Odată cu venirea ninsorilor, mulți copii au luat cu asalt trotuarele, spațiile dintre blocuri sau orice deal sau movilă care poate fi transformată în derdeluș. Dar știrile din ultimele zile ne atenționează că bucuriile zăpezii se pot transforma și în tragedii:
”Un băiat de 17 ani și o fetiță de 5 ani, aflându- se la săniuș au ieșit cu sania pe drumul principal și au fost tamponați de un BMW, condus de un bărbat de 28 de ani. Copiii au fost transportați cu diferite traumatisme la spitalul județean, dar în drum spre spital fetița a decedat.”
Cauzele cele mai frecvente ale accidentărilor sunt:
- folosirea unor zone de săniuș necorespunzătoare- Asta poate însemna, ca în cazul de mai sus, datul cu săniile prea proape de drumurile publice, pe trotuare, ulițe care ies în stradă, unii copii folosind chiar carosabilul. Accidentele rutiere pot fi astfel inevitabile și cu efecte dramatice. O zonă necorespunzătoare poate fi și folosirea unui teren accidentat, prea abrupt, în apropierea unor copaci sau prăpăpăstii și, evident, riscul accidentărilor prin cădere, răsturnare, tamponare este foarte crescut.
- înec la săniuș / patinaj – orice lac sau ochi de apă înghețat devine atracția celor mici imediat ce au ei impresia că este destul de înghețată pentru patinaj sau dat cu sania. Sunt rare, dar nu imposibile, cazurile în care aceștia sfârșesc prin înec, gheața spărgându-se sau se aleg în cel mai bun caz cu răceli și pneumonii dacă sunt scoși la timp.
- folosirea unor echipamente necorespunzătoare – îmbulzeala de pe pârtii crează și ea accidente provocând lovituri, răsturnări, fracturi. Sunt periculoase mai ales săniile confecționate din metal sau folosirea pentru alunecare a altor obiecte ascuțite, cu colțuri care le pun copiilor sănătatea în pericol. Și îmbrăcămintea insuficient de groasă poate conduce la răceli, îngheț etc.
- poziții/ metode necorespunzătoare- s-a constatat că alunecarea așezați pe burtă nu doar că reduce capacitatea de control al saniei, ci mărește și riscul de a se accidenta la cap prin lovirea altor sănii sau obiecte din cale. Unii copii se dau chiar în picioare pe sanie, străduindu-se să facă adevărate acrobații. La fel de periculoase sunt cursele pe sănii prinse de biciclete, căruțe, mașini care cresc mult riscurile de a sfârși sub roți sau răsturnat.
Medicii recomandă părinților să supravegheze cu atenție copiii pentru a preveni astfel de accidentări sau îmbolnăviri la săniuș. Verificați-le echipamentele, hainele când pleacă de acasă, nu-i lăsați să se dea în spații nepermise sau periculoase.
Pentru bebeluși sau copii foarte mici folosiți săniuțe speciale, cu curele de siguranță sau scăunele pe măsura lor. Nu lăsați copiii mici nesupravegheați sau numai în grija fraților mai mari, deoarece procentul acidentărilor celor de vârstă mică este mai mare.