*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Jocuri cu apă în aer liber pentru copii

Jocuri cu apă în aer liber pentru copii

A venit vara cu zile călduroase și copii care au o mulțime de timp liber în vacanță. Fie că sunteți cu ei la țară, la munte, la mare, la bazin, într-un parc sau o ieșire la iarbă verde, poți folosi jocurile cu apă pentru a-i ajuta să se răcorească și să se distreze. Copiilor de toate vârstele le place mult apa. Aceste jocuri îi pot face să iasă din casă din fața tabletei sau televizorului și să încerce lucruri noi, să facă mișcare, să se joace cu alți copii.

Nu vă trebuie jucării performante sau scumpe, de multe ori puteți improviza activități cu ceea ce aveți prin casă, cu câteva mingi sau jucării gonflabile, cu un furtun conectat la robinet etc.

Unele dintre sceste jocuri pot fi folosite și în curtea casei, pe un balcon sau terasă, ori în tabere la grupuri de copii. Puteți să-i asistați sau să intrați și voi în jocul lor.

Cu puțină imaginație și efort, vei face vacanța copilului tău una de neuitat!

Iată câteva exemple de astfel de jocuri:

Jocuri cu baloane cu apă

Ai nevoie de baloane mici, de diverse culori, care se pot umple cu apă de sfori cu care se pot prinde sau cârlige, de bețe de baseball sau săgeți de darts.

O variantă este să se arunce balonul cu apă spre un copil/ grup de copii și ei trebuie să îl lovească cu o bâtă de baseball sau cu un băț și să le spargă în aer. Pentru mai multă distracție copiii care le lovesc sunt legați la ochi.

Prinde baloanele cu apă pe o sfoară sau alt suport deasupra nivelului copiilor. Ei trebuie să le spargă cu un băț, cu un obiect ascuțit etc. Se vor uda și distra de minune când acestea se sparg.

Varianta 3: prinde mai multe baloane cu apă pe un gard sau suport în fața copiilor. Se pot scrie și numere pe baloane sau se dă o valoare în funcție de culorile baloanelor. Copiii aruncă săgeți de darts pentru a le sparge și se adună punctele după un număr de încercări. Acest joc poate fi jucat și pe echipe, fiecare copil încercând să spargă câte un balon când îi vine rândul. Câștigă echipa care a spart cele mai multe baloane când numărul membrilor se epuizează.

Citește și:   Să alegi tabără sau școală de vară pentru copilul tău?

Baloanele cu apă pot fi folosite și pe post de obstacole, agățate în aer la nivelul copiilor, sau așezate jos pe iarbă. Copiii trebuie să treacă printre ele legați la ochi, fără să le spargă.

Jocuri în piscină/ în apă

Unele dintre ele pot fi jucate și într-o piscină mică de curte.

Jocuri sub apă- pentru copiii care știu deja să înoate și să se scufunde, o idee poate fi să se prindă un cerc sub apă prin care ei trebuie să treacă. Pentru 2 sau mai mulți copii, li se pot da părțile unei jucării simple pe care ei să o asambleze sub apă.

Jocuri cu colaci și jucării gonflabile- leagă câțiva colaci mai mari unul de altul pe suprafața apei. Copiii trebuie să treacă prin ei în jos și în sus pentru a ajunge la finalul cursei. Colaci de diverse mărimi pot fi aruncate pe un suport care plutește pe apă sau în gâtul unei lebede gonflabile. Se pot scrie și numere pe colaci și se adună la final, în funcție de câți colaci au reușit să arunce bine. În loc de colaci se mai pot folosi cercuri ușoare sau cercuri confecționate din tuburi de spumă de piscină. Tot din astfel de tuburi, ajutați copilul să construiască o plută de pirați.

Pescuitul  de jucării cu magnet intr-o piscină mică, o cursă peste obstacole cu apă, pot fi, de asemenea, activități îndrăgite de cei mici.

Jocuri de grup

Pot fi jucate în zilele călduroase cu mai mulți copii din aceeași familie, grupuri de prieteni dar și în tabere, ieșiri la iarbă verde etc. Iata cateva exemple in ordinea fotografiilor.

  1. Copiii muta o minge gonflabila de la start la sosire împingând-o cu ajutorul jeturilor din niște pistoale cu apă.
  2. Sticle mari de plastic cu apă, fără capace, se prind pe capul copiilor. Pe ele se lipește o țintă. Copiii din echipa adversă încearcă să dărâme sticlele aruncând cu mingi mici (de tip tenis de câmp).
  3. Copiii sunt legați la ochi, stau jos pe iarbă și au fiecare câte un pahar din plastic. Fiecare echipă are în față o găleată plină cu apă și una goală în spatele șirului. La start ei trebuie să transfere apa cu ajutorul paharelor, dar peste umăr, fără să se întoarcă. Câștigă echipa care are cea mai multă apă în găleata din spate la finalul a 10min.  O varianta a acestui joc poate fi transferul aei din spate în față, apa punându-se în castroane mari de plastic. Una și mai amuzantă este cea în care copiii stau lungiți jos cu paharele în mână iar cineva din echipa lor transportă apa într-un pahar pe cap și îl răstoarnă în paharul lor. Câștigă cei care au primii paharul plin.
  4. Transferul apei dintr-un vas in altul cu atutorul unui burete sau a unui polonic va aduce iarăși multă distracție celor mici. Se vor uda cu succes și dacă vor încerca să transporte apa într-un vas găurit sau într-o sită.
  5. Un tobogan cu apă improvizat, un colac și un set de popice mari vor fi de ajuns pentru o activitate plină de energie. Copiii trebuie să își facă vânt la vale și să lovească cât mai multe popice. Afla aici cum să amenajezi un tobogan cu apa pentru copii, foarte simplu și fără investiții mari.
  6. Un joc de volei mai special poate fi organizat cu un balon umplut cu apă și câteva bucăți de pânză. Copiii, 2 câte 2, trebuie să îl arunce în careul adversarilor și să prevină spargerea lui.

Perete sau masă cu apă

Cu câteva tuburi, cutii goale, sticle de plastic, găleți, uluci, pâlnii, poți amenaja un loc de joacă pentru copiii tăi chiar în curtea ta.
Copii trebuie să treacă apa prin ele, să improvizeze diverse vaporașe etc. Iată câteva exemple:

Alte jocuri

Prinde o sticlă de plastic găurită de un furtun și crează o stropitoare amuzantă. Umple o saltea cu apă și copiii se vor distra de minune. Poți și lipi cu un fier de călcat două bucăți de nylon împreună. Pune puțină apă și săpun pe deasupra ca să alunece și să se joace.