Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Timpul cu un copil poate face miracole

Timpul cu un copil poate face miracole

Când l-am întâlnit pe Fani (am schimbat numele pentru confidențialitate) era copil al străzii, drogat cu Aurolac, aproape înghețat pe trotuarul unde cerșea și avea doar 9 ani. Asta fusese viața lui până atunci, cu o mamă bolnavă mintal și un tată alcoolic, total absenți din viața celor 8 copii rămași pe drumuri.  Nu mai aveau casă și dormea într-o canalizare. Eram studentă pe atunci, stăteam cu chirie într-o garsonieră cu încă o prietenă. N-am putut să trec nepăsătoare pe lângă un copil a cărui viață se ruina înainte de a începe. L-am luat la noi în cămăruța mică în câteva nopți geroase, apoi de tot.

A-i da lui Fani o nouă direcție, nu a fost un lucru ușor. Era extrem de inteligent dar hiperactiv, instabil emoțional, fără încredere în adulți. Ne-a făcut multe probleme dar ne-a dat și multe bucurii. Eram tinere, necăsătorite, fără experiență, dar am mai luat încă 2 copii în aceeași situație pe lângă el să-i îngrijim. Au fost momente când credeam că eforturile noastre nu duc la nimic bun… că bagajul cu care veneau acești copii atârna prea greu…

Citește și:   Ai un copil anxios? Învață-l aceste 3 lucruri

Fani a crescut, în curând am găsit o soluție de termen mai lung pentru el. A terminat un liceu, a învățat o meserie, s-a însurat, are un copil. Are un serviciu bun în Spania de care se ține de mulți ani, își îngrijește familia, și-au cumpărat casă, ne sună câteodată.

Săptămâna trecută am întâlnit un om al străzii pe care l-am recunoscut cu greu. Când l-am luat pe Fani din stradă, Gicu avea aceeași vârstă, dar el cerșea pus de părinți. Lui nu i s-a oferit o șansă să iasă din viața pe care o avea. Mă uitam la epava care a ajuns- drogat, alcoolic, închis de mai multe ori, arătând ca un bătrân. Un contrasc izbitor față de ceea ce este Fani acum.

Eu și prietenele mele eram doar niște tinere cu inimă miloasă, nu pretindem că am făcut minuni. Dar uneori in copil are nevoie doar de cineva care să fie acolo, care să investească timp, să-i arate încredere, sprijin, să-l învețe să fie copil și să să viseze din nou.

Nu vorbesc aici doar despre copiii abandonați sau în situații dificile ci despre orice copil, poate despre adolescentul tău de acasă cu care parcă nu te mai înțelegi nicicum, cu elevul tău ratat și răzvrătit căruia nimeni nu îi dă nici o șansă, cu o copilă însărcinată și gata să demonstreze tuturor că se poate descurca singură, cu băiatul tău temporar debusolat, influiențat de un anturaj nepotrivit etc. Arătați-le că vă pasă și că-i iubiți așa cum sunt și asta poate fi sămânța unei minuni care va crește în timp.

Citește și:   Personalitățile multiple ale adolescenților

La fel de puternică este și povestirea acestui tânăr care a ajuns dintr-un copil nedorit, aruncat de colo-colo de sistem, acum un familist și un vorbitor motivațional de succes pentru familii.

https://www.youtube.com/watch?v=igvoUcr31dM&feature=youtu.be

Lasa un comentariu