevoiti sa-si care ghiozdanele zilnic. Aceasta solutie presupune insa cheltuieli suplimentare din partea parintilor, iar servirea mesei de pranz este o problema, pentru ca putine scoli pot oferi acest serviciu.

Din pacate, in momentul actual solutii de „a usura” ghiozdanul micului scolar nu prea sunt. Acestea vor veni probabil odata cu cresterea veniturilor familiei si cand statul va dispune de posibilitatile financiare necesare rezolvarii mai multor probleme de ordin social.

Citește și:   Ce faci când copilul refuză să îşi facă temele

7 comentarii

  1. este adevarat … nu este bn ca , copilul sa aiba un ghiozdan greu … dar la scoala ii trebuie toate manualele si cartile pt k altfel profesorul il cearta … asta e … aici e romania nu e U.S.A.
  2. zau? mergeti la scoala 10 „maria rosetti” si vedeti ce are in hiozdan un copil in cl a 3-a ! vai de ei..vai de noi !!!!!!!!!!
  3. am facut febra musculara carand ghiozdanul fiica-mi
  4. stiu cum este eu ii cred pe toti elevii din clasele 1,4. eu sunt in clasa a 4a si in fiecare zi car un ghiozdan in spate de ma da jos. doamna mea imi spune sa imi iau la fiecare materie 1manual, 2culegeri, 4caiete ,1caiet special iar in afara de asta tot in fiecare zin port trusa de geometrie, trusa de rigle,3penare cu tot felul de chestii. va imaginati cate kilograme are ghiozdanul meu in fiecare zi daca am 6 ore zilnic??????????????
  5. ma numesc diana si am 9 ani acum in cls. a III a port un ghiozdan foarte greu. Dar doamna doctor ne cere sa venim al scoala cu o trusa care sa cuprinda: sapun, prosop, hartie igienica, servetele umede, servete uscate etc… sunteti de acord cu asta??
  6. Este adevarat,nu ar trebuica ghiozdanul sa fie greu.Dar asa e scoala de azi.Eu trec cl.a4a si port un ghiozdan cit o haltera sau doua.Nu ma credeti?Am in el-minim 6 carti,7-8 caiete,penarul,2 mape,+maculator.Asta nu e tot-obligatoriu incaltamintea de schimb 1-2 perechi,ed.fizica-echipament etc.Si noua ne spune sa aducem trusa cu sapun…Insa ea se limiteaza la servetele.
  7. Buna! Eu trec acum clasa a 4-a si cred ca ghiozdanul meu o sa cantareasca triplu decat in clasa a 3-a. In clasa a 3-a ghiozdanul meu cantarea intre 6 si 10 kilograme. Aveam in el minim 4 manuale,minim 10 caiete,caiete speciale vreo 2,3. Plus apa si pachetul care totusi cantaresc ceva. Servetele,spirt. Plus maculatorul si ce ne mai cerea in plus. Culegeri si alte TAMPENII . Acesti oameni vor sa ne distruga coloana,sau ce? Si parintele daca cara atat oboseste si face febra musculara. Va rog sa luati niste masuri,ca asa nu se poate!