Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

SOS sunt părinte de adolescent!

SOS sunt părinte de adolescent!

Adolescenții se confruntă cu o mulțime de schimbări și provocări pe măsură ce trec de la copilărie la viața adultă. Acestea includ, printre altele, dezvoltarea identității, gestionarea emoțiilor, adaptarea la schimbări fizice și hormonale, găsirea unui loc în grupurile de prieteni și dezvoltarea primelor relații romantice. De aceea de multe ori comportamentul lor este contradictoriu, rebel, exasperând-i pe părinți și cei apropiați din familie.

”Astăzi mi-a trântit ușa în față, s-a plâns o mamă pe un grup de părinți pe Facebook. Se încuie în cameră și nu iese decât când merge undeva în afara casei, în rest mănâncă acolo singur, stă toată noaptea de vorbă pe telefon sau mess, numai la el în cameră. Nu mai știu ce face, ce gândește, prin ce trece. Nu ne mai spune nimic nouă, părinților săi. Am fost mereu deschisă să vorbim, nu am fost contra alegerilor lui, nu l-am certat din orice. Credeam că are încredere în noi. Am aflat de la o colegă  a lui că a avut o prietenă și s-au certat de curând. Nu am știut nimic.”
Vi se pare cunoscut acest scenariu? Dacă da, înseamnă că sunteți părinți de adolescent.

Este important să ajutăm adolescenții să învețe să dezvolte relații sănătoase, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale și emoționale a lor. Nu este o sarcină simplă, mai ales pentru că sunt la vârsta când nu ascultă prea multe de la părinți sau adulți în general. Dar puteți începe asta din pre-adolescență pe la 9-10 ani.

Citește și:   Învață-l cum să reacționeze când este jignit

Iată câteva sfaturi și trucuri utile pentru a ajuta adolescenții să dezvolte relații sănătoase:

  1. Încurajați comunicarea deschisă: comunicarea este cheia pentru orice relație sănătoasă, iar adolescenții trebuie să fie încurajați să vorbească deschis despre sentimentele lor cu prietenii, colegii lor și cu familia. Încurajați-i să își exprime sentimentele, să fie sinceri și să asculte cu atenție punctele de vedere ale celorlalți.
  2. Ajutați-i să învețe să-și stabilească limitele: adolescenții trebuie să învețe să spună „nu” atunci când simt că cineva încearcă să profite de ei sau să îi controleze. De asemenea, trebuie să învețe să-și exprime nevoile și să se asigure că sunt respectate.
  3. Încurajați-i să-și dezvolte încrederea în sine: adolescenții care au o încredere redusă în sine pot fi mai predispuși să accepte comportamente toxice în relații. Încurajați-i să-și dezvolte încrederea în sine încurajându-i să-și îndeplinească obiectivele, să-și exprime creativitatea și să-și urmeze visele. Lăudați-le punctele forte, talentele, modul cum arată și comportamentele pozitive. Dați-le responsabilități noi și libertatea să le ducă la împlinire chiar și greșind.
  4. Ajutați-i să învețe să gestioneze conflictele: conflictul este inevitabil în viață, dar adolescenții trebuie să învețe să-și gestioneze conflictele în mod sănătos. Încurajați-i să discute problemele cu cei cu care au un conflict, în mod deschis și respectuos, să-și exprime punctele de vedere și să asculte cu atenție punctele de vedere ale celorlalți. Nu-i încuraja să răspundă cu violență și fii foarte sever în caz că folosește bulling-ul sau un comportament abuziv față de alții.
  5. Încurajați-i să-și petreacă timpul în mod sănătos cu prietenii și colegii lor: Timpul petrecut împreună este important în orice relație, dar adolescenții trebuie să învețe să-și petreacă timpul în mod sănătos atât cu cei de seama lor cât și cu alți adulți. Încurajați-i să își petreacă timpul cu persoane care îi susțin și îi inspiră și să evite situațiile care îi pot expune la riscuri.
  6. Fiți un model pozitiv: Copiii și adolescenții învață cel mai mult din comportamentul adulților din jurul lor. Fiți un model pozitiv prin comunicarea deschisă, respectarea limitelor și gestionarea conflictelor în mod sănătos.
Citește și:   10 românce renumite pe plan mondial

În concluzie, dezvoltarea relațiilor sănătoase este un proces continuu care necesită efort și implicare atât din partea adolescenților, cât și a părinților și tuturor adulților din jurul lor.

Lasa un comentariu