Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Atenție părinți: grădinița devine obligatorie!

Atenție părinți: grădinița devine obligatorie!

Începând cu anul școlar 2020- 2021, grupa mare  devine parte din învățământul obligatoriu și copiii nu pot fi înscriși la școală la clasa zero fără să fie mai întâi la grădiniță.
Ministerul Educației a explicat pentru presă următoarele schimbări:
„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu”.

Până acum, învățământul obligatoriu a fost de 11 clase – începea la clasa pregătitoare (6 ani) și se încheia la clasa a X-a.
Această decizie finală vine după ce în luna aprilie a anului trecut președintele Klaus Iohannis a aprobat modificarea Legii educației naționale 1/2011 ,  învățământul obligatoriu fiind mărit la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare din învățământul preșcolar. Măsura a fost întâmpinată cu multe critici deși are la bază o problemă reală a învățământului românesc: mulți copii, mai ales cei din mediul rural, nu sunt dați la grădinițe ci înscriși direct la școli, de aceea rămâneau în urmă, le era greu să facă față în primii ani. S-a argumentat că de fapt nu există destule grădinițe și personal pentru preșcolari, de aceea grădinița va deveni obligatorie dar treptat. Anul acesta învățământul obligatoriu începe cu copiii care au împlinit 5 ani și trebuiesc înscriși la grupa mare, indiferent dacă au fost sau nu înscriși înainte la grădiniță. Din 2023, şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică. Sperăm ca în această perioadă să se construiască și să se înființeze mai multe grădinițe, așa cum au promis autoritățile.

Citește și:   Organizarea zilei de naștere cu colegii

Ce fac dacă am un copil de 6 ani care nu a mers la grădiniță?

Întrebarea este legitimă, copilul nu poate pierde un an pentru a face grupa mare. Vestea bună este că școlile nu pot refuza să-i înscrie la clasa zero, cel puțin nu pot anul acesta.
În schimb dacă ai un copil la vârsta la care începe învățământul obligatoriu (5 ani) și refuzi ca părinte să îl școlarizezi, poți fi amendat de către primării.
O altă veste bună este că, înscrierile se pot acum face și telefonic, prin email sau fax și nu mai e nevoie să mergeți personal.

Lasa un comentariu