Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Topul țărilor în care este cel mai greu să fii copil

Topul țărilor în care este cel mai greu să fii copil

Specialiștii de la organizația Humanium care au făcut acest studiu au urmărit niște aspecte esențiale din viața copiilor dar și cât de mult sunt respectate drepturile lor esențiale:

 • Mortalitatea infantila – câți copii își pierd viața, în special cei cu vârste sub 5 ani. Se au în vedere cei afectați de bolile și epidemiile tratabile dar și la cei care cad victime bolii HIV/SIDA, adicțiilor, exploatării și situațiilor periculoase în care trăiesc (război, refugiați etc)
 • Malnutriția – cât de bine sunt alimentați, accesul lor la alimentele esențiale
 • Speranța de viață – câți copii vor putea trăi destul să ajungă adulți
 • Nivelul de școlarizare– câți copii au acces la o formă de învățământ. În multe țări din lume își permit să meargă la școală doar cei bogați, învățământul nefiind gratuit, iar în altele sunt școlarizați doar băieții.
 • Sărăcia– câți copii trăiesc în lipsuri, câți de află în situații extreme: copii fără adăpost, abandonați, în locuri izolate făară acces la condiții esențiale de viață și dezvoltare
 • Exploatarea– se referă la copiii forțați să muncească de la vârste mici dar și la traficul de copii, abuzul și prostituția infantilă
 • Accesul la un sistem de justiție – pentru copiii victime în diverse situații periculoase dar și pentru copiii infractori
 • Discriminarea copiilor- indiferent de motive: clasă socială, culoare, etnie, afectați de o boală etc.
Citește și:   Învață-l pe adolescentul tău să aibă grijă de el

Un termen care ar denumi multe dintre aceste aspecte este resprectarea drepturilor copiilor.

Cu cât o țară le respectă mai mult, a primit un scor mai mare. Conform acestora, iată care sunt țările unde este cel mai greu să fii copil, unde o duci cel mai greu:

 1. Ciad
 2. Somalia
 3. Afganistan
 4. Congo
 5. Niger
 6. Mali
 7. Republica Cetrafricană
 8. Siera Leone
 9. Guinea-Bissau
 10. Etiopia

Situația din aceste țări ne comunică faptul că sărăcia, bolile și discriminarea n u sunt povești demult apuse ci realități dureroase ale zilei de astăzi.
Pe de altă parte, țările în care este cel mai bine să fii copil, în care li se oferă o mulțime de drepturi și de condiții sunt următoarele:

 1. Liechtenstein
 2. San Marino
 3. Andorra
 4. Noua Zeelandă
 5. Monaco
 6. Suedia
 7. Olanda
 8. Finlanda
 9. Elveția
 10. Austria

Țara noastră se află undeva pe locul 62, deci copiii noștri nu o duc foarte rău dar nici nu le sunt respectate toate drepturile.

Lasa un comentariu