Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeScoala.ro este de vanzare! Solicita detalii!

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Reacția copiilor la schimbare

Reacția copiilor la schimbare

Unii copii se adaptează greu la schimbări, în timp ce alții vor aborda cu ușurință schimbările. Sfaturi pentru părinți cu privire la temperamentul unic al copilului vostru.

Copiii „vreau totul la fel”

Chiar dacă copiii mici sunt bine-cunoscuți că sunt inflexibili în ceea ce privește rutinele lor, unii copii par să fie foarte sensibili la schimbări . Și, deși la puțini copii le place să oprească o activitate care le place, unii dintre ei au mult mai multe dificultăți cu tranzițiile.

Copiii „vreau totul la fel” tind să:

  • reacționeze la cea mai mică schimbare – un biberon nou la sticlă, un aliment nou pe farfurie sau o ușoară schimbare într-o rutină obișnuită;
  • să prefere programe, locuri și rutine previzibile pentru a se simți în siguranță;
  • au nevoie de mult timp și de sprijin pentru a se simți confortabil în medii noi sau cu oameni noi;
  • vor comunica (în modul lor) mulți de „Nu, Nu, Nu”  sau ”Nu vreau” înainte de a se obișnui cu ceva nou;
  • au mai multe crize temperamentale , care pot fi declanșate fie de schimbările minore (o pereche nouă de pantofi), fie mai mari (o babysitter nouă). Crizele pot să apară și în timpul tranzițiilor de zi cu zi, când copiii sunt rugați să înceteze să facă ceva care le place lor și să se implice într-o altă activitate (de exemplu să îl iei de la joacă la masa de prânz).
Citește și:   Sfaturi către fii de la cel mai înțelept tată-rege

Cum să ajuți acești copii să accepte mai ușor schimbările:
Folosiți obiecte familiare pentru a le ușura anxietatea în timpul tranzițiilor. Un medic nou va fi mai puțin înfricoșător dacă copilul tău are păturica sau jucăria preferată în mână.

Lasă-ți copilul să facă parte din tranziție. Lasă-l să pună mingea în geanta căruciorului când este timpul să plecați spre casă din parc sau să apese butonul pentru a opri televizorul.

Ușurează-i adaptarea la activitățile noi. Vorbiți-i mai întâi despre activitățile noi pe care o să le faceți și ajungeți suficient de devreme în locurile noi pentru a permite copilului dvs. să se simtă confortabil. Dacă devine neliniștit îi poți spune în avans lucruri care să-l liniștească: „Când această petrecere se termină, ne întoarcem acasă.”

Încurajează-l și laudă-l când copilul se află într-o tranziție: „Ai urcat atât de repede pe scaunul auto. Grozav! Bravo!”

Oferă-i copilului tău un sentiment de control cu privire la modul în care dorește să facă tranzițiile. Unui copil mic, i-ai putea spune: „Vrei să mai lovești mingea încă o dată înainte să plecăm?”

Copiii ”îmi place schimbarea”

În comparație cu alți copii, acești copii:

  • găsesc lucrurile  noi, prieteni noi, mâncărurile noi și îngrijitorii noi interesante;
  • se adaptează destul de bine oriunde îi luați. Aceștia sunt bebelușii care pot să doarmă fără probleme în restaurante zgomotoase, sunt liniștiți în călătorii, se bucură să privească în jur, să deseneze sau să se alăture în conversație atunci când mai cresc.
Citește și:   Cum să vorbeşti cu copilul tău

Cum să abordezi acești copii:
Oferă-i o varietate de experiențe. Încercați un nou parc, o piscina locală pentru a se juca în apă, vizitați împreună un muzeu.

Fii sensibil la semnalele date de copilului tău. Când un copil abordează schimbările extrem de ușor, uneori îl tratăm ca și cum orice schimbare este în regulă pentru el. Oferă-i sprijin suplimentar în perioadele în care are probleme cu o tranziție.

Anunță-ți copilul despre situațiile noi înainte de începerea lor. De exemplu, explică-i înainte de a merge într-un loc nou sau de a întâlni pe cineva nou ce se va întâmpla.  De asemenea, copiilor care se bucură de situații noi le place să vorbească despre ele și așteaptă cu nerăbdare schimbările.

Asigură-te că aveți și unele momente liniștite, fără schimbări, cu lucruri și locuri familiare pentru a vă bucura împreună. Oricât de mult îi place unui copil să fie luat afară, nu este nimic asemănător cu timpul de acasă cu persoana dragă și povestea lui preferată.

Copiilor ”schimbărilor moderate”

Pot avea o perioadă de adaptare mai ușoară la alimente noi de exemplu, dar o perioadă mai dificilă să se obișnuiască cu locuri noi. Aceștia pot fi retrași în jurul adulților necunoscuți, dar se simt perfect confortabili cu noii colegi. Deși au nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu o schimbare sau o situație nouă, se simt în siguranță, în largul lor și dornici de explorare.