Stăteam într-o zi de vorbă cu vecina în sufragerie, după-amiaza. Era puțin zgomot pentru că la ea televizorul merge non-stop. Nepoțica ei de 4 ani se juca pe covor cu un lego și din când în când mai arunca câte o privire spre ecran. Dintr-o dată am văzut-o plângând fără sunet, cu lacrimi până în barbă. Foarte greu și după multe insistențe am putut înțelege de la ea cauza. Văzuse la știrile care se derulau atunci (cred că erau vestitele știri violente de la ora 17.00), că un copil plângea în spital și a înțeles cumva că cineva i-a făcut rău, l-a rănit.
Pentru vecina mea a fost un semnal serios de alarmă și de atunci n-o mai lasă în fața televizorului la știri. Ea credea că e prea mică să înțeleagă ceva și că e ocupată cu jocul ei.
Din păcate micul ecran conține astăzi multe scene de violență. Un copil care ar asista la o crimă, ar fi cu siguranță afectat pe mult timp și ar avea nevoie de terapie să-și revină. Dar prin intermediul programelor TV, copiii noștri sunt expuși zilnic la zeci de scene de crimă sau alte infracțiuni. Pe când unii copii într-adevăr nu înțeleg, sau nu par atât de afectați, alții sunt mai sensibili și dezvoltă stări de anxietate și alte probleme emoționale.
Iată ce spune un specialist în psihologia copiilor despre efectele violenței vizuale din mass media asupra celor mici:
Psiholog Monica Bolocan (sursa http://www.psiholog-copii.ro)
Sfaturi pentru a preveni astfel de efecte asupra copiilor:
– reduceți expunerea copiilor la programele de știri sau la alte materiale cu scene de violență, mai ales când aceștia sunt foarte mici; atenție există și desene animate violente, nu doar știri ori emisiuni pentru adulți
– răspundeți întrebărilor lor cu privire la ce au vizionat
– feriți-vă să reacționați exagerat la anumite știri și să faceți comentarii care i-ar putea speria pe cei mici.
– observați din timp anumite comportamente care indică faptul că ei sunt speriați (frici, coșmaruri, plâns nejustificat, desenele sau jocurile lor indică violență, oameni răi, regresii în comportamente anterioare vârstei lor etc)
-faceți o regulă în casă ca și copiii mai mari sau ceilalți memri ai familiei să nu permită expunerea celor mici la știri violente
– când copilul mai crește discutați cu el deschis despre evenimentele care se întâmplă în lume, ajutați-l să înțeleagă că sunt oameni răi și dezastre dar că asta nu îl pune în pericol. Puteți folosi anumite știri și ca să-l învățați anumite lucruri prețioase ca : cum să se poarte cu străinii, cum să meargă pe stradă corect, cum să se ferească de anumite îmbolnăviri sau accidente etc.