Foarte mulți copii folosesc astăzi computerul, tableta, telefonul și accesul la internet este mai ieftin și mai rapid decât niciodată.
Dincolo de beneficiile pe care le pot avea având acces liber la o mulțime de cunoștințe noi, nu putem trece cu vederea, ca și părinți, pericolele care îi pândesc la fiecare ”colț virtual”.
Iată care sunt numai câteva dintre aceste pericole:
- Dezvoltarea unor dependențe- folosirea îndelungată a internetului poate să îi facă pe copii dependenți de lumea virtuală, fie că o folosesc pentru teme, jocuri, pentru a viziona filme, a interacționa pe rețele sociale etc. Semnele instalării dependenței: copilul nu se mai desprinde de calculator/ tabletă, petrece foarte mult timp acolo și și-a pierdut interesul pentru alte activități; fiul sau fiica ta nu au prieteni de vârsta lor cu care să se joace, să iasă, să petreacă timp; copiii fac adevărate crize de isterie când vrei sa îi iei de la computer; sunt agitați, au probleme de concentrare, dureri de cap și insomnii. De asemenea, dacă jocurile jucate online sunt violente, atunci poți observa la cei mici tendința spre violență fizică sau verbală. Opriți-i până nu e prea târziu, există deja mulți copii care au avut nevoie de terapie sau cazuri extreme când și-au ucis părintele care i-a oprit de la folosirea computerului.
- Afectarea imaginii de sine- dacă în trecut imaginea de sine se forma în timp, cu ajutorul familiei, profesorilor și a unei mici comunități din preajma casei, astăzi prezența copiilor pe rețelele sociale îi expune la numeroase influiențe și pericole din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Mulți dintre ei acceptă persoane sau alți copii ca prieteni, fără să îi cunoască și învață să se vadă doar prin numărul de like-uri, cereri de prietenie și comentarii primite. Cum comentariile nu sunt întotdeauna binevoitoare, ele pot ușor distruge un copil. Sunt binecunoscute și la noi în țară cazuri de copii afectați de batjocura online (cyber bullying) care au dezvoltat depresii, probleme grave ori chiar s-au sinucis din cauza atacurilor online.
- Pot fi racolați de proxeneți- tot ca urmare a faptului că cei mici navighează nesupravegheați și acceptă comunicarea cu necunoscuți, indivizi dubioși pot să profite de aceasta. Le câștigă treptat încrederea apoi pot obține de la ei foarte ușor fotografii și informații personale, îi pot atrage pe site-uri video-chat sau chiar la întâlniri în lumea reală care pot duce la abuz sexual, răpire și multe alte complicații.
- În pericol de a dezvălui informații personale, parole- funcționează cam în același mod ca și atragerea în prostituție de mai sus. Astăzi hoții și-au mutat cercetările pe net și de la copiii creduli pot obține foarte ușor informații importante. Învață copiii să nu posteze sau să dezvăluie adrese, date personale, să nu dea parole, nume, numere de card, informații despre plecările familiei din localitate, despre programul părinților etc.
- Expunerea la violența și pornografie- specialiștii de pe site-ul de parenting Netnanny.com precizează că 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online înainte de vârsta de 11 ani. Iar 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut pentru adulți într-o căutare inocentă pe Google, când își făceau temele. Gândește-te dacă ai fi martor la o crimă, ce efecte dezastruoase ar avea în viața ta. Prin intermediul internetului și altor mijloace media, astăzi copiii asistă la zeci de crime și violențe anual. Și toate acestea nu pot să rămână fără urmări pentru cei mici. O vecină și-a internat copilul la psihiatrie pentru că își bătea și chinuia constant surioara și chiar a încercat s-o abuzeze sexual. Puștiul a mărturisit că privește filme de groază, de război și filme pentru adulți când părinții sunt la serviciu. Instalarea unor filtre de siguranță pe internet reduc acest conținut periculos, dar cel mai sigur este să fie supravegheați și controlați ce accesează și ce vizioanează ei online, să aibă acces doar când sunteți acasă.
- Copiii pot fi afectați și fizic datorită folosirii îndelungate a internetului- insomnie, dureri de cap, probleme ale coloanei vertebrale, obezitate