Specialiștii de la organizația Humanium care au făcut acest studiu au urmărit niște aspecte esențiale din viața copiilor dar și cât de mult sunt respectate drepturile lor esențiale:
- Mortalitatea infantila – câți copii își pierd viața, în special cei cu vârste sub 5 ani. Se au în vedere cei afectați de bolile și epidemiile tratabile dar și la cei care cad victime bolii HIV/SIDA, adicțiilor, exploatării și situațiilor periculoase în care trăiesc (război, refugiați etc)
- Malnutriția – cât de bine sunt alimentați, accesul lor la alimentele esențiale
- Speranța de viață – câți copii vor putea trăi destul să ajungă adulți
- Nivelul de școlarizare– câți copii au acces la o formă de învățământ. În multe țări din lume își permit să meargă la școală doar cei bogați, învățământul nefiind gratuit, iar în altele sunt școlarizați doar băieții.
- Sărăcia– câți copii trăiesc în lipsuri, câți de află în situații extreme: copii fără adăpost, abandonați, în locuri izolate făară acces la condiții esențiale de viață și dezvoltare
- Exploatarea– se referă la copiii forțați să muncească de la vârste mici dar și la traficul de copii, abuzul și prostituția infantilă
- Accesul la un sistem de justiție – pentru copiii victime în diverse situații periculoase dar și pentru copiii infractori
- Discriminarea copiilor- indiferent de motive: clasă socială, culoare, etnie, afectați de o boală etc.
Un termen care ar denumi multe dintre aceste aspecte este resprectarea drepturilor copiilor.
Cu cât o țară le respectă mai mult, a primit un scor mai mare. Conform acestora, iată care sunt țările unde este cel mai greu să fii copil, unde o duci cel mai greu:
- Ciad
- Somalia
- Afganistan
- Congo
- Niger
- Mali
- Republica Cetrafricană
- Siera Leone
- Guinea-Bissau
- Etiopia
Situația din aceste țări ne comunică faptul că sărăcia, bolile și discriminarea n u sunt povești demult apuse ci realități dureroase ale zilei de astăzi.
Pe de altă parte, țările în care este cel mai bine să fii copil, în care li se oferă o mulțime de drepturi și de condiții sunt următoarele:
- Liechtenstein
- San Marino
- Andorra
- Noua Zeelandă
- Monaco
- Suedia
- Olanda
- Finlanda
- Elveția
- Austria
Țara noastră se află undeva pe locul 62, deci copiii noștri nu o duc foarte rău dar nici nu le sunt respectate toate drepturile.